Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ : Ο κόσμος δεν θέλει πλέον τα χρίσματα από τα κόμματα

 Breaking News

22 Απριλίου 2014

Στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Real fm και στον Alpha 989 μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης.

Η υποψηφιότητα αυτή, πολλοί λένε ότι προέκυψε όταν «τα έσπασε» η ομάδα με τον σημερινό δήμαρχο κ. ΜΙχαλολιάκο.

Καταρχάς δεν θα απολογηθώ ποτέ γιατί δούλεψα σκληρά για τον Ολυμπιακό για 20 χρόνια με αγάπη πάθος και κατά την άποψη μου με ήθος και αξιοπρέπεια. Από την άλλη νομίζω ότι και για την υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος του κ. Μαρινακη, δεν πρέπει να απολογηθεί κανείς γιατί είναι ένας πολύ επιτυχημένος, από τους πιο επιτυχημένους εφοπλιστές της χώρας και νομίζω αυτό που χρειάζεται η τοπική αυτοδιοίκησης είναι να εισαχθούν νέα μοντέλα διοίκησης και ανάπτυξης κάτι στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν άνθρωποι που έρχονται από τον αθλητικό τομέα και είναι επιτυχημένοι.

Και αν θέλετε να το προχωρήσω παρακάτω δεν νομίζω ότι για την εικόνα τη σημερινή της χώρας και της πολιτικής φταίνε άνθρωποι που ήταν στον αθλητισμό παρά φταίνε άνθρωποι που ήταν πολλά χρόνια στην πολιτική. Εδώ δεν κατεβαίνει ένα Ολυμπιακό ψηφοδέλτιο. Είμαστε οι περισσότεροι Ολυμπιακοί, όχι όλοι φυσικά. Κατεβαίνει ένα ψηφοδέλτιο γιατί έχουμε κοινούς προβληματισμούς και κοινές διαπιστώσεις για τον Πειραιά.Έχουμε διαπιστώσει πιο, κατά την άποψή μας είναι το βασικότερο πρόβλημα του Πειραιά, κάτι που δεν έχει κάνει καμιά άλλη δημοτική παράταξη τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι άλλο από το ότι η οικονομική κρίση μετατρέπεται στον Πειραιά σε κοινωνική λόγω της εξώθησης πολλών συμπολιτών μας στην ανεργία και την φτώχεια. Αυτός είναι ο βασικός μας άξονας εκεί θα πολεμήσουμε και εκεί θα αναδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρουμε έργο είναι η ανεργία και η φτώχεια και αυτό φέρνει αν θέλετε και μια παρακμή, μιζέρια, εσωστρέφεια.

Τη σημερινή δημοτική αρχή, πως την βλέπετε;

Κοιτάξτε εγώ σέβομαι όλους τους αντιπάλους μου, το έκανα και στο χώρο που δούλευα προηγμένος θα το κάνω και τώρα. Ο κύριος Μιχαλολιακος είναι ένας άνθρωπος που τα τελευταία 35 40 χρόνια αποτελεί ένα πρόσωπο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ήταν βουλευτής υπουργός και έπειτα δήμαρχος. Και σέβομαι και τον κύριο Δριτσα ο οποίος και εκείνος έχει πολλά χρόνια στο χώρο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε κάτι διαφορετικό, κάτι πιο νέο. Δεν θα έχουμε κάποιο κομματικό χρίσμα. Δεν πιστεύω από την άλλη το ότι καθάρισε το κέντρο του Πειραιά από τα σκουπίδια είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε για μένα είναι αυτονόητα. Αυτά τα πράγματα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα το 2014. Δεν θα έπρεπε αυτό να αποτελεί την ανάδειξη μιας μεγάλης επιτυχίας ή ότι γίνανε κάποια πάρκα, που γίνανε. Εμείς θα κάνουμε ένα άλμα, μια υπέρβαση, μια ανατροπή στο να δείξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν έχει αναδείξει τουλάχιστον μέχρι τώρα κάποιο ψηφοδέλτιο, θα το υποστηρίξουμε, έχουμε ανθρώπους έμπειρους, επιτυχημένους.

Πότε προέκυψε η απόφαση διεκδίκησης του Δήμου;

Η αλήθεια είναι ότι πριν τα Χριστούγεννα, Νοέμβριο-Δεκέμβριο, συναντηθήκαμε αρκετοί άνθρωποι που έχουμε κοινούς προβληματισμούς για τον Πειραιά, κοινές ανησυχίες, κοινές διαπιστώσεις και ένα κοινό όραμα. Αρκετά σημαντικοί άνθρωποι, πολίτες του Πειραιά, που αγαπούν τον Πειραιά είπαμε να κάνουμε αυτή την κίνηση. Επιλέχθηκε να μπω μπροστά, να ηγηθώ αυτής της προσπάθειας στη λογική ότι και εγώ έχω δείξει αυτά τα είκοσι χρόνια, δουλεύοντας για τον Ολυμπιακό, ότι έχω τη δυνατότητα να συνθέσω απόψεις, να συνεργάζομαι με ήπιους τόνους, με σχέδιο, με όραμα και με θετικά αποτελέσματα. Πίσω μου είναι αρκετά σημαντικοί άνθρωποι και θα δείτε ένα ψηφοδέλτιο που θα απαρτίζεται από πολύ σημαντικά πρόσωπα, από όλες τις κοινωνικές ομάδες και όλους τους πολιτικούς χώρους.

Θα δείξουμε ένα πολύ καταρτισμένο πρόγραμμα, πολύ συγκεκριμένο, ένα πρόγραμμα που δεν νομίζω ότι έχει ξανατεθεί υπόψη των πολιτών από άλλα δημοτικά ψηφοδέλτια. Οι πολίτες μετά από την πρωτοφανή αυτή οικονομική κρίση, σκέφτονται, αξιολογούν και περιμένουν συγκεκριμένα πράγματα.

Το περίμεναν οι Πειραιώτες; Τι εντύπωση είχατε;

Είναι αλήθεια ότι, τα αρνητικά αποτελέσματα του πολιτικού συστήματος όπως αυτό υπήρχε επί δεκαετίες στη χώρα, ανέδειξαν ανθρώπους μιας διαφορετικής νοοτροπίας. Ο κόσμος τουλάχιστον σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι δεν θέλει πλέον τα χρίσματα από τα κόμματα. Θέλει κάτι διαφορετικό. Αυτό θέλαμε και εμείς να κάνουμε και για τον Πειραιά. Θα έπρεπε να περιμένει ο Πειραιώτης ότι κάτι θα γινόταν κάποια στιγμή, μια διαφορετική κίνηση.

Αναφερθήκατε πριν στην ανεργία…

Το βασικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή είναι η ανεργία. Πρέπει να αντλήσουμε κεφάλαια, να τα ρίξουμε στην ανάπτυξη και να κάνουμε τον Πειραιά ναυτιλιακό κέντρο. Εμάς το πλεονέκτημά μας είναι η θάλασσα. Ο Πειραιάς δεν πρέπει να κοιτάζει προς την Αθήνα, πρέπει να κοιτάζει προς τη θάλασσα.

Θέλουμε τον άνθρωπο που έρχεται, τον τουρίστα, αυτόν που έρχεται με την κρουαζιέρα, να παραμένει στην πόλη μας για να δουλέψουν τα εμπορικά καταστήματα, να δουλέψει η εστίαση, να δουλέψουν τα ξενοδοχεία. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε το παν ώστε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να το αξιοποιήσουμε. Και αυτό είναι βασικός στόχος για εμάς. Η ανεργία καταπολεμάται μόνο με θέσεις εργασίας. Θέσεις εργασίας σημαίνει ανάπτυξη, ανάπτυξη σημαίνει να πάρουμε τα χρήματα, να τα βάλουμε σε συγκεκριμένους τομείς, που έχουν σχέση με την ποντοπόρο ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τον τουρισμό, το εμπόριο, τη ναυτική εκπαίδευση και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Να κάνουμε τον Πειραιά πρωταγωνιστή στο διεθνές εμπόριο, στη θάλασσα, στη ναυτιλία. Το έχουν κάνει και άλλοι στο εξωτερικό, γιατί να μην το κάνουμε και εμείς. Έχουμε τεχνοκράτες που ξέρουν να καταρτίζουν πρόγραμμα, ξέρουν να αντλούν χρήματα και να τα επενδύουν σωστά. Προφανώς υπάρχουν και άλλα σημαντικά για την καθημερινότητα του πολίτη που δεν θα μείνουν πίσω. Ένα από αυτά είναι σίγουρα η καθαριότητα.

Θα μου πείτε λίγα λόγια και για τον Βαγγέλη Μαρινάκη;

Είναι χαρά και τιμή μου που ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες εφοπλιστές, δέχτηκε, αποδεικνύοντας την αγάπη του για τον Πειραιά, να μπει δημοτικός σύμβουλος σε ένα ψηφοδέλτιο σαν αυτό που έχουμε εμείς. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι άνθρωπος των ανατροπών και στον Πειραιά θέλουμε ανατροπή, αυτό είναι δεδομένο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όταν μπαίνει κάπου, μπαίνει με όλο του το είναι. Τουλάχιστον έτσι τον έχω γνωρίσει εγώ, έτσι τον ζω στον Ολυμπιακό και νομίζω το ίδιο θα κάνει και στον Δήμο. Άλλωστε όλοι οι υποψήφιοι μας σε συζητήσεις που έχουμε κάνει, θα ασχοληθούν και μετεκλογικά αν κερδίσουμε τις εκλογές. Δεν μπαίνει κανείς για να προσελκύσει ψήφους και να εξαφανιστεί μετά. Όσοι ξέρουν τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ξέρουν ότι όταν ασχολείται με κάτι, ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ και με όλο του το είναι.

Για τις σχέσεις με την Εκκλησία που τόσα γράφτηκαν;

Επισκέφθηκα τον Μητροπολίτη πριν καν ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου γιατί πρέπει να σέβεσαι και κάποιους θεσμούς. Και η Μητρόπολη είναι θεσμός για τον Πειραιά. Αν εκλεγούμε, είναι βέβαιο και απαραίτητο ότι θα έχουμε μια άριστη συνεργασία με τη Μητρόπολη, που εκτελεί ένα σημαντικό έργο στον Πειραιά. Το θέμα είναι να μπορέσει ο Δήμος με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα να είναι μαζί με την εκκλησία σε αυτό το κομμάτι, να πάμε μαζί χέρι χέρι στον πολίτη που έχει ανάγκη.

 


Σχετικά άρθρα