Εφημερίδα Κοινωνική

Αναπτυξιακό σχέδιο για 550.000 θέσεις εργασίας παρουσίασε ο Πρωθυπουργός

 Breaking News

Αναπτυξιακό σχέδιο για 550.000 θέσεις εργασίας παρουσίασε ο Πρωθυπουργός
22 Μαΐου 2014

Το οικονομικό όραμα μιας Ελλάδας, που την προσεχή 7ετία θα έχει ανακτήσει το σύνολο των απωλειών που υπέστη λόγω Μνημονίου και, ταυτοχρόνως, θα έχει θέσει της βάσης μιας δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Μετά τη δέσμη των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση, το αναπτυξιακό σχέδιο συνιστά τη δεύτερη σημαντική παρέμβαση του πρωθυπουργού στην κατεύθυνση της προβολής ενός συγκεκριμένου σχεδίου, που δεν περιορίζεται στη διαχείριση των συνεπειών της κρίσης αλλά στους τρόπους υπέρβασής της.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την ομιλία του, όπως αναφέρει εκτενώς σε δημοσίευμά της η Καθημερινή. Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε ελάχιστες αναφορές σε όσα προηγήθηκαν. Αντιθέτως, επέμεινε στην προβολή των δυνατοτήτων ανάπτυξης της χώρας, υπό την προϋπόθεση –όπως ανέφερε– ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα, ενώ έκανε λόγο για αύξηση της απασχόλησης αλλά και μείωση της φορολογίας. «Στο εξής έχει μόνον “προς τα πάνω”, δεν έχει άλλο “προς τα κάτω” και, κυρίως, δεν έχει “προς τα πίσω”» ανέφερε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του οποίου κυριάρχησαν ο οραματικός λόγος και η ανάδειξη των δυνατοτήτων της Ελλάδας να αναδειχθεί σε μια «νοικοκυρεμένη, αλλά ταυτόχρονα πρωτοπόρο» οικονομία και κοινωνία. Ο κ. Σαμαράς αποτύπωσε το σχέδιό του, το οποίο προφανώς πέφτει και στην εκλογική αντιπαράθεση, με τη φράση «θέλω μία Ελλάδα…», την οποία και επανέλαβε 15 φορές.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για προοπτική δημιουργίας 550.000 θέσεων εργασίας μέσα στην προσεχή 4ετία και για τον στόχο της μείωσης του δείκτη ανεργίας στη χώρα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έως το 2020, σημειώνοντας ότι βάσει των εκτιμήσεων ερευνητικών φορέων (Mckinsey, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ) μπορούν να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα σε εισόδημα και θέσεις εργασίας ώστε έως το 2021 να έχει υπερκαλυφθεί η απώλεια εισοδήματος λόγω Μνημονίου.

Οι μελέτες αναδεικνύουν ως… ατμομηχανές ανάπτυξης τους ακόλουθους τομείς, αν και ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε να έχει υψηλές προσδοκίες και από την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, την καινοτομία, τη ναυπηγική βιομηχανία:

• Τουρισμός, 225.000 θέσεις εργασίας και 16,5 δισ. έσοδα.

• Πρωτογενής τομέας, 315.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις και πρόσθετο ΑΕΠ 13,5 δισ. ευρώ.

• Ενέργεια και περιβάλλον, 9,5 δισ. ευρώ ετησίως και 40.000 θέσεις απασχόλησης.

• Έρευνα και τεχνολογία, 2 δισ. ευρώ και 50.000 θέσεις.

• Συνδυασμένες μεταφορές, εμπόριο και logistics 2,5 δισ. έσοδα και 45.000 θέσεις απασχόλησης.

• Φαρμακευτικός κλάδος, 25.000 θέσεις και 2 δισ. ετησίως.

• Ναυτιλία, 8,5 δισ. ευρώ έσοδα και 70 χιλ. θέσεις απασχόλησης.

Ο κ. Σαμαράς επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων προς όλους, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια. «Είναι το τίμημα που πληρώσαμε για να βγουμε από το Μνημόνιο το ταχύτερο», εξήγησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο». Επανέλαβε τη δρομολογημένη μείωση του φόρου ακινήτων, ενώ έκανε λόγο για βήμα βήμα μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας με στόχο τα επιχειρηματικά κέρδη να επιβαρύνονται με 15%, τα εισοδήματα μέχρι 33% και ο ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%.

«Αυτό θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα, να μην επιστρέψουμε στα Μνημόνια», ανέφερε, κάνοντας λόγο για παράλληλο χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Προανήγγειλε, δε, ότι ο φορολογικός μηχανισμός θα γίνει «πιο ανθρώπινος», διακρίνοντας όσους συστηματικά κλέβουν από αυτούς που δεν δύνανται να πληρώσουν.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ