Εφημερίδα Κοινωνική

Το όνειρο για την κατασκευή της Ραλλείου γίνεται πραγματικότητα

 Breaking News

Το όνειρο για την κατασκευή της Ραλλείου γίνεται πραγματικότητα
04 Απριλίου 2014

Το νέο σχολικό συγκρότημα της Ραλλείου, στη διασταύρωση των οδών Λαμπράκη και Επονιτών στο Νέο Φάληρο, η λειτουργία του οποίου θα εξασφαλίσει σύγχρονη και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους μαθητές που φοιτούν στο Ράλλειο Γυμνάσιο και Λύκειο, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Μετά την αποπομπή του πρώτου εργολάβου λόγω μη συνέπειας στις συμβατικές του υποχρεώσεις και τις χρονοβόρες διαδικασίες αντικατάστασής του προέκυψε η ανάγκη εκπόνησης νέας μελέτης για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη θεμελίωση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου διαπιστώνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις, οι οποίες μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε απένταξη του έργου, παρενέβη προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» κ. Ηρακλή Δρούλια προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Έτσι μετά από συντονισμένες ενέργειες και συνεργασία των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Αττικής και της Διεύθυνσης Κατασκευών Έργων Εκπαιδευτικών & Λοιπών Υποδομών της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α. Ε.» (πρώην ΟΣΚ) ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή του έργου «Ολοκλήρωση της Ραλλείου Σχολής Πειραιά (Γυμνάσιο – Λύκειο) – Οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις» το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013(Π.Ε.Π. Αττικής) με προϋπολογισμό 11.260.000 €.

RALLEIOS3

Το έργο αποτελείται από 3 κτίρια:

α) ΓΥΜΝΑΣΙΟ

• Το ισόγειο περιλαμβάνει τους χώρους Διοίκησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας, κυλικείο, χώρους υγιεινής, υπόστεγο χώρο κλπ

• Ο α΄ όροφος περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, 2 αίθουσες ξένων γλωσσών, αίθουσα καλλιτεχνικών & εργαστήριο Φ/Χ

• Ο β΄ όροφος περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα καινοτόμων δράσεων, πληροφορικής, μουσικής & βιβλιοθήκη

• Το κτίριο περιλαμβάνει και υπόγειο με χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους.

β) ΛΥΚΕΙΟ

• Το ισόγειο περιλαμβάνει τους χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη, κυλικείο, χώρους υγιεινής υπόστεγο χώρο κλπ.

• Ο α΄ όροφος περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, 1 μικρή αίθουσα διδασκαλίας εργαστήριο Φυσικής και εργαστήριο Χημείας – Βιολογίας με παρασκευαστήριο.

• Ο β΄ όροφος περιλαμβάνει 7 αίθουσες διδασκαλίας, 1 μικρή αίθουσα διδασκαλίας και 2 εργαστήρια Πληροφορικής.

• Το κτίριο περιλαμβάνει και υπόγειο με χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους.

γ) ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ

• Το ισόγειο περιλαμβάνει τον κυρίως χώρο προθάλαμο και κυλικείο

• Το υπόγειο περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης, χώρους υγιεινής, υποσταθμό κλπ.

Τα 3 κτίρια συνδέονται με στεγασμένο χώρο. Η συνολική επιφάνεια των κυρίων και βοηθητικών χώρων του κτιρίου είναι 5682.42 τ.μ. Στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείο διαμορφώνονται αυλή συγκέντρωσης και διαλειμμάτων μεταξύ των υπόστεγων χώρων, γήπεδα αθλοπαιδιών, καθιστικά και χώροι πρασίνου.

Επιπλέον στα κτίρια της Ραλλείου Σχολής Πειραιά εφαρμόζονται βιοκλιματικές εφαρμογές και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας όπως :σκίαση – ηλιοπροστασία, αερισμός – δροσισμός, υψηλή φύτευση στη βόρεια πλευρά , δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος με σιντριβάνια, δεξαμενή ομβρίων, φωτοβολταϊκά συστήματα, κεντρικός έλεγχος φωτισμού, αισθητήρες CO2 στις αίθουσες διδασκαλίας, κλιματισμός χώρων κλπ.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Στέφανος Χρήστου τόνισε:

«Ένα όνειρο δεκαετιών για τη σχολική κοινότητα του Πειραιά πραγματώνεται. Μετά από πολλές αστοχίες, αναβολές και πισωγυρίσματα, σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά ότι μπαίνουμε στο τελικό στάδιο για την κατασκευή μιας ιδιαίτερα σημαντικής εκπαιδευτικής υποδομής για τον Πειραιά. Την κατασκευή της Ραλλείου, ενός σχολείου που αποτελεί σημείο αναφοράς για την πειραϊκή κοινωνία και όχι μόνο.

Το πρώτο και σημαντικό βήμα για την κατασκευή του έργου ήταν η απόφαση του Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, τον Αύγουστο του 2012, με την οποία εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το ΠΕΠ Αττικής. Από τότε και μέχρι σήμερα με συνεχείς παρεμβάσεις, παρακολούθηση της διαδικασίας, επιτυχημένη διεκδίκηση και πολλή δουλειά, καταφέραμε να ξεπεράσουμε προβλήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του σχολείου. Με την ολοκλήρωση των έργων θα λυθεί το διαχρονικό πρόβλημα των μαθητών και των εκπαιδευτικών της Ραλλείου που για δεκαετίες περιφέρονται σε κτίρια στο κέντρο του Πειραιά, χωρίς αύλειους χώρους και πολλές φορές χωρίς να πληρούνται βασικοί κανόνες ασφαλείας.

RALLEIOS2

Είμαι βέβαιος ότι ο ανάδοχος του έργου και οι επιβλέποντες μηχανικοί θα εργαστούν με συνέπεια για να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα νέο διδακτήριο, με υψηλές προδιαγραφές λειτουργικότητας και ασφάλειας. Ένα σχολείο που θα καλύπτει σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και θα είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία».

… αλλά το 50ο Δημοτικό Σχολείο εκπέμπει SOS

Την ίδια ώρα… χωρίς τελειωμό είναι οι περιπέτειες του 50ου Δημοτικού Σχολείου που κρατάνε για τουλάχιστον 15 χρόνια. Μετά τους σεισμούς του 1999 το κτίριο που αρχικά στεγαζόταν το σχολείο κρίθηκε ακατάλληλο. Οι μαθητές στεγάστηκαν προσωρινά.(!) σε προκατασκευασμένες αίθουσες, που τοποθετήθηκαν στην πλατεία της Πηγάδας και ξεκίνησε η οδύσσεια για την κατασκευή ενός νέου σχολείου.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά, το ζήτημα της κατασκευής του νέου σχολείου όχι μόνο δεν έχει επιλυθεί αλλά οδηγείται ολοταχώς σε νέα εμπλοκή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση του κ. Ιωάννη Αγγελόπουλο, ως εισηγητή της πλειοψηφίας, με μια αμφιλεγόμενη διαδικασία έλαβε την 625/15.11.2013 απόφαση αποχαρακτηρισμού του οικοπέδου. Το οικόπεδο δεν είναι πλέον σχολικός χώρος και η διαδικασία για την ανέγερση του νέου σχολείου από τον ΟΣΚ, έχει παγώσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ επί μήνες και δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος για το έργο όσο ισχύει ο αποχαρακτηρισμός.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το οικόπεδο οδεύει ολοταχώς τυπικά και ουσιαστικά προς μια άλλη χρήση και η κατασκευή του σχολείου οδεύει στις καλένδες”.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον αναπληρωτή δήμαρχο Τάσο Κάρλε και τον ρώτησε για το συγκεκριμένο θέμα. Σε δηλώσεις του ο κ. Κάρλες είπε ότι θα κοιτάξει μαζί με τον δήμαρχο να δόσουν λύση ανταποκρινόμενοι στα αίτημα της σχολικής κοινότητας.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ