Εφημερίδα Κοινωνική

«ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ»

 Breaking News

«ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ»
24 Απριλίου 2014

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών, στην εκπομπή «Τα παράπονά σας στο Δήμαρχο», στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 – 90,4 FM», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Ν. Παρασκευάς

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΑΔΑ

Ό, τι κάνουμε στη Πηγάδα είναι πολύ μεγάλο έργο, με υλικά που θα μειώνουν τη θερμοκρασία κατά 4 μονάδες βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία. Αναδεικνύουμε αυτό που η ίδια εκτιμά, δεν μπορούμε να γίνουμε και αρχαιολόγοι εμείς.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι πολύ πιο ελκυστική μια πανέμορφη και παραδοσιακή πλατεία της Πηγάδας, να τη κάνουμε περισσότερο ελκυστική, περισσότερο επισκέψιμη και άρα τους επαγγελματίες της περιοχής πιο χαρούμενους. Ήταν πολύ δύσκολο έργο να το πετύχουμε: να εκπονήσουμε τη μελέτη, να ενταχθεί, να εγκριθεί, να δημοπρατηθεί το έργο, να προκύψει μειοδότης, να γίνουν όλα τα άλλα που η σκληρή, αδυσώπητη γραφειοκρατία επιβάλλει.

«ΠΟΝΕΣΑΜΕ» αλλά κάναμε έργο στον Πειραιά

«Φτύσαμε αίμα». Και αυτό είναι αυτονόητο. Διότι κάναμε το αυτονόητο. Αυτονόητο να ξεβρομίσουμε τον Πειραιά. Αυτονόητο. Πριν από τις προηγούμενες εκλογές ήταν αδύνατο. Αυτονόητο να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο από τους νονούς του παζαριού. Αυτονόητο, αυτονόητο…

Αυτονόητο να φύγει ο ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της ναυτιλίας και του εμπορίου. Αυτονόητο και αυτό, έφυγε μέσα σε λίγους μήνες. Αυτονόητο να κάνουμε το οικόπεδο του ΙΚΑ, που ήταν τοίχος του αίσχους, ένα υπέροχο πάρκο. Αυτονόητο!

Αυτονόητα τα 129 έργα, το Δημοτικό Θέατρο, αυτονόητο να κτυπήσουμε το παραεμπόριο, η ανάπλαση του Δηλαβέρη το ωραιότερο άλσος που έχει η Ελλάδα σήμερα. Αφού είναι αυτονόητα γιατί δεν τα έκαναν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές παρά τα άφησαν σε τριτοκοσμική κατάσταση και εγκατάλειψη; Αυτά τα τεράστια 129 έργα, 100 εκατομμυρίων ευρώ, σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας γιατί δεν τα έκαναν σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας που είχε η Ελλάδα;

Αν η Ελλάδα είχε κάνει αυτά τα αυτονόητα θα βρισκόταν στη κορυφή της Ευρώπης και θα δάνειζε άλλες χώρες»

Τι γίνεται με τον Διαχειριστικό Έλεγχο;

Σε ερώτηση ακροατή για την πρόοδο του διαχειριστικού ελέγχου που διεξάγεται στο Δήμο και την λιποταξία πρώην αντιδημάρχων, ο κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος είπε τα εξής:

Είμαστε ο μόνος δημόσιος οργανισμός στον οποίο διεξάγεται εδώ και 10 μήνες σκληρός, εξονυχιστικός διαχειριστικός έλεγχος. Το επέβαλλα, αφού επείσθη πρώτα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε εντολή στον κ. Σταϊκούρα να στείλει τους διαχειριστές. Όχι γιατί έχω κάτι εναντίον κάποιου, αλλά γιατί η Δημοκρατία πρέπει να είναι «καθαρή». Είναι άδικο κάποιος να είναι καθαρός και εναντίον του να υπάρχουν υποψίες και να λέγονται λόγια και είναι άδικο κάποιος να μην είναι καθαρός και να κυκλοφορεί ως αθώος.

Όταν είχα πει στις προηγούμενες εκλογές ότι θα ξεβρομίσω τον Πειραιά από ό, τι τον ρυπαίνει κυριολεκτικά και μεταφορικά το εννοούσα. Όταν είδα να ξεκινά ο διαχειριστικός έλεγχος ορισμένοι άρχισαν να ενοχλούνται. Και έχουν δίκιο να ενοχλούνται. Δεν θα επηρεάσω το χρόνο, όσο χρόνο χρειάζονται τον ζητούν από τη προϊσταμένη τους αρχή , το Υπουργείο Οικονομικών. Εγώ ευθύνομαι σε ένα: να τους παρέχω κάθε δυνατή διευκόλυνση στον έλεγχο. Όλα τα γραφεία, οι υπηρεσίες, οι διευθύνσεις είναι στη διάθεσή τους. Όποιοι ανησυχούν, να ανησυχούν.

Δικαίως ανησυχούν. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο. Όποιος είναι καθαρός ανησυχεί; Αντίθετα το επιδιώκει. Το θέλει. Το ζητάει και δεν ζητάει να τελειώσει άρον-άρον. Εγώ έχω ζητήσει τον έλεγχο για όλη τη θητεία μου.

…και όσα λένε για υπερβολικές δαπάνες;

Εμείς σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ. Τον καφέ που παραγγέλνουμε στο γραφείο μας, το πληρώνουμε από τη τσέπη μας. Τον καφέ που κερνάμε σε έναν Δήμαρχο που έρχεται, σε έναν Υπουργό, τον παίρνουμε εμείς. Αλλά ακούσαμε και διαβάσαμε το πιο φαιδρό σε έντυπο που ανήκει στην ιδιοκτησία υποψηφίου: 8.000€ δαπανήθηκαν στις εκδηλώσεις φιέστας στο Δημοτικό Θέατρο. Εννοούν τα χρήματα που ξοδεύτηκαν – πολύ λιγότερα είναι – για το φαγητό που προσφέρθηκε σε αυτούς που πλήρωναν 200€ τη μερίδα. Δηλαδή αντί να μετρούν τις 101.000€ μείον τις 8.000€ και να πουν σε καιρό οικονομικής κρίσης κέρδισε η ανακατασκευή του ρολογιού 93.000€, λένε γιατί πληρώσαμε! Τι ήθελαν; Να βγούμε σε ζητιανιά και να λέμε δωρεάν φαγητό; Είναι απίστευτο!

Επίσης, βγάλαμε άλλα 15.000€ από τη συναυλία της ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη. Και επίσης είχαμε μια ημερίδα καταπληκτική υψηλού επιπέδου με ομιλητές τον Τέτση και άλλους για την ιστορία των κτιρίων με αρχιτεκτονική προσωπικότητα. Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία. Ελλάδα είναι πολιτισμός. Πειραιάς είναι η σημαία του πολιτισμού. Θέλουν την οπισθοδρόμηση.

Δεν «έπαιξα» με το Δημοτικό Θέατρο!

Κάποιος είπε ότι δεν τόνισα την προσφορά των προηγουμένων Δημάρχων για το Δημοτικό Θέατρο. Όχι μόνο το τόνισα αλλά από ευγένεια και από πολιτικό ήθος, που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί, τους ανέφερα προσωπικά και είπα ότι αυτοί έκαναν πολύ περισσότερα από μένα, που έχω τη τιμή και την τύχη να ανοίγω το Δημοτικό Θέατρο. Λοιπόν ο καθένας εφ’ ω ετάχθη. Κανείς δεν μπορεί να φύγει από την ελαχιστότητά του, αν έτσι έχει διαμορφώσει την προσωπικότητά του να είναι ελάχιστος. Δεν θέλω να πω πράγματα, ποιος δεν άντεξε να παραδώσει στον επόμενο που κέρδισε τις εκλογές και τώρα συνεργάζεται… Ξέρετε υπάρχει ένας θυμός των πολιτών γι’ αυτές τις συμπεριφορές.

Διεκδικήσεις από το λιμάνι και τον ΟΛΠ

Σε ερώτηση ακροατή πότε προβλέπεται να περιέλθει στο Δήμο η Παγόδα και η Πολιτιστική Ακτή του ΟΛΠ και αν προτίθεται η δημοτική αρχή να ζητήσει το χώρο που βρίσκεται το άγαλμα του λιονταριού, πριν την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ο κ. Μιχαλολιάκος, απάντησε τα εξής:

«Θα έχουν περιέλθει πριν από οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση, αν γίνει. Γιατί εμείς αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Και αυτή η πλατεία που είναι ο λέων ανήκει στον ΟΛΠ και τη διεκδικούμε και θα την πάρουμε! Όπως και την Παγόδα και το Παλατάκι και την Πολιτιστική Ακτή κ.ά.

Θα κατασκευάσουμε ένα μεγάλο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο επί της επιλιμένιας παραλίας. Θα καταργήσουμε τα κιγκλιδώματα, όπου αυτό δεν συγκρούεται με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ή θα τα μεταθέσουμε προς τη θάλασσα. Ζητάμε πολλά, όπως ζητάμε οικονομικά ανταποδοτικά ανά αυτοκίνητο, ανά επιβάτη κλπ. Αφού προηγουμένως κάνουμε μια σκληρή προσπάθεια, εκείνος που αγοράζει εισιτήρια, να το κάνει και για τον Πειραιά.

«Παρέλαβα τον Δήμο σε συνθήκες κατάρρευσης»

Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια, που σε συνθήκες οικονομικής ευημερίας δεν είχε γίνει. Δηλαδή, ο καθένας θέλω να σκέπτεται κάτω από ποιες συνθήκες ανέλαβα το τιμόνι του Δήμου Πειραιά. Ήταν συνθήκες κατάρρευσης. Εδώ στο Δημοτικό Ραδιόφωνο είχαν να πληρωθούν 8 μήνες οι εργαζόμενοι. Σήμερα πληρώνονται στην ώρα τους σε συνθήκες οικονομικής χρεοκοπίας. Εγώ θέλω ενεργούς δημότες.

Ξέρετε πόσοι έχουν μπει σ’ αυτό το εκπληκτικό ψηφοδέλτιο προερχόμενοι από διάφορους χώρους επειδή έκαναν προτάσεις. Δεν θέλω επαγγελματίες δημοτικούς συμβούλους, αλλά ανθρώπους που αγαπούν και έχουν πάθος για τον Πειραιά. Δεν θέλω υπολείμματα από το παρελθόν, αλλά ανθρώπους από το μέλλον.

Αυτά οι άλλοι υποψήφιοι δεν τα ξέρουν. Το 2% του τζίρου του ΟΛΠ, που πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό, το διεκδικούμε τώρα για πρώτη φορά. Γιατί είχαν αποκτήσει μια συνήθεια να ασχολούνται με τα μικρά. Όταν έγιναν οι ανισόπεδες διαβάσεις στο ΣΕΦ επιτρέπεται να μην είχε επιβάλλει η τότε Δημοτική Αρχή, με τους Ολυμπιακούς αγώνες, να γίνει ο υπόγειος δρόμος μέχρι το λιμάνι;

ΠΑΡΚΟ ΔΗΛΑΒΕΡΗ: Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Άκουγα τετραετίες ολόκληρες τους υποψηφίους Δημάρχους: «θα κάνουμε ανάπλαση στο πάρκο Δηλαβέρη…», ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για να κάνουν σχολείο ή το σπίτι του Δηλαβέρη. Ερείπια τα βρήκαμε. Στην ανάπλαση κατασκευάσαμε 7 παιδικές χαρές, φυτέψαμε εκατοντάδες δέντρα, διαμορφώσαμε περιπατητικούς διαδρόμους. Τώρα ολοκληρώνεται το νέο γήπεδο μπάσκετ, το υπαίθριο θεατράκι και έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για να γίνει ο μεγαλύτερος Βρεφονηπιακός Σταθμός του Λεκανοπεδίου Αττικής. Βεβαίως ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τη συντήρηση και ανάδειξη ως πολιτιστικών χώρων των καμινάδων και του τουβλοποιϊου. Η απόλυτη παρέμβαση σε συνθήκες εθνικής χρεοκοπίας.

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ στη νέα 5ετία

Η πενταετία που έρχεται θα είναι κοσμογονία. Εκτός από το ότι έχουμε του χρόνου τη Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το 2021 θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Μπορέσαμε να κάνουμε έργα 100 εκατομμυρίων ευρώ. Έρχονται έργα πάνω από 1 δις ευρώ. Υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, υπογειοποίηση της Ομηρίδου Σκυλίτση, θα πολεμήσουμε να έρθει το ΤΡΑΜ και το ΜΕΤΡΟ στο Α΄ Διαμέρισμα. Ποδηλατόδρομος, ξύλινος διάδρομος στην Πειραϊκή. Τώρα ο Πειραιάς έχει όραμα, έχει πάθος. Τώρα ο Πειραιάς έχει προπαντός μια μεγάλη δημοτική κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Μιχαλολιάκο πάνω από 50%;

Είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι πάνω από 50%; Ούτε στις καλύτερές της μέρες δεν είχε τέτοια ποσοστά. Μόνο επί Εθνάρχου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Γιατί υπάρχει αυτό το πάθος: «Μας Ενώνει ο Πειραιάς». Πιστεύει ο Πειραιώτης στο μέλλον. Έρχονται τα μεγάλα έργα. Έρχονται υποδομές. Έρχονται και όλα τα άλλα που συνεπάγονται από την κυβέρνηση σε συνεργασία και με την Περιφέρεια.

Ωστόσο, στην Αγίου Κωνσταντίνου πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την απόφαση. Όχι μόνο διότι η ΔΗΜΑΡ έχει ανακοινώσει ότι στηρίζει τον Ηλία Τζαννετουλάκο για τη δημαρχία της πόλης, αλλά και διότι η στρατηγική που έχει αποφασιστεί από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη είναι πως η ΔΗΜΑΡ δεν στηρίζει πουθενά υποψηφίους άλλων κομμάτων, παρά μόνο δικά της στελέχη ή ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Στο παρασκήνιο, μάλιστα, ο «μύλος» στον Πειραιά χρεώνεται, από πολλά κομματικά στελέχη, στην βουλευτή της περιοχής, Μαρία Ρεπούση. Πηγή: matrix24

 

 


Σχετικά άρθρα