Εφημερίδα Κοινωνική

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: «Η ανάπτυξη έρχεται με έργα, όχι με ευχολόγια.» – Συνέντευξη στο koinoniki.gr

 Breaking News

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: «Η ανάπτυξη έρχεται με έργα, όχι με ευχολόγια.»  – Συνέντευξη στο koinoniki.gr
06 Μαΐου 2014

Βασίλης Μιχαλολιάκος:
«Ήρθε η ώρα οι Πειραιώτες να ψηφίσουν με σιγουριά
και να απορρίψουν αφηρημένες υποσχέσεις από ένα άθροισμα αποτυχημένων του παρελθόντος!»

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην εφημερίδα μας και δίνει απαντήσεις για όλους και για όλα! Κεντρικό σημείο των δηλώσεών του αποτελούν τα πολλά και σημαντικά έργα  που έχουν γίνει στην πόλη κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν σε Κρίση και ο Πειραιάς είχε πτωχεύσει προ πολλού από τις «αστοχίες» προηγούμενων δημοτικών Αρχών και κυβερνήσεων.

κ.  Δήμαρχε, σε δύο περίπου εβδομάδες διεκδικείτε την επανεκλογή σας. Ποιος είναι ο απολογισμός σας;

Πριν από τριάμισι χρόνια υπέγραψα συμβόλαιο τιμής με τους Πειραιώτες. Να υπηρετήσω την Πόλη παραιτούμενος από Βουλευτής αλλά και να μην επιστρέψω στην κεντρική πολιτική σκηνή ως υπουργός, πράγμα που είχαν κάνει στο παρελθόν άλλα πολιτικά στελέχη. Το πρώτο που πετύχαμε με του συνεργάτες μου ήταν να απαλλάξουμε την πόλη από τους τόνους σκουπιδιών που την έπνιγαν. Κάποιοι σήμερα το θεωρούν αυτονόητο αλλά τότε φάνταζε ανυπέρβλητο γι’ αυτό και είχαν λοιδορήσει την υπόσχεσή μου να καθαρίσω την πόλη σε 60 ημέρες. Το πετύχαμε σε 30 ημέρες χάριν στη συμμαχία Δημοτικής αρχής, εργαζομένων και Δημοτών.
-Προσθέσαμε στο στόλο των αυτοκινήτων καθαριότητας 21 καινούργια οχήματα που αυτοχρηματοδοτήθηκαν από την εξοικονόμηση συντήρησης και καυσίμων.
-Εξυγιάναμε τα οικονομικά του Δήμου που είχε συσσωρεύσει 100 εκατ. ευρώ χρέος και 15 εκατ. ληξιπρόθεσμα, οι δε εργαζόμενοι έμεναν επί μήνες απλήρωτοι.
-Μεταφέραμε τον ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο και απαλλάξαμε το κέντρο της πόλης από το αλισβερίσι των ναρκωτικών.
-Κόψαμε τον ομφάλιο ρόλο της ανομίας με το κυριακάτικο παζάρι.
-Λύσαμε  μετά από 43 χρόνια το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ραλλείου  και σχεδιάζουμε να την μετατρέψουμε σε Δικαστικό μέγαρο ή πάρκινγκ  και ελεύθερο χώρο.
-Προσθέσαμε περισσότερο πράσινο φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα (2.636), θάμνους (17.279), λουλούδια (39.322) και 12.000 τμ πρασίνου στους δρόμους.
-Λειτουργήσαμε το Δημοτικό μας Θέατρο.
-Αναπλάσαμε 11 πλατείες, ανακαινίσαμε 33 παιδικές χαρές και προσθέσαμε 18 καινούργιες.
-Αξιοποιήσαμε χώρους που μέχρι χθες υποβάθμιζαν την πόλη και δημιουργήσαμε 4 νέα πάρκα.
-Έχει ξεκινήσει το έργο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου που θα αλλάξει την εικόνα του Πειραιά που περιλαμβάνει , πεζοδρόμια, οδοστρώματα, εξωραϊσμό όψεων κτηρίων, φωτισμό, φύτευση πρασίνου, ποδηλατόδρομο,  ο Πειραιάς αλλάζει όψη.
-Αναπτύξαμε κοινωνική πολιτική για τους αδύνατους συμπολίτες μας ώστε όλοι να έχουν ένα πιάτο φαγητό, ένα κρεβάτι ή γιατρό.
-Λειτουργήσαμε κέντρα ενημέρωσης και  υποδοχής τουριστών.
-Ιδρύσαμε Εστία νεανικής επιχειρηματικότητας.
Για να εξοικονομούμε όμως χώρο στην εφημερίδα σας και επειδή είναι ατέλειωτος ο κατάλογος των έργων σας λέω ότι έχουν ξεκινήσει 129 έργα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 70 έχουν παραδοθεί.

Ο κ. Μώραλης υπόσχεται ότι θα φέρει την ανάπτυξη στον Πειραιά και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Όλο το έργο μας και οι δράσεις μας αυτό επιδιώκουν. Η καθαριότητα, η βελτίωση των υποδομών, το Μετρό και το Τραμ που με τη διαρκή μας πίεση  βγήκαν από τις καλένδες και έρχονται στον Πειραιά, τα πάρκα, η αναμόρφωση του κυκλοφοριακού χάρτη, οι αναπλάσεις και τα υπόλοιπα έργα πνοής που έχουμε δρομολογήσει θα κάνουν την πόλη ελκυστική στην επιχειρηματικότητα. Έτσι θα έρθει η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια και υποσχεσιολογία.

Με την κρουαζιέρα τι κάνετε;

Ανέφερα προηγουμένως τα δυο περίπτερα υποδοχής και προσθέτω τον τουριστικό οδηγό του Πειραιά που εκδώσαμε και μοιράζουμε στους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Εξωραΐζουμε και ομορφαίνουμε την πόλη. Αναδεικνύουμε τα μνημεία της, σχεδιάζουμε την ενοποίηση του Αρχαιολογικού περιπάτου, τη  δημιουργία Μουσείου της πόλης και των ανθρώπων της, Μουσείο αθλητικής Ιστορίας, τη  δημιουργία θεματικού πάρκου με περιεχόμενο την Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία που τόσο συγκινεί τους επισκέπτες, ενυδρείο,  αισθητικές και λειτουργικές αναπλάσεις σε όλη την πόλη με έμφαση στο Μικρολίμανο και την Πειραϊκή. Αλλάζοντας την πόλη, κρατάμε τους επισκέπτες στον Πειραιά. Η αύξηση της επισκεψιμότητας είναι για μας βασικός μοχλός για την ανάπτυξη.

Πώς οραματιζόσαστε τον Πειραιά της επόμενης πενταετίας;

Οι  δυνατότητες της πόλης είναι μοναδικές. Στα τριάμισι χρόνια βάλαμε τα θεμέλια για την επόμενη ημέρα. Παράγαμε έργο μεγαλύτερο από τις προσδοκίες των Πειραιωτών. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας,  μου το λέει καθημερινά και με εμπιστεύονται και για την επόμενη πενταετία. Ήδη τα δρομολογημένα έργα ανοίγουν τον δρόμο. Τα μεγάλα έργα υποδομών όπως η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος από το ΣΕΦ μέχρι το λιμάνι, ήδη χρηματοδοτήθηκε η μελέτη εφικτότητας και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 , καθώς και η υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ από το Ν. Φάληρο μέχρι τον Πειραιά με νέο σταθμό στα Καμίνια αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στη λειτουργία της πόλης. Η  ανάπλαση στην περιοχή του ΣΕΦ με τον μεγαλύτερο παιδότοπο της Αττικής, κολυμβητήριο, στίβο, πίστα skate, τοίχο αναρρίχησης και οι ποδηλατόδρομοι θα κάνουν και πάλι την πόλη πόλο έλξης. Η επέκταση του Μετρό και του Τραμ επίσης. Είχα πει στην προηγούμενη αναμέτρηση ότι τα μεγάλα έργα χρειάζονται χρήματα,  τα πολύ μεγάλα έργα χρειάζονται μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και πίστη. Απέδειξα ότι και τα δύο τα διαθέτω σε επάρκεια. Ονειρεύομαι έναν Πειραιά που οι επιχειρηματίες θα ανταγωνίζονται να επενδύσουν.
Πώς αντιμετωπίζετε τους αντίπαλους συνδυασμούς;

Έχω ξαναπεί ότι στον Πειραιά δεν έχω αντιπάλους. Αντίπαλοί μου είναι μόνο τα προβλήματα. Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι επειδή έχουμε εξαντλήσει σε πρακτικό και προγραμματικό επίπεδο όλες τις πτυχές των προβλημάτων της πόλης, αναγκάζονται να περιβάλουν στο πρόγραμμά τους έργα που έχουμε εκτελέσει ή άλλα που έχουμε εντάξει σε εκτελούμενο πρόγραμμα. Θα συνεργαστώ πάντως με όλους όπως έκανα και στη θητεία που ολοκλήρωσα.
Ποιο είναι το μήνυμά σας για τις εκλογές;

Το κεντρικό μας μήνυμα είναι : Πειραιάς προνόμιο ζωής. Ζητώ από τους Πειραιώτες να στηρίξουν και πάλι τον συνδυασμό μας για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Έχουν πλέον το δείγμα γραφής μας. Ξέρουν πώς δουλεύουμε. Ξέρουν ότι κάνουμε περισσότερα από ότι υποσχόμαστε. Είναι η ώρα να ψηφίσουν με σιγουριά και όχι αφηρημένες υποσχέσεις από ένα άθροισμα αποτυχημένων του παρελθόντος.


 



Σχετικά άρθρα