Εφημερίδα Κοινωνική

Β. Κορκίδης: Κέντρο Εμπορίου και Ναυτιλιακό Χρηματιστήριο στο λιμάνι του Πειραιά

 Breaking News

Β. Κορκίδης: Κέντρο Εμπορίου και Ναυτιλιακό Χρηματιστήριο στο λιμάνι του Πειραιά
15 Απριλίου 2014

Τη θέση τους για έναν ισχυρό ιδιωτικό τομέα, με μια ανταγωνιστική και εξωστρεφή παραγωγή, διατύπωσαν οι Κωνσταντίνος Μίχαλος και Βασίλης Κορκίδης κατά την τοποθέτησή τους στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχε με έλληνες επιχειρηματίες την Παρασκευή. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Βασίλης Κορκίδης, έθεσε τα εξής αιτήματα:

• Να γίνει η Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά το διαμετακομιστικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης.

• Να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, αγροτικών προϊόντων και ναυτιλιακών αξιών, ανοικτά κέντρα εμπορίου, εμπορικές ζώνες, θεματικές αγορές, συνέργειες ανάμεσα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

• Οι έλληνες μικροεισαγωγείς να γίνουν μικροεξαγωγείς με σήμα την ελληνική ποιότητα και η SPARKASSE να συνεργαστεί με τις τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες και να δημιουργήσουν την «Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΜμΕ» δίνοντας «ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ» στους μικρομεσαίους χωρίς εγγυήσεις.

«Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων που όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό μειονέκτημα λόγω του αποκλεισμού της χώρας και του τραπεζικού συστήματος από τις αγορές» σημείωσε.

Επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Ωστόσο, πρόσθεσε, χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις με τη μορφή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μίχαλος, εκφράζοντας τη θέση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, οφείλει να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών και καταπολέμησης του αποπληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε ότι η επιλογή της αγοράς στοιχείων ενεργητικού ύψους 1 τρισ. ευρώ, που φέρεται να εξετάζει η ΕΚΤ, μπορεί να δώσει μια ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις και στην οικονομία της ευρωζώνης.

Θετική επίδραση θα έχει επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕ, και η επιλογή της αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων από τις τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ειδικά, υποστήριξε, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» χρειάζεται εξειδικευμένες πολιτικές στήριξης. Επιγραμματικά ανέφερε:

Ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

• Μέριμνα για την προώθηση των μικρών επιχειρήσεων, όσον αφορά την πρόσβαση σε διεθνείς αγορές

• Ενίσχυση της δικτύωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μορφή clusters, εξαγωγικών κοινοπραξιών κ.λπ.

Ενεργοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών HERMES & COFACE για τη διασφάλιση και την ενίσχυση των συναλλαγών μεταξύ των χωρών μας.

Προώθηση των οικονομικών σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, με σκοπό την τόνωση των εμπορικών συναλλαγών και την ανάμειξη ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς και διεθνείς πόρους.

Tέλος, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες αναμένουν τη λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, με τη συμμετοχή της KFW που πράγματι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ