Εφημερίδα Κοινωνική

ΟΧΙ ΑΠΟΧΗ στις εκλογές του Πειραιά

 Breaking News

ΟΧΙ ΑΠΟΧΗ στις εκλογές του Πειραιά
16 Μαΐου 2014

Αρκετά κρίσιμη για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης στο Δήμο Πειραιά, κρίνεται η συμμετοχή του κόσμου και ειδικότερα το ποσοστό της αποχής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές στον Πειραιά, ψήφισαν στον Α’ γύρο από τους 162.178 εγγεγραμμένους μόνο οι 73.740, δηλαδή υπήρχε ένα ποσοστό συμμετοχής μόλις 45,4% το οποίο στο Β’ γύρο μειώθηκε ακόμη περισσότερο στο 35,7%. Συνυπολογίζοντας τα άκυρα και τα λευκά ψηφοδέλτια, τα οποία στο Β’ γύρο έφτασαν μαζί τα 6.000 (!), γίνεται αντιληπτό ότι περίπου το 1/3 της πραγματικής συμμετοχής των Πειραιωτών στις εκλογικές διαδικασίες, εκλέγει Δήμαρχο!

Προκύπτει λοιπόν ένα «κενό» στις δημοκρατικές διαδικασίες της πόλης μας, το οποίο αποτελεί σοβαρό θέματα συζήτησης και προβληματισμού. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι οι προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές στον Πειραιά είχαν ιδιαίτερα «κομματικό» χαρακτήρα.

Η πιθανότητα να μην προσέλθουν πολλοί συμπολίτες μας στις κάλπες έχει θορυβήσει τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων που τρέχουν και δεν φθάνουν, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμοι για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής ενώ οι υποψήφιοι κοιτούν με λοξή ματιά αυτό το ποσοστό του 9% των «αναποφάσιστων» που προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τι σημαίνει όμως απέχω και τι σημαίνει ρίχνω στην κάλπη ΑΚΥΡΟ ή ΛΕΥΚΟ;

Καταρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η αποχή δεν αποτελεί και δεν προτείνει λύση στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. Διαδικαστικά, μπορεί να επιφέρει ποινικές κυρώσεις. Δεν ερμηνεύεται ως πολιτική στάση αλλά αποτελεί ένδειξη απάθειας και αδιαφορίας. Επιπλέον, αυξάνει τεχνηέντως τις πιθανότητες εκλογής εκείνου του συνδυασμού του οποίου οι ψηφοφόροι του θα πάνε «στρατευμένα» στην κάλπη.

Από την άλλη, το «λευκό» ορίζεται ως ψήφος διαμαρτυρίας. Όμως η αντιμετώπισή του από την επίσημη εκλογική πρακτική είναι η ίδια με του άκυρου: λευκά και άκυρα, αν και καταμετρώνται χωριστά, ανακοινώνονται μαζί και τίθενται εκτός ποσοστού στα τελικά αποτελέσματα. Έτσι, ενώ το λευκό αποτελεί συνειδητή τοποθέτηση, αντιμετωπίζεται ως άκυρο και … πετιέται στο καλάθι των αχρήστων μαζί με τα «λανθασμένα» ψηφοδέλτια.

Για μας, ο ενεργός πολίτης κρατάει «σπαθί» απόφασης στο χέρι του και οφείλει να κατανοήσει την δύναμή που έχει αλλά και πώς μπορεί να την χρησιμοποιήσει προς όφελος της πόλης του και της καθημερινότητάς του.

 

 


 



Σχετικά άρθρα