Εφημερίδα Κοινωνική

Πώς να χάσετε περιττά κιλά μέσα… από ένα βιβλίο! Του Άρη Γαβριηλίδη

 Breaking News

Πώς να χάσετε περιττά κιλά μέσα… από ένα βιβλίο! Του Άρη Γαβριηλίδη
29 Μαΐου 2014

Ακόμη ένας «συμμαθητής» μου –δηλαδή απόφοιτος μετά από… κάποια χρόνια από εμένα του «ηρωικού 5ου Γυμνασίου Αρρένων Πειραιά- ο φίλος Άρης Γαβριηλίδης, εξέδωσε ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο: «ΑΝΤΙΟ ΠΑΧΟΣ»!

Μετά το πρώτο του βιβλίο «Αντίο Άγχος» -που έγινε «Μπεστ Σέλλερ» σ’ ολόκληρη την Ελλάδα-,ο φίλος Άρης μας … κατέπληξε με το πάχος που… έχασε ο ίδιος και μας περιγράφει τις συνθήκες, με τις οποίες πράγματι … «απαλλάχθηκε» από τα 15 κιλά που «κουβαλούσε» στο σώμα του και βεβαίως –όπως λέγει ο ίδιος στο εξώφυλλο του βιβλίου- … δεν τα ξαναπήρε!

Το εξαιρετικό, λοιπόν, αυτό βιβλίο των 300 σελίδων, παρουσιάσθηκε, προ ημερών, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, μέσα σ’ ένα πολυπληθές κοινό το οποίο είχε… και όρθιους λόγω ελλείψεων θέσεων! Δεν ήταν μόνον, παλιοί και νέοι συμμαθητές του φίλου μας Άρη Γαβριηλίδη αλλά και άλλοι… «ενδιαφερόμενοι» με τα… «πάχη και τα κάλλη τους» (!) που ήθελαν να γνωρίσουν το βιβλίο… για ευνόητους λόγους!

-Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του Ε΄ Ηρωικού Γυμνασίου Αρρένων Πειραιά, ο Λευτέρης Λαζαρίδης, με τον γνωστό και ανεπανάληπτο χιουμοριστικό τρόπο του, παρουσίασε το βιβλίο: «ΑΝΤΙΟ ΠΑΧΟΣ» και καταχειροκροτήθηκε, ενώ ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Τσιδίμης διάβασε θαυμάσια διάφορα αποσπάσματα του βιβλίου: Δημοσιεύουμε τα κυριότερα κατωτέρω αποσπάσματα της ομιλίας του Λευτέρη Λαζαρίδη: «Όπως ο ίδιος ο συγγραφέας προλογικά γράφει, το βιβλίο δομείται σε 3 μέρη: το πριν, το κατά, το μετά, σε μορφή ιστορικού χρονογραφήματος. Ουσία και κοινός παρονομαστής είναι η δίαιτα και τα αποτελέσματα της: μια «de profundis» κατάθεση προσωπικών εμπειριών στο θέμα αυτό με κύρια γνωρίσματα την ειλικρίνεια στην εξομολόγησή του και την απομυθοποίηση του συνήθους τρόπου διατροφής μας. Δηλαδή ξεσκεπάζει αυταπάτες αλλά και τις παγίδες, που κρύβονται πίσω από κάθε πρόσχημα αναβλητικότητας. Με απλές φιλικές κουβέντες γίνεται αφοπλιστικός ως προς την απογύμνωση στερεοτύπων και την απόρριψη προστατευτικών τειχών σε παλιές διατροφικές συνήθειες. Μάλιστα, θα έλεγα, ότι διαθέτει αυτοσαρκαστικά αντισώματα στην αυτοπεριγραφή του.

Ομολογώ ότι, καθώς διάβαζα τα στάδια υλοποίησης της απόφασής του και τα βαθμηδόν αποτελέσματά της άρχισα ανεπαισθήτως να παρασύρομαι σ’ ένα σιωπηλό/ανομολόγητο ανταγωνισμό με το συγγραφέα: παράλληλα με τον ανεπιφύλακτο θαυμασμό ένιωσα και μια δημιουργική ζηλοτυπία για τα αξιοθαύμαστα επιτεύγματα της «αντιστασιακής» δράσης του. Μάλιστα, αυτά τα αισθήματα γιγαντώθηκαν, όταν διάβασα το προταθέν πρώτο διαιτολόγιο, άκρως ενθαρρυντικό με τη γενναιοδωρία του.

Κι όλα αυτά διαβάζονται ευχάριστα, άνετα, ακούραστα, απολαυστικά. Γιατί υπάρχει μια σαφήνεια στη δομή του: σε κάθε υπο-θέμα που ανοίγει ακολουθεί 3μερή πορεία: πρόλογο, ανάλυση, επίλογο. Εκπληκτικό ταλέντο γραφής ο Άρης: ένα ταλέντο ύφους, συμβατό με το χαρακτήρα του, και που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την ψυχική του ιδιοσυστασία: ένα ύφος χάριτος, λεπτότητας, αρμονίας, ακρίβειας και λεκτικής αβρότητας. Αυτό που συνήθως αποκαλούμε ύφος «γλαφυρό».

Ο Άρης, λοιπόν, λέει τα πιο σοβαρά, χωρίς σοβαροφάνεια: γι’ αυτό δεν γίνεται κουραστικός, έστω και με τις 300 σελίδες. Επιδιώκει, όμως, να παραθέσει τις απόψεις του με ρεαλισμό, με πειστικότητα, με λεπτομέρεια, ακρίβεια αλλά και αντικειμενικότητα της καθημερινής εμπειρίας.

Ο διατροφολόγος ιατρός Ιωσήφ Νικολαΐδης απάντησε στο τέλος της παρουσιάσεως του βιβλίου, σε πολλά ερωτήματα και απορίες των ακροατών επί θεμάτων παχυσαρκίας και διατροφής ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας, με το αστείρευτο το χαμόγελο του, ενημέρωσε τους καλεσμένους του για διάφορες «φάσεις» της … «παχύσαρκης ζωής του» και πως έχασε τα κιλά που τον ενοχλούσαν!

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ