Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ

 Breaking News

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ
08 Μαΐου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ»

 

Φίλες και φίλοι

Πειραιώτισσες και Πειραιώτες,

Πριν από 20 μέρες, όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, σας υποσχεθήκαμε έναν Πειραιά νικητή!

Μιλήσαμε για μια νέα εποχή, υψηλότερων προσδοκιών.

Να πάψουμε να θεωρούμε επιτυχία μόνο το αυτονόητο, αλλά να διεκδικούμε περισσότερα, όπως αξίζει στον Πειραιά μας.

 

Υποσχεθήκαμε να αλλάξουμε εποχή! Να αλλάξουμε ταχύτητα!

Και μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να συντρέχουν 3 προϋποθέσεις.

Πρώτον: να σπάσουμε τις διαχωριστικές γραμμές. Να σταθούμε πέρα και πάνω από πολιτικές και κοινωνικές διαιρέσεις. Το πετύχαμε! Δημιουργήσαμε ένα πρωτόγνωρο Πειραϊκό κίνημα. Μια δύναμη ανατροπής και δημιουργίας, έτοιμη να ταράξει τα νερά στο μεγάλο λιμάνι!

Μια δύναμη που βρίσκεται απέναντι στον παρωχημένο παλαιοκομματισμό και στην καθεστωτική αντίληψη διοίκησης του Δήμου.

Δεύτερον: να υπάρχει μια ομάδα δουλειάς. Διότι καλές προθέσεις μπορεί να έχουν πολλοί, αλλά σημασία έχει να μπορούν να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται. Το πετύχαμε και αυτό! Παρουσιάσαμε μια σπουδαία ομάδα συνεργατών, έτοιμων να δουλέψουν για τον Πειραιά.

Και τρίτον: να έχουμε ένα σχέδιο δράσης. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Ένα σχέδιο που θα μας δεσμεύει όλους και θα αποτελεί για μας ένα συμβόλαιο τιμής.

Και στον Πειραιά γνωρίζουμε καλά ότι η έννοια της τιμής μετράει πολύ!

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζουμε σήμερα.

Θέλουμε οι Πειραιώτες να γνωρίζουν ότι δεν καλούνται να ψηφίσουν απλώς ένα κορυφαίο σύμβολο της πόλης ή κάποια ηχηρά ονόματα της Πειραϊκής κοινωνίας, αλλά μια ομάδα ανθρώπων που ξέρει τι θέλει να κάνει και πώς θα το πετύχει.

 

Βασικός μας στόχος: Να βγει ο Πειραιάς από το αυτονόητο που βρίσκεται σήμερα.

Να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει.

Είμαστε μια πόλη με λιμάνι, παραγωγικές δυνάμεις, σημεία μοναδικής ομορφιάς, ικανούς πολίτες.

Και παρόλα αυτά, είμαστε μια περιοχή με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.

Αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε τουριστικά τις μοναδικές μας ομορφιές.

Δεν έχουμε δημιουργήσει την ταυτότητα μιας σύγχρονης πόλης με διακριτά χαρακτηριστικά και δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα.

Και αυτό επειδή κάποιοι έμαθαν να συμβιβάζονται με το μέτριο.

Να θεωρούν επιτυχία το αυτονόητο.

Να βαυκαλίζονται ότι τάχα κάνουν έργο, επειδή απλώς βελτιώθηκε η καθαριότητα σε κάποια σημεία της πόλης, ούτε καν σε ολόκληρη την πόλη.

Την ίδια ώρα που η ανεργία φουντώνει και που περιοχές ολόκληρες του Πειραιά βυθίζονται στην εγκατάλειψη.

 

Φίλες και φίλοι,

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα. Να στρέψουμε το βλέμμα μιας σπουδαίας πόλης, σε ανοιχτούς ορίζοντες.

Αυτό το όραμα περιγράφει το πρόγραμμά μας, αυτό το στόχο θα υπηρετήσουμε όλοι μας.

Οι δράσεις μας χωρίζονται σε 4 μεγάλες ενότητες.

Πρώτη ενότητα, η οικονομική αναγέννηση του Πειραιά, με έμφαση στη ναυτιλία, τον τουρισμό και τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Έχουμε έναν μεγάλο στόχο: Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να δημιουργήσουμε νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας και να εξαλείψουμε την ανεργία από τον Πειραιά.

Δεύτερη ενότητα, οι αστικές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και σε κάθε γειτονιά, για έναν πιο όμορφο και ανθρώπινο Πειραιά.

Τρίτη ενότητα, οι δράσεις για τους Πειραιώτες. Στην κοινωνική πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση.

Και τέταρτη ενότητα, η λειτουργία της πόλης, η εξυπηρέτηση του πολίτη και ο εκσυγχρονισμός του Δήμου μας

 

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη ενότητα δράσεων, για την τοπική οικονομική αναγέννηση, κύριος στόχος μας είναι η ανάδειξη του Πειραιά σε κορυφαίο Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο. Στην Ελλάδα της κρίσης, η ναυτιλία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης που θα δημιουργήσει βιώσιμες θέσεις εργασίας, πλούτο και ευημερία.

Μελέτες της Boston Consulting Group και του ΙΟΒΕ επισημαίνουν ότι η πρόσθετη δυνητική συνεισφορά της ναυτιλίας μπορεί να είναι 12,7 δισ. ευρώ κατ΄έτος, προσθέτοντας περίπου μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές, η ανεργία στη χώρα θα μπορούσε να μειωθεί κατά το 1/3 και να εξαλειφθεί πλήρως στον Πειραιά.

Στην κατεύθυνση αυτή δημιουργούμε το Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά το οποίο:

Θα εκπονεί στρατηγικές ανάπτυξης του Maritime Cluster, δηλαδή του ναυτιλιακού πλέγματος του Πειραιά, θα τις εξειδικεύει σε σχέδια δράσης και θα προωθεί την εκτέλεσή τους.

Θα διαθέτει δομές υποστήριξης των υφισταμένων επιχειρήσεων του Πειραιά, δομές εκκόλαψης νέων επιχειρήσεων και one-stop-shop για την προσέλκυση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στον Πειραιά.

Θέλω στο σημείο αυτό, να επαναλάβω ότι είμαστε υπέρ της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του Λιμανιού του Πειραιά.

Ότι θα διεκδικήσουμε διευρυμένη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά στη διοίκηση και στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του ΟΛΠ και την αξιοποίηση δημόσιων χώρων που θα αποδοθούν στους κατοίκους του Πειραιά.

Προτεραιότητά μας επίσης είναι να στηρίξουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις της πόλης, ειδικά τις μικρομεσαίες και να τις διευκολύνουμε να ξεπεράσουν την κρίση, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Ο Δήμος Πειραιά θα σταθεί δίπλα τους με εξατομικευμένες υπηρεσίες ενημέρωσης, Εκπόνησης, Υποβολής και Διαχείρισης Επιχειρηματικών Σχεδίων, ώστε να τις βοηθήσει να αξιοποιήσουν πόρους από Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Θα προχωρήσουμε επίσης στην υποβολή πρότασης για τη δημιουργία Δομής Στήριξης Νέων Επιχειρήσεων (Start-Ups), ώστε να συγχρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Μόλις οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου το επιτρέψουν, θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης, καθώς και εκείνες που προσλαμβάνουν ανέργους, ως ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης.

Από το 2014, απαλλάσσουμε πλήρως για δύο χρόνια από την ίδρυσή τους, τις νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Πειραιά.

Βασική μας προτεραιότητα είναι η ανάδειξη των τεράστιων δυνατοτήτων του Πειραιά στον τομέα του τουρισμού.

Κεντρικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει η αξιοποίηση της κρουαζιέρας.

Είναι ο τομέας του τουρισμού που σημειώνει τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Οι διερχόμενοι επιβάτες κρουαζιέρας από το λιμάνι του Πειραιά είναι πάνω από 1,8 εκατ. ετησίως, αλλά στην πλειοψηφία μένουν ελάχιστα εδώ.

Ο Πειραιάς δεν συγκρατεί τους τουρίστες, αφού τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος δεν προβάλλονται και από την απερχόμενη δημοτική αρχή δεν έχει γίνει κανένας σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ελκυστικού προγράμματος δραστηριοτήτων.

Σε συνεργασία με φορείς της πόλης, σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε μια διακριτή ταυτότητα για τον Πειραιά, με στόχο:

Την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κρουαζιερόπλοιων και την παράταση της παραμονής των επισκεπτών, μέσα από την ανάπτυξη ενός ελκυστικού πλάνου δραστηριοτήτων.

Επιπροσθέτως, θα προσπαθήσουμε να καθιερωθεί ο Πειραιάς ως home port, λιμάνι δηλαδή, από το οποίο ξεκινούν οι κρουαζιέρες, αντί να αποτελεί απλώς σταθμό, αλλαγή που θα ενισχύσει όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.

Παράλληλα, προχωρούμε σε στοχευμένες δράσεις για την τουριστική προβολή της πόλης, όπως:

Συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και επαφές με διεθνείς παράγοντες του κλάδου.

Ανάδειξη των ελκυστικών σημείων του Πειραιά και των χώρων που έχουν ιστορικό ή πολιτιστικό ενδιαφέρον, με τη δημιουργία πολιτιστικών και ιστορικών διαδρομών.

Τέλος, ο Δήμος Πειραιά θα συμμετάσχει και θα στηρίξει το πρόγραμμα εκπαίδευσης, κατάρτισης, ενημέρωσης και προώθησης ανέργων σε ναυτικά επαγγέλματα, καθώς η ζήτηση για Έλληνες ναυτικούς στην διεθνή ναυτιλία, παραμένει υψηλή.

Η δεύτερη ενότητα δράσεων αφορά τις αστικές παρεμβάσεις ώστε να κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη που μπορείς και θέλεις να ζεις.

Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη σε κάθε περιοχή της πόλης. Οι δρόμοι και οι πλατείες να είναι καθαροί, φωτισμένοι και ασφαλείς.

Να δημιουργήσουμε χώρους αναψυχής και άθλησης και να αναπλάσουμε πλατείες και ελεύθερους χώρους που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

Να αξιοποιήσουμε χώρους που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο και να διεκδικήσουμε την αξιοποίηση άλλων, που θα δώσουν ζωή στις παραμελημένες γειτονιές της πόλης.

Εκτός από το πρόγραμμα ανάπλασης, από το λιμάνι μέχρι τα σύνορα του Πειραιά με τη Δραπετσώνα, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναπλάσεων σε ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο.

Στη χερσόνησο της Πειραϊκής, αναδεικνύουμε τους αρχαιολογικούς χώρους και ειδικά τα Κονώνεια Τείχη, δίπλα στα οποία θα δημιουργηθεί ένας περίπατος με ήπια κατασκευή.

Στην Ακτή Θεμιστοκλέους, από τη Μαρίνα Ζέας μέχρι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στην περιοχή από το Μικρολίμανο μέχρι την Ακτή Δηλαβέρη και το Δελφινάριο, προωθούμε μια ανάπλαση μεγάλης κλίμακας, με τον ανασχεδιασμό με κοινή αισθητική των –συχνά αυθαίρετων- επεκτάσεων των καταστημάτων και τη δημιουργία χώρου ελεύθερης πρόσβασης για τους πολίτες.

Στο πάρκο του Προφήτη Ηλία, δημιουργούμε αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα νέο αξιοθέατο, το Πανόραμα του Πειραιά, από το οποίο οι επισκέπτες θα έχουν θέα σε όλη την πόλη.

Στο Βεάκειο θέατρο, αξιοποιούμε την εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο μελέτη, για την εγκατάσταση επιμορφωτικού Αστεροσκοπείου

Προχωράμε στην ανάπλαση του αναξιοποίητου περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ και προωθούμε την ένταξή του στο Μητροπολιτικό Πάρκο του Φαληρικού Όρμου.

Σχεδιάζουμε και μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν την όψη του Πειραιά και να τού δώσουν την εικόνα μιας ζωντανής, δραστήριας, δημιουργικής πόλης.

Δίνουμε κίνητρα για το άνοιγμα κλειστών χώρων, όπως καταστήματα, βιτρίνες, στοές ώστε να αξιοποιηθούν σε εφήμερες δράσεις για πειραματισμό από νέους καλλιτέχνες.

Κλειστά καταστήματα και άδειες βιτρίνες, μπορούν να φιλοξενήσουν μικρές εκθέσεις τέχνης, φωτίζοντας έρημα και σκοτεινά σημεία της πόλης.

Σε όλα αυτά τα έργα, διασφαλίζουμε την προσβασιμότητα των συμπολιτών μας με κινητικές δυσκολίες.

Αυτά δεν χρειάζονται μόνο χρήματα. Κυρίως χρειάζονται ιδέες και αποφασιστικότητα. Που μπορούν να ζωντανέψουν τον Πειραιά, να δείξουν ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την πόλη.

Προχωράμε επίσης στην ανακαίνιση των όψεων των κτιρίων και την αρχιτεκτονική ανάδειξη των διατηρητέων.

Θα ξεκινήσουμε πιλοτικά από τις περιοχές έναντι των κεντρικών πυλών του λιμανιού και θα συνεχίσουμε στις περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Σχεδιάζουμε τη θέσπιση κινήτρων, με σκοπό να παρακινήσουμε τους πολίτες να αναπλάσουν τις προσόψεις και των δικών τους κτιρίων.

Έτσι θα ομορφύνουμε την πόλη μας και παράλληλα θα συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Εκσυγχρονίζουμε επίσης τον δημόσιο φωτισμό, με τη χρήση τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργώντας ταυτόχρονα αίσθημα ασφάλειας και εξωστρέφειας του δημόσιου χώρου.

Αυξάνουμε το πράσινο στην πόλη μας.

Παρέχουμε κίνητρα στους πολίτες για φύτευση στα μπαλκόνια, στις βεράντες, στους ακάλυπτους των πολυκατοικιών, στις στέγες τους, ενώ το ίδιο θα κάνουμε και για τα Δημοτικά Κτίρια.

Σε συνεργασία με τον ΟΛΠ, διερευνούμε τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων πρασίνου, όπως στην Ακτή Ξαβερίου, στην κατάληξη της Χατζηκυριακού, στην περιοχή γύρω από το Λιοντάρι του Πειραιά.

Καθαρίζουμε κάθε γειτονιά του Πειραιά. Όχι μόνο το κέντρο. Κάθε γειτονιά!

Εφαρμόζουμε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Προωθούμε την αντικατάσταση, αναδιοργάνωση και επαναχωροθέτηση των κάδων, ώστε να αποφεύγονται υπερχειλίσεις.

Αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για την προμήθεια και εγκατάσταση βυθιζόμενων κάδων.

Επανασχεδιάζουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα αποκομιδής, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος και η αποκομιδή να γίνεται σε ώρες που δεν προκαλεί όχληση στους κατοίκους και εμπόδια στην κυκλοφορία.

Τοποθετούμε τηλεματικό σύστημα διαχείρισης στο σύνολο του στόλου των οχημάτων.

Προχωράμε σε προγράμματα κομποστοποίησης των κλαδεμάτων από πάρκα και δρόμους και δωρεάν διανομή του κομπόστ στους πολίτες.

Επεκτείνουμε την Ανακύκλωση, με νέες μεθόδους και νέες συνήθειες για όλους.

Ξεκινάμε πιλοτικά προγράμματα διαλογής στη πηγή, με ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμα μείωσης δημοτικών τελών σε περιοχές εμπορίου και εστίασης.

Θα επιβραβεύουμε τους δημότες και επαγγελματίες που θα συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά.

Όσο περισσότερο ανακυκλώνουμε, τόσο λιγότερα τέλη θα πληρώνουμε.

Σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία και τους εθελοντές, αναβαθμίζουμε το πρόγραμμα φροντίδας και υιοθεσίας των αδέσποτων ζώων της πόλης μας, ενώ θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου κέντρου περίθαλψης ζώων.

Σε ό,τι αφορά στο κυκλοφοριακό και τη στάθμευση.

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως η υπογείωση γραμμών ΗΣΑΠ στο Φάληρο. Θα επισπεύσουμε την επανένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Προωθούμε τη δημιουργία ενός διαδημοτικού συντονιστικού κέντρου για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, δεδομένου ότι ο Πειραιάς μοιράζεται τον φόρτο μεγάλων οδικών αξόνων με όμορους δήμους.

Προωθούμε επίσης τη βιώσιμη κινητικότητα εντός του αστικού ιστού, με την ανάπτυξη δικτύου ήπιων μορφών μετακίνησης και ποδηλατοδρόμων κατά μήκος του Κηφισού, στον Φαληρικό όρμο και γύρω από το ΣΕΦ.

Σε ό,τι αφορά τη στάθμευση, αξιοποιούμε το υφιστάμενο ολυμπιακό νομικό πλαίσιο, για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και τη σταδιακή υλοποίησή τους.

Αναδιοργανώνουμε τη δημοτική συγκοινωνία, αγοράζοντας 10 νέα mini bus με ράμπες για ΑμΕΑ, και με ανασχεδιασμό των δρομολογίων, ώστε οι γειτονιές να συνδέονται με τον ΗΣΑΠ, το ΜΕΤΡΟ, τις διοικητικές υπηρεσίες και τα νοσοκομεία.

Η τρίτη ενότητα δράσεων του προγράμματός μας είναι οι δράσεις για τους ανθρώπους του Πειραιά. Στην κοινωνική πρόνοια, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση.

Λαμβάνουμε μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στην προσπάθεια αυτή θα συνεργαστούμε στενά και με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, η οποία κάνει ήδη ένα σπουδαίο έργο με πλήθος δράσεων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών και θα στηρίξουμε ενεργά την προσπάθειά της.

Ενισχύουμε το έργο της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης.

Στηρίζουμε τις Γυναίκες του Πειραιά. Δημιουργούμε για γυναίκες ανασφάλιστες, άνεργες ή χαμηλού εισοδήματος, εξειδικευμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής με δωρεάν εξετάσεις.

Αναβαθμίζουμε τα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης στις 5 Δημοτικές Κοινότητες του Πειραιά.

Ενσωματώνουμε νέες ψυχαγωγικές δράσεις, νέες τεχνολογίες και εκδρομές και παρέχουμε σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Απαλλάσσουμε πλήρως τις πολυτεκνικές, τριτεκνικές και μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς και τα ΑμΕΑ από τα δημοτικά τέλη.

Στηρίζουμε το υφιστάμενο Δημοτικό Ιατρείο, στην 5η Δημοτική Κοινότητα και ιδρύουμε νέες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δημιουργούμε ένα νέο σύγχρονο Κοινωνικό Φαρμακείο προκειμένου κανείς πολίτης του Πειραιά να μην μείνει χωρίς τα φάρμακά του.

Ιδρύουμε δομές στήριξης ατόμων με αναπηρίες, όπως εργαστήρια, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης. Δημιουργούμε βρεφονηπιακό και παιδικό σταθμό για ΑμΕΑ. Παρέχουμε Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υποστήριξη στις οικογένειες τους και παρέχουμε κατ’οίκον εξυπηρέτηση από τα ΚΕΠ των ΑμΕΑ και των Ατόμων που τα φροντίζουν.

Επίσης, δημιουργούμε υποστηρικτικά δίκτυα για τους πάσχοντες από καρκίνο και σακχαρώδη διαβήτη καθώς και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, δημιουργούμε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και παροχής δωρεάν εξετάσεων για σακχαρώδη διαβήτη.

Παράλληλα, θα αναζητήσουμε τρόπους αύξησης της συμμετοχής των πολιτών για την επέκταση εθελοντικών δράσεων.

Φέρνουμε στο προσκήνιο τον πολιτισμό της πόλης μας.

Προωθούμε δράσεις που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά, την προστασία και την ανάδειξη του πολιτιστικού του αποθέματος.

Διεκδικούμε ο Πειραιάς να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, σχεδόν 2500 χρόνια μετά από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, που άλλαξε την ιστορία της Ευρώπης.

Προτεραιότητά μας επίσης, η επίσπευση της ολοκλήρωσης του προγράμματος δημιουργίας της «Πολιτιστικής Ακτής».

Η συστηματική προβολή των μουσείων του Πειραιά,

Η διασύνδεση των χώρων πολιτισμού και η χάραξη πολιτιστικών διαδρομών.

Επεκτείνουμε τις δραστηριότητες του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του προγράμματος θερινών εκδηλώσεων στο Βεάκειο.

Προχωράμε στην αξιοποίηση αποθηκών του λιμανιού και άλλων ελεύθερων χώρων για την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αναβαθμίζουμε και δημιουργούμε νέα σχολικά κτίρια και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ενισχύουμε τους υφιστάμενους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με σύγχρονο υλικό και σχεδιάζουμε την κατασκευή νέων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών στις γειτονιές που απαιτείται.

Σχεδιάζουμε τη δημιουργία 3 ολοήμερων παιδικών σταθμών, για τη διευκόλυνση των γονιών και ειδικότερα της εργαζόμενης μητέρας.

Αναπτύσσουμε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, με την επίβλεψη εξειδικευμένων παιδαγωγών.

Δημιουργούμε έναν νέο μεγάλο παιδότοπο στο Νέο Φάληρο.

Υλοποιούμε άμεσα τη νέα Αθλητική Ακαδημία του Πειραιά, η οποία φιλοδοξούμε να αποτελέσει πρότυπο για όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, δημιουργούμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και αναβαθμίζουμε τις υπάρχουσες σε κάθε γειτονιά.

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία, πολλά και σημαντικά σωματεία και πολλές επιτυχίες στον αθλητισμό.

Παρά ταύτα όλα τα δημοτικά διαμερίσματα δεν καλύπτονται ισότιμα από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Το 3ο διαμέρισμα π.χ. διαθέτει μόνο 2 αίθουσες γυμναστικής.

Το κολυμβητήριο στα Βοτσαλάκια επίσης δεν καλύπτει τις ανάγκες όλων των δημοτών.

Θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και σε επέκταση της λειτουργίας τους, όπου είναι εφικτό.

Διερευνούμε τη δημιουργία ενός μεγάλου υπερσύγχρονου κλειστού κολυμβητηρίου στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα, σε χώρο του στρατοπέδου Σακελλίωνα, μετά από την παραχώρησή του στο Δήμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δημιουργούμε αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου που σήμερα απουσιάζουν από τον Πειραιά, στον ανεκμετάλλευτο περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ.

Εξετάζουμε την κατασκευή σκοπευτηρίου σε χώρο του πέμπτου Διαμερίσματος.

Η πιο μεγάλη πρόκληση όμως θα είναι είναι η ανάδειξη του Πειραιά σε διεθνές ναυταθλητικό κέντρο.

Με τη διοργάνωση διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων, εκθέσεων, τελετών αναγνώρισης ναυταθλητικής αριστείας.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, η διοργάνωση τέτοιων αγώνων και εκθέσεων στον Πειραιά, μπορεί να προσθέσει στην τοπική οικονομία επιπλέον έσοδα ύψους 54 εκ. ευρώ ετησίως, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην τοπική μας οικονομία.

Διεκδικούμε την επιστροφή στον Πειραιά της διοργάνωσης των Ποσειδωνίων το 2016, θεσμού με τον οποίον έχει ταυτιστεί η πόλη μας επί σειρά ετών.

Η τέταρτη ενότητα δράσεων είναι ο εκσυγχρονισμός του Δήμου Πειραιά

Ο Πειραιάς δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους περασμένης 10ετίας.

Δεν μπορεί να αποτελεί άντρο παλαιοκομματικής λογικής, αδιαφάνειας και οικογενειοκρατίας.

Οι παρεμβάσεις μας σε αυτόν τον τομέα θα έχουν τρεις κατευθύνσεις.

• Διαφάνεια παντού.

• Ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

• Αξιολόγηση παρεχομένων υπηρεσιών.

Δεσμευόμαστε για απόλυτη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση.

Ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει στην ιστοσελίδα του δήμου την πορεία των εσόδων και των εξόδων του Δήμου σε πραγματικό χρόνο.

Προχωράμε σε εφαρμογή Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου και Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων.

Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες για μεγαλύτερη ταχύτητα, διαφάνεια και οικονομικό όφελος.

Θα στηρίξουμε επίσης το ανθρώπινο προσωπικό του Δήμου μας με δράσεις κατάρτισης και μετεκπαίδευσή τους.

Ο διαδικτυακός τόπος του Δήμου Πειραιά θα χρησιμεύει όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά και τη διεκπεραίωση υποθέσεων.

• Να μπορεί ο πολίτης να κάνει όλες οι πληρωμές που αφορούν στο Δήμο.

• Να λαμβάνει ηλεκτρονικά πιστοποιητικά.

• Να παρακολουθεί ένα αίτημα καθόλη την πορεία του.

Παράλληλα, θα εισάγουμε και σύγχρονες διαδικασίες αξιολόγησης του Δήμου και των υπηρεσιών τους, μέσα από την εφαρμογή του «Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης», ενός πανευρωπαϊκά εφαρμοζόμενου εργαλείου για τον έλεγχο αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών.

Αναβαθμίζουμε επίσης και αξιοποιούμε το κτιριακό απόθεμα του Δήμου.

Καταθέτουμε σε δημόσιο διάλογο με απόλυτη διαφάνεια, συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του σημαντικού αριθμού κτιρίων και οικοπέδων που ανήκουν στον Δήμο του Πειραιά ή σε άλλους φορείς.

Προτείνουμε το cluster της ναυτιλίας να στεγαστεί σε νέο Πολυδύναμο Διοικητικό Κέντρο, το οποίο θα ανεγερθεί αφού κατεδαφιστεί ο Πύργος του Πειραιά, ένα κτίριο- σύμβολο των ευκαιριών ανάπτυξης που ο Πειραιάς έχει χάσει μέχρι σήμερα. Στο νέο Πολυδύναμο Κέντρο θα μπορούν επίσης να στεγαστούν σωματεία και κοινωνικοί φορείς της πόλης.

Διεκδικούμε τη στέγαση των Δικαστηρίων στο κτίριο της Ραλλείου στο κέντρο του Πειραιά, αφού εξεταστεί η καταλληλότητα του κτιρίου και υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την παραμονή τους στην πόλη.

Στο χώρο του εργοστασίου Ρετσίνα πρότασή μας είναι να δημιουργηθούν 100 Start-up επιχειρήσεις.

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά να επεκταθεί στην περιοχή της Λεύκας.

Οι χώροι του εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ να γίνουν χώροι πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής.

Χώροι όπως αυτοί, αλλά και το εργοστάσιο ΑΖΕΛ, το Εργοστάσιο και το Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Λεύκα, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του Αγίου Διονυσίου, ο χώρος του παλιού Λούνα Παρκ στο Νέο Φάληρο, τα ακίνητα Γαβριήλ και Μαρτίνη, η βίλλα Ζαχαρίου, ο παλιός κινηματογράφος Φαντάζιο, οι αποθήκες Κλεάνθη, το παλιό εργοστάσιο ηλεκτρισμού στο Νέο Φάληρο, ο κινηματογράφος Καλιφόρνια, πρέπει να γίνουν μοχλοί αναζωογόνησης της πόλης μας και όχι σημεία εγκατάλειψης και παρακμής.

Γι αυτό και θα προωθήσουμε την αξιοποίησή τους για το συμφέρον του λαού του Πειραιά.

Αυτοί είναι αγαπητοί φίλοι οι άξονες του προγράμματός μας.

Ξέρω ότι η επόμενη ερώτηση είναι: Από πού θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά;

Μεγάλο μέρος θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ, και ειδικότερα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα και άλλα Χρηματοδοτικά Μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την περίοδο 2014-2020 η Περιφέρεια Αττικής «προσβλέπει» σε πόρους πάνω από 3,0 δις €, πολλοί εξ αυτών αφορούν τη «γαλάζια Οικονομία», με περιοχή εφαρμογής μια ευρεία περιοχή από τον Πειραιά έως την Ελευσίνα.

Θα διεκδικήσουμε, για τον Πειραιά, το μεγαλύτερο δυνατόν μερίδιο των πόρων, μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων.

Γνωρίζουμε σε βάθος τις διαδικασίες χρηματοδοτήσεων και σκοπεύουμε να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Θα «ανιχνευθούν» επίσης οι δυνατότητες αξιοποίησης πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ενώ φυσικά προσδοκούμε σε μεγάλη αύξηση των εσόδων μας από τη συνολική οικονομική αναγέννηση της πόλης.

 

Φίλες και φίλοι,

Ξέρω ότι πολλά από όσα ακούσατε έχουν αναφερθεί ξανά σε ανάλογες παρουσιάσεις.

Γνωρίζω επίσης τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι σε ανάλογες εξαγγελίες.

Όμως σε αυτό τον συνδυασμό δεν είμαστε εκπρόσωποι κανενός πολιτικού κατεστημένου.

Δεν κάνουμε καριέρα στην πολιτική, δεν ζούμε από την πολιτική.

Είτε κερδίσουμε – που θα κερδίσουμε! – είτε χάσουμε, την επόμενη των εκλογών θα έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε.

Κάποιοι άλλοι δεν ξέρω τι θα μπορούσαν να κάνουν εκτός από το να είναι επαγγελματίες πολιτικοί.

Είμαστε εδώ λοιπόν επειδή θέλουμε να προσφέρουμε.

Επειδή θεωρούμε καθήκον μας να βάλουμε όλοι πλάτη σε μια δύσκολη περίοδο για την πόλη που αγαπάμε .

Επειδή έχουμε τη δύναμη ψυχής, το πάθος, τους ανθρώπους και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε έργα και όχι λόγια.

Δώστε μας λοιπόν τη δύναμη, δώστε μας την εντολή, να αποδείξουμε ότι ο Πειραιάς αξίζει να πρωταγωνιστεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας επωφελώς για τους πολίτες του.

Γιατί το πρώτο λιμάνι της χώρας είναι τόπος προικισμένος απ’ το Θεό, με ικανούς και άξιους ανθρώπους. Πετυχημένους στη ζωή τους με κόπο. Που απαιτούν η πόλη τους να είναι αντάξια των προσδοκιών τους.

Φίλες και φίλοι,

Ο χρόνος δεν επαρκεί για να ξεδιπλώσουμε κάθε λεπτομέρεια του επιχειρησιακού μας σχεδίου για τον Πειραιά της περιόδου 2014-2019.

Ενός σχεδίου που είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου, με εσάς που αθροίζετε και πολλαπλασιάζετε καθημερινά τη ζωή της πόλης.

Μιας συμφωνίας αρχών, ιδεών και δράσεων μεταξύ πολιτών σε δράση, με έναν Δήμαρχο πρώτο μεταξύ ίσων.

Έναν Δήμαρχο που διοικεί. Και δεν αφεντεύει. Έναν Δήμο που εξυπηρετεί. Και δεν παιδεύει. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο που σχεδιάζει και δημιουργεί. Και δεν παζαρεύει.

Έναν Δήμαρχο και ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα λογοδοτεί στους πολίτες και όχι στα κομματικά γραφεία.

Το ξέρω ότι πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα ακούσουμε πολλά… Κάποιοι είχαν καλομάθει να λειτουργούν χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση. Χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο. Και σήμερα νοιώθουν ότι η μαγική εικόνα που είχαν χτίσει, αρχίζει να ραγίζει. Όποιος λοιπόν δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα, προσπαθεί να δηλητηριάσει τα μυαλά του κόσμου, με λάσπη και με περίεργα υπονοούμενα.

Για να το ξεκαθαρίσουμε…

Εμείς σε αυτή τη μάχη δεν μπήκαμε για να διαιρέσουμε την πόλη, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις. Αυτό που κάναμε στο συνδυασμό μας θα το κάνουμε για όλο τον Πειραιά. Δεν θα ακολουθήσουμε κανέναν στη μιζέρια του. Την επομένη της εκλογικής μας νίκης, ο Πειραιάς θα είναι ξανά μια οικογένεια! Μια πόλη-νικητής που θα κατακτά τη θέση που της αξίζει για χάρη όλων των πολιτών του. Και θέλω να απευθύνω σήμερα κάλεσμα σε όλους τους Πειραιώτες.

Ελάτε κοντά μας. Ελάτε να συζητήσουμε το πρόγραμμά μας, το όραμά μας, του στόχους μας. Και θα διαπιστώσετε όλοι ότι υπάρχει μια γνήσια και ειλικρινής προσπάθεια με μόνο στόχο έναν καλύτερο Πειραιά.

Ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που πιστεύει ότι η ζωή στο Δήμο μας μπορεί να γίνει πιο εύκολη. Ότι η πόλη μας μπορεί να γίνει πιο όμορφη, πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί κάτι ακόμα πιο δυνατό.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας!

Σήμερα κάναμε άλλο ένα βήμα πιο ψηλά.

Άλλο ένα βήμα πιο μπροστά!

Για έναν Πειραιά νικητή!

Σας ευχαριστώ!

 


Σχετικά άρθρα