Εφημερίδα Κοινωνική

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: »Να δημιουργηθεί νέο και ρεαλιστικό πλαίσιο ρυθμίσεων για όσους έχουν οφειλές προς το ΙΚΑ»

 Breaking News

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: »Να δημιουργηθεί νέο και ρεαλιστικό πλαίσιο ρυθμίσεων για όσους έχουν οφειλές προς το ΙΚΑ»
26 Μαΐου 2014

Παρέμβαση με αιχμή την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για τις ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ, επιχειρεί ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βρούτση, επισημαίνει ότι τείνει να δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό πρόβλημα, αφού στο υφιστάμενο καθεστώς ρυθμίσεων έχουν ενταχθεί μόνο 35.000 επιχειρήσεις ενώ εκτός ρύθμισης χρεών, εφόσον δεν μπορούν να ανταποκριθούν, παραμένουν 355.000 επιχειρήσεις.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι στόχος δεν πρέπει να είναι οι κατασχέσεις αφού κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει κοινωνική ανάφλεξη.

Αντίθετα, τονίζει ότι ο στόχος πρέπει να είναι η είσπραξη των οφειλών, που τις έχει άμεση ανάγκη το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων να μπουν σε ένα νέο καθεστώς ρύθμισης χρεών και να τους δοθεί η ευκαιρία να επιβιώσουν.

Ο Μάνος Κόνσολας προτείνει πάγωμα των οφειλών που υπάρχουν μέχρι το τέλος του 2013 και να μην ισχύσουν οι προσαυξήσεις του 2014, που ανεβάζουν το ύψος των οφειλών και καθιστούν αδύνατη την εξόφληση τους.

Ζητά, επίσης, αύξηση των δόσεων που μπορεί να γίνουν 72, σε συνδυασμό με τη στήριξη από τις τράπεζες των επιχειρήσεων με τη δημιουργία ενός τραπεζικού προϊόντος προσανατολισμένου στην εξόφληση των οφειλών.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας τονίζει:

«Δημιουργείται ένα ασφυκτικό κλίμα με την απειλή κατασχέσεων αλλά και τη συνεχή συσσώρευση οφειλών, λόγω των προσαυξήσεων.

Με αυτό τον τρόπο, όμως, τα χρέη προς το ΙΚΑ δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ και οι επιχειρήσεις οδηγούνται είτε σε αργό είτε σε »ξαφνικό» θάνατο.

Πρέπει να έχουμε επίγνωση της πραγματικότητας, των δυσκολιών που υπάρχουν αλλά και της τεράστιας ύφεσης που έπληξε την οικονομία και τις επιχειρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια.

Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να υπαχθούν σε ρυθμίσεις, να αρχίσουν να εξοφλούν τις οφειλές τους.

Το ασφαλιστικό μας σύστημα έχει ανάγκη ρευστότητας, με το ρυθμό που κινούμαστε είναι δύσκολο να εισρεύσουν χρήματα από αυτούς που έχουν οφειλές.

Όταν στη ρύθμιση των 48 δόσεων έχουν μπει μόνο 35.000 επιχειρήσεις και εκτός ρύθμισης και με χρέη παραμένουν 355.000 επιχειρήσεις, αυτό τα λέει όλα.

Στην ερώτηση, που κατέθεσα προς τον κ. Βρούτση, δεν αναδεικνύω απλά το πρόβλημα.

Προτείνω αύξηση του αριθμού των δόσεων σε 72, πάγωμα των προσαυξήσεων για τον τελευταίο χρόνο και δημιουργία ενός νέου τραπεζικού προϊόντος που θα απευθύνεται στις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές προς το ΙΚΑ και θα τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στη ρύθμιση και να εξοφλούν τα χρέη τους».

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ