Εφημερίδα Κοινωνική

Νίκος Καστανιάς – Ένας Υποναύαρχος στο Λιμάνι

 Breaking News

Νίκος Καστανιάς – Ένας Υποναύαρχος στο Λιμάνι
15 Μαΐου 2014

O Νίκος Καστανιάς είναι το άτομο που εμπιστεύεται ο Γιάννης Σγουρός για να αναλάβει την ομολογουμένως δύσκολη Αντιπεριφέρεια του Πειραιά. Γνωρίζοντας όσο λίγοι τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες του Πειραιά δίνει το σύνθημα για την ανάπτυξή του υποσχόμενος πολλή δουλειά που θα βασίζεται σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, στην συνεννόηση και την ενότητα.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1961, από πατέρα Παριανό και μητέρα Πειραιώτισσα. Μετά την αποφοίτηση του από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Μάχιμος Αξιωματικός του ΠΝ, συνέχισε τις σπουδές μου στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Πολέμου του Ναυτικού και από το Κολέγιο Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Security and Defence College).

Εκπαιδεύτηκε και υπηρέτησε ως πιλότος ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ διετέλεσε επί διετία Διοικητής της Διοίκησης Ελικοπτέρων. Ακόμα, υπηρέτησα ως κυβερνήτης σε μάχιμα πλοία του Στόλου, όπως στη φρεγάτα ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ με την οποία συμμετείχε στην ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ στο Λίβανο. Ως επιτελής υπηρέτησε επί τριετία στο Νατοϊκό στρατηγείο της Σμύρνης, ως υπεύθυνος της στρατιωτικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ με τρίτες χώρες (Military Cooperation Branch). Επίσης διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος στην επιτροπή εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Academic Board).

Αργότερα, ως ανώτατος αξιωματικός υπηρέτησα στις θέσεις: του Υποδιοικητού της Σχολής Εθνικής Άμυνας, του Διευθυντού Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχιεπιστολέα του Στόλου. Κατέχοντας τον βαθμό του Υποναυάρχου, αποστρατεύθηκε. Σήμερα είμαι εμπειρογνώμονας στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας. Σήμερα είμαι εμπειρογνώμονας στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας.

Είναι παντρεμένος με την Μίνα και έχουν τρία παιδιά, τη Δάφνη, τη Μυρτώ και τον Βαγγέλη.

- Ένας Υποναύαρχος ε.α. στο Λιμάνι. Τι θεωρείτε ότι λείπει σήμερα από τον Πειραιά;

Το ίδιο στοιχείο που με οδήγησε να αποδεχθώ, την τιμητική πρόταση του Γιάννη Σγουρού, να είμαι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στον Πειραιά. Δηλαδή η ανάγκη, αυτές τις δύσκολες ώρες για την Πατρίδα, να συνεννοηθούμε και να δουλέψουμε μεθοδικά, για να υπάρξει ξανά, μέλλον για τον τόπο, για τα παιδιά μας. Ο Πειραιάς, είναι ένα λιμάνι μεγάλων δυνατοτήτων. Ενώνει Ανατολή και Δύση κι έχει το δυναμισμό να είναι κορυφαίο λιμάνι στην Ευρώπη. Εδώ βρίσκονται ο κόσμος της Ναυτιλίας, οι μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες του πλανήτη, η παράδοση και το σήμερα της ελληνικής βιομηχανίας και μια Αγορά, που πρωταγωνιστεί όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Εδώ, στις γειτονιές μας, στις Πολιτείες που αγκαλιάζουν το Λιμάνι, βρίσκεται κι ένα ανθρώπινο δυναμικό, μοναδικής ποιότητας στην Ευρώπη. Οι καλύτεροι ναυτικοί του κόσμου, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης, τεχνικοί και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Εδώ είναι και τα παιδιά μας, οι καλύτερα μορφωμένες γενιές, που διέθετε ποτέ, η χώρα. Πώς θα μπορούσαμε, να αφήνουμε το ναυτικό μας, να κοιτάζει, άνεργος, τη θάλασσα από τη στεριά; Πώς θα μπορούσαμε, να πούμε στα παιδιά μας, «Δεν προσπαθήσαμε, πήγαινε να προκόψεις, μακριά απ” τον τόπο σου;» Δεν μπορούμε, γι” αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε, να αφήσουμε τις στείρες αντιπαραθέσεις και να δουλέψουμε ενωμένοι.

- Οι διαπιστώσεις σας είναι σωστές, όμως ξέρετε, ότι σ” ένα λιμάνι υπάρχουν χίλιοι καπεταναίοι. Ποιό είναι το κλειδί για να υπάρξει ένας άνεμος συνεννόησης στον Πειραιά;

Το κλειδί είναι η ανάγκη. Από τη θητεία μου στο Πολεμικό Ναυτικό ξέρω, ότι δε μπορείς να αφήσεις το καράβι ακυβέρνητο και αβοήθητο μεσοπέλαγα. Όλοι οι Πειραιώτες ξέρουμε, ότι δε μπορούμε να πάμε, σε μια πορεία στα τυφλά. Επομένως θα την χαράξουμε. Αυτό είναι και η δουλειά της Περιφέρειας. Να ενώσει όλους του φορείς, ώστε να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνάμεις του Πειραιά. Να χαράξουμε, όλοι μαζί, το νέο Αναπτυξιακό Σχέδιο για τον τόπο μας, να κάτσουμε στο τραπέζι, όλοι μαζί και να το συμφωνήσουμε.

- Ποια είναι τα εχέγγυα γι” αυτό; Γιατί, όπως ξέρετε, ο Πειραιάς θέλει αποδείξεις, στην πράξη.

Απόδειξη είναι αυτό που έκανε ο Γιάννης Σγουρός. Δηλαδή έργο, χωρίς πολλά λόγια. Νοικοκύρεμα στα Οικονομικά, σωστή διαχείριση πόρων και χρήματα στην άκρη, για να επενδυθούν με τη συμμετοχή της κεντρικής διοίκησης, πρώτα απ” όλα για βιώσιμες δουλειές για τους νέους. Αλλά για να αντιμετωπίσουμε και τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση. Για να στηρίξουμε το τιτάνιο έργο αλληλεγγύης, που κάνουν οι Μητροπόλεις μας.

- Τι σημαίνει ο Πειραιάς για σας;

Πρώτα απ” όλα δημιουργικό πείσμα. Ο αγώνας για αξιοπρέπεια και προκοπή, που γνώρισα από μικρό παιδί, στο πατρικό της μητέρας μου, στην Κοκκινιά. Ο αγώνας να σταθούν ξανά στα πόδια τους, εκείνοι που προσφύγεψαν, στη Μικρασία. Αλλά και το πείσμα για νίκη. Αυτό που έμαθα σαν αθλητής στον Ολυμπιακό μας. Σκληρή προπόνηση, αλλά για τη νίκη. Η υπομονή, η μεθοδικότητα, η ακρίβεια κι η αγάπη για την Πατρίδα, που διδάχτηκα εδώ, στον Πειραιά, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αλλά κι η αξημέρωτη δουλειά, ο μόχθος, στο χώρο της Ναυτιλίας που αποτελεί τη σημερινή μου επαγγελματική πραγματικότητα, εδώ στο Λιμάνι, στον Πειραιά, στο κοινό μας σπίτι.

 


Σχετικά άρθρα