Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Ενώνουμε Δυνάμεις για τον ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΙΚΗΤΗ

 Breaking News

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: Ενώνουμε Δυνάμεις για τον ΠΕΙΡΑΙΑ-ΝΙΚΗΤΗ
02 Μαΐου 2014

Αποκλειστική συνέντευξη του ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ στην εφημερίδα μας

*επιμέλεια Κώστας Παναγιωτάκης

 

-Πώς λάβατε την απόφαση να είστε τελικά υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, κ.Μώραλη;

Σε μια εποχή που η πολιτική αλλάζει, που χρειαζόμαστε νέες ιδέες και φρέσκες αντιλήψεις, ο Πειραιάς είναι εγκλωβισμένος σε νοοτροπίες και πρακτικές της πιο συντηρητικής εκδοχής του παλαιού κομματικού συστήματος. Είναι απαίτηση πλέον όλο και περισσότερο πολιτών και φορέων της πόλης, η ενεργοποίηση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας για να αντιμετωπιστεί η κρίση που βυθίζει τον Πειραιά όλο και πιο χαμηλά.

-Ο ίδιος όμως ο κ. Μιχαλολιάκος δηλώνει ότι το κόμμα του είναι ο Πειραιάς, ότι είναι ακομμάτιστος. Διαφωνείτε;

Ο κ. Μιχαλολιάκος είναι κομματάρχης με «καπέλο», το καπέλο του ακομμάτιστου. Έχει πορεία 40 ετών στο κομματικό σύστημα και έχει κουλτούρα και νοοτροπία κομματάρχη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι για να σου μαζέψουν τα κλαδιά από το πεζοδρόμιό σου, για να φτιάξουν την λακκούβα στο δρόμο σου, για να καθαρίσουν την παιδική χαρά της περιοχής σου πρέπει να το ζητήσεις από το γραφείο Δημάρχου, να «παρακαλέσεις» τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο ή Σύμβουλο του. Το ζητάς ως χάρη ενώ είναι υποχρέωση του Δήμου. Στο παρέχουν ως εξυπηρέτηση για να το ανταλλάξουν με τη ψήφο σου. Φτάνει πια, είμαστε στο 2014, οι Δημότες πληρώνουν δημοτικά τέλη και φόρους και πρέπει αφενός να τους σέβεσαι και αφετέρου να τους βελτιώνεις την καθημερινή του ζωή.

-Εσείς που εντοπίζετε το κύριο πρόβλημα του Πειραιά;

Οι συμπολίτες μας βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο την κρίση. Ανεργία σε κάθε σπίτι στα Καμίνια, στα Μανιάτικα, στο 2ο, το 3ο διαμέρισμα, σε όλον τον Πειραιά. Κάθε σπίτι έχει έναν άνεργο. Ο Πειραιάς των μεγάλων δυνατοτήτων έγινε ένα αποκλεισμένο λιμάνι. Ο Πειραιάς έγινε πέρασμα και όχι προορισμός, ενώ οι αφίξεις τουριστών είναι πολλαπλάσιες στο λιμάνι μας. Γειτονιές βυθισμένες στη φτώχεια, περιουσίες που απαξιώνονται συνεχώς, άνθρωποι που νιώθουν να χάνουν ευκαιρίες ζωής. Και ο Δήμος ήταν απών κατά την διάρκεια της κρίσης. Δεν ανέλαβε ούτε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία. και Όλα αυτά μας οδήγησαν να διεκδικήσουμε τον Δήμο Πειραιά και κατά συνέπεια να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για κάθε Πειραιώτισσα και κάθε Πειραιώτη.

-Πώς κρίνετε το έργο του κ. Μιχαλολιάκου την προηγούμενη τετραετία;

Ο κ. Μιχαλολιάκος απέτυχε. Παρέλαβε έναν Δήμο υπό του μηδέν και τον πήγε λίγο παρά πάνω από αυτό. Υποσχέθηκε πολλά και έκανε λίγα. Πως μπορεί να υπερηφανεύεται ένας δήμαρχος που υποσχέθηκε το 2010 βιώσιμη ανάπτυξη και 4 χρόνια μετά η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Πειραιά. Ένας δήμαρχος που απορρόφησε λιγότερο από το 10% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

-Ο κ. Μιχαλολιάκος, όμως, προσπαθεί να πείσει ότι επί των ημερών του έγιναν πράγματα και θαύματα στον Πειραιά. Δεν έγιναν;

Ο κ. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι «οι κουτσοί περπάτησαν και οι τυφλοί είδαν το φως τους»…Υποσχέθηκε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο. Δεν έγινε κανένας! Υποσχέθηκε υπογειοποιήσεις κεντρικών δρόμων. Δεν προχώρησε καμία! Υποσχέθηκε υπόγειους χώρους στάθμευσης. Δεν έγινε κανένας! Υποσχέθηκε «Πολυχώρο Ψυχαγωγίας για παιδιά με ειδικές ανάγκες και στέγη σε πειραϊκούς συλλόγους ΑμεΑ». Δεν έγινε τίποτα! Υποσχέθηκε ολοήμερο παιδικό σταθμό. Δεν έγινε! Υποσχέθηκε πλήρη απαλλαγή των πολύτεκνων οικογενειών από τα δημοτικά τέλη. Δεν έγινε! Υποσχέθηκε κοινωνικό φαρμακείο. Δεν έγινε, σε αντίθεση με δεκάδες άλλους Δήμους που το έχουν κάνει ήδη πράξη! Ενω δεσμεύθηκε, δεν αξιοποίησε τα μεγάλα ακίνητα του Δήμου. Αυτές είναι μόνο ορισμένες από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του κ. Μιχαλολιάκου.

-Παρόλα αυτά ο κ. Μιχαλολιάκος υποστηρίζει ότι έκανε περισσότερα από όσα άλλοι Δήμαρχοι στην Ελλάδα…

Ο κ. Μιχαλολιάκος συνειδητά βάζει τον πήχη χαμηλά. Για να ξεπεράσει τις αδυναμίες του, συγκρίνει τον Πειραιά με μικρές πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Είναι ο Πειραιάς μια επαρχιακή κωμόπολη; Υποτιμά τους Πειραιώτες και τις δυνατότητες τους. Τον Πειραιά πρέπει να τον συγκρίνουμε με άλλα λιμάνια της Ευρώπης. Ο Πειραιάς πρέπει και οφείλει να συγκριθεί με πόλεις όπως το Ρότερνταμ και το Λίβερπουλ, την Αμβέρσα και τη Βαρκελώνη. Αυτός είναι και ο στόχος του Πειραιά Νικητή. Ο Πειραιάς να αναδειχθεί σε πρώτο λιμάνι της Ευρώπης. Ένα λιμάνι που θα εγγυηθεί την οικονομικής ευημερία των κατοίκων του. Με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αναδιανομή στους κατοίκους του πλούτου που θα παράγει.

-Η βασική σας πρόταση για τον Πειραιά; Τι χρειάζεται πρωτίστως σήμερα η πόλη;

Ανάπτυξη. Που σημαίνει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τα παιδιά. Ανάπτυξη ως ναυτιλιακό κέντρο, ως το πρώτο λιμάνι της χώρας, ως προορισμός των τουριστών, ώστε τα έσοδα από την ανάπτυξη να φτάσουν σε κάθε γειτονιά, να βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο Πειραιάς έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης στη Μεσόγειο και η οποία έχει μείνει ανεκμετάλλευτη. Παγκοσμίως τα λιμάνια αποτελούν πόλο έλξης για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό και κατά συνέπεια δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας.

-Πως θα το πετύχετε;

Μέσα από τη στρατηγική μας για την μετατροπή του Πειραιά στο μεγαλύτερο κέντρο εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων στη Μεσόγειο και την Ευρώπη Πειραιά, αλλά και να μετατραπεί ο Πειραιάς σε Διεθνές Κέντρο για τη Ναυτιλία, σε Παγκόσμιο Κέντρο Ναυταθλητισμού. Παράλληλα, στο πρόγραμμά μας υπάρχει σαφές σχέδιο για την αναγέννηση των υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση των νέων που θα δημιουργηθούν. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με υποστηρικτικές δράσεις, την στήριξη των ανέργων με υπηρεσίες επαγγελματικής συμβουλευτικής, προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και την εκπαίδευσή τους σε ναυτικά επαγγέλματα. Στόχος μας είναι ο Πειραιάς να έχει μια δουλειά, για κάθε Πειραιώτη.

-Και σε επίπεδο γειτονιών τι θα κάνετε; Ποιο είναι το σχέδιο σας;

Στόχος μας είναι να ζωντανέψει η ζωή στον Πειραιά, μέσα από το ζωντάνεμα των γειτονιών του. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε και δεσμευόμαστε για την κατασκευή νέων παιδικών χαρών για τα παιδιά μας σε κάθε γειτονιά. Θα δημιουργούμε έναν μεγάλο παιδότοπο στο Φάληρο. Δεσμευόμαστε για την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε γειτονιά, για την κατασκευή ενός νέου κολυμβητηρίου στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα και θα αναβαθμίζουμε σε σύγχρονο στάδιο το Θεμιστόκλειο. Στο πρόγραμμα ξεχωριστή θέση κατέχουν ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Σκοπεύουμε στη διοργάνωση πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κάθε γειτονιά καθώς και ανακαινίσουμε και δημιουργήσουμε νέα σχολικά κτίρια. Επίσης, να στηρίξουμε τις μητέρες δημιουργώντας περισσότερους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε γειτονιάς.

-Και ποια είναι η θέση σας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του Λιμανιού ως κύριου άξονα για την ανάπτυξη της πόλης. Λόγια καθαρά και σταράτα. Δίχως υποσημειώσεις και αστερίσκους.Απαιτούμε από το Ελληνικό Δημόσιο τη θεσμική και αποφασιστική διεύρυνση της συμμετοχής του Δήμου στην διοίκηση του ΟΛΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών λιμένων. Αρνούμαστε τον ακρωτηριασμό της πόλης μας και τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουμε αποφασιστικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της πόλης. Η αξιοποίηση του λιμανιού πρέπει να αφορά τους πολλούς. Συναποφασίζουμε για το αναπτυξιακό μας μέλλον, εξασφαλίζουμε τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, τη δημιουργία νέων και διεκδικούμε δημόσιους χώρους που θα αποδοθούν προς χρήση στους κατοίκους του Πειραιά. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση και παράλληλα δέσμευση για το μέλλον του λιμανιού.

-Εάν σας ζητούσα σε λίγες λέξεις να μου αποτυπώσετε την βασική σας προτεραιότητα ως Δήμαρχος…

Εμείς έχουμε τη γνώση και την δυνατότητα να οικοδομήσουμε έναν Δήμο που θα προστατεύει τους αδυνάτους, θα διασφαλίζει ευκαιρίες στη νέα γενιά, θα υποστηρίζει την γυναίκα και ιδιαίτερα την μητέρα και τα νέα ζευγάρια, θα εξασφαλίζει στην Τρίτη ηλικία ασφάλεια και φροντίδα. Ο Πειραιάς έχει τη δυνατότητα , τόπος ευλογημένος από το Θεό, να προσφέρει στους ανθρώπους του ένα περιβάλλον ανθρώπινο, έναν Δήμο που σέβεται τον πολίτη.

 

 


Σχετικά άρθρα