Εφημερίδα Κοινωνική

Εκλογές 2014: Η απόφαση για τα εκλογικά τμήματα

 Breaking News

Εκλογές 2014: Η απόφαση για τα εκλογικά τμήματα
23 Απριλίου 2014

Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε χθες την απόφαση για τα εκλογικά τμήματα και τους εκλογικούς καταλόγους που αφορούν τις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές του Μαίου 2014 καθώς και για τις Ευρωεκλογές 2014. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται τα κάτωθι:

1. Οι προσεχείς εκλογές του Μαΐου 2014 θα διενεργηθούν με βάση τους βασικούς και ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της Α” αναθεώρησης (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 ) όπως αυτοί διαμορφώθηκαν μετά την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των εκλογέων για μεταβολές στοιχείων τους μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014 και η οποία θα περιλαμβάνει τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, ετεροδημότες, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που έχουν συντελεστεί μέχρι την ανωτέρω προθεσμία. Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ.1 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ. 26/2012), οι νέοι εκλογείς που συμπληρώνουν το 18° ετος της ηλικίας τους και συνεπώς αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν (η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσοι γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο), περιλαμβάνονται αυτεπάγγελτα σε καταστάσεις που συντάσσουν οι δήμοι, από 1ης μέχρι τέλους Φεβρουαρίου κάθε έτους.

2. Περαιτέρω και αναφορικά με τους εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών και τον τρόπο ψηφοφορίας υπενθυμίζεται ότι : Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή), οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους καταλόγους ετεροδημοτών ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες. Στις Ευρωεκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής. Επισημαίνεται ότι στον εκλογικό κατάλογο της βασικής τους εγγραφής θα υπάρχει η ένδειξη «Ε-ετεροδημότης». Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα του δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως αυτό ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές. Επισημαίνεται τέλος, ότι η εγγραφή εκλογέα στους καταλόγους ετεροδημοτών είναι πάγια και διαρκής, δηλαδή δεν αφορά συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία (π.χ. μόνο για βουλευτικές του 2012 ή μόνο για ευρωεκλογές του 2014), αίρεται δε μόνο με την υποβολή από τον ενδιαφερόμενο αίτησης διαγραφής.

3. Ως προς τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Σε κάθε ένα εκλογικό τμήμα θα ενταχθούν για να ψηφίσουν μέχρι εξακόσιοι (600), εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους εκλογείς, συμπεριλαμβανομένων στον αριθμό αυτό των ετεροδημοτών, των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκλογέων του άρθρου 27 της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (στρατιωτικών κ.λπ.) οι οποίοι θα κατανεμηθούν συμμετρικά ανά εκλογικό τμήμα του δήμου . Σε όσους δήμους εδρεύουν κέντρα μεγάλων στρατιωτικών μονάδων, στα οποία υπηρετεί μεγάλος αριθμός στρατιωτικών, να καταβληθεί προσπάθεια ώστε στα εκλογικά τμήματα αυτών να ψηφίζουν και πολίτες εκλογείς σε ανάλογο αριθμό και κατά τα ανωτέρω οριζόμενα. Στους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Λαρισαίων, Περιστερίου και Καλλιθέας στους οποίους θα εκλεγούν ταυτόχρονα και συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων (πρώην δημοτικών διαμερισμάτων) και που ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι μεγάλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής (όσον αφορά τους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς, Περιστερίου και Καλλιθέας), και οι οικείοι Αντιπεριφερειάρχες (για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Ηρακλείου, Λαρισαίων) μπορούν, κατά την κρίση τους, να καθορίσουν και μικρότερο αριθμό εγγεγραμμένων εκλογέων για κάθε ένα εκλογικό τμήμα, όχι όμως λιγότερους από τετρακόσιους (400).

 

 


 



Σχετικά άρθρα