Εφημερίδα Κοινωνική

Χρ. Σαλαλές : Κανείς μόνος του μέσα στην κρίση

 Breaking News

Χρ. Σαλαλές : Κανείς μόνος του μέσα στην κρίση
23 Απριλίου 2014

Τις προτάσεις του για ένα ευρύ δίκτυο αλληλεγγύης παρουσιάζει ο Υπ. Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας

Ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είναι ένας από τους Δήμους που πλήττεται περισσότερο από όλους τους Δήμους της Αττικής από την ανεργία.

Με μέσο όρο ανεργίας 30% στην Περιφέρεια Αττικής η πραγματική ανεργία στον Δήμο προσεγγίζει το 50%. Ένας στους δύο άνεργος. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είτε εργάζονται περιστασιακά, είτε αμείβονται περιστασιακά με «έναντι» .

Τα αποτελέσματα αυτής της πραγματικότητας έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό ανεξέλεγκτο πρόβλημα που αγγίζει και το επισιτιστικό ανθρωπιστικό δράμα. Το δράμα των αστέγων. Το δράμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων Υγείας αφού έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των ανασφάλιστων.

Το κοινωνικό πρόγραμμα της “Πολιτείας Αλληλεγγύης – Ανάπτυξης ” : «Ο Δήμος απλώνει τα χέρια του, φτιάχνει ένα δίχτυ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με δίκτυο υπηρεσιών.

• Ιδρύουμε σε Κερατσίνι και Δραπετσώνα κοινωνικό εστιατόριο. Άλλοι δήμοι ήδη το έχουν όπως η Νίκαια, (σπιτικό φαγητό) όπου με 2,5 ΕΥΡΩ ο κάθε πολίτης μπορεί να έχει ένα πλήρες γεύμα. Από τα έσοδα αυτά εξασφαλίζουμε το καθημερινό φαγητό δωρεάν σε συμπολίτες μας που δεν διαθέτουν ούτε τα 2,5 ΕΥΡΩ. Παράλληλα ενισχύουμε τις υπάρχουσες δομές της Εκκλησίας μέσω των συσσιτίων της.

• Δημιουργούμε στον δήμο Δημοτικό Κοινωνικό Φαρμακείο.

• Εισάγουμε σε σχολεία, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς σταθμούς την προληπτική ιατρική και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας.

• Καθιερώνουμε μικρό γεύμα για όλους τους μαθητές, ώστε να μην ξεχωρίζουν οι έχοντες και μη έχοντες από την τρυφερή παιδική και ευαίσθητη εφηβική ηλικία.

• Δημιουργούμε Ειδική Υπηρεσία στον Δήμο, συντονισμού Ενεργειών του Κοινωνικού δικτύου με αποκλειστική αρμοδιότητα την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης του Δήμου.

Καταγράφουμε με διακριτικότητα και εμπιστευτικότητα τις ευπαθείς ομάδες και άτομα που πλήττει η κρίση. Καθιερώνουμε ειδική ηλεκτρονική κάρτα χρήστη κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης στον Δήμο μαςπου δέχεται δέχεται υπηρεσίες στον τομέα αυτό από τον Δήμο.

• Αναπτύσσουμε όλες τις δράσεις του κοινωνικού δικτύου σε απόλυτη συνέργεια με το δυναμικό έργο της Εκκλησίας στον τομέα αυτό.

• Επιδιώκουμε συνέργειες με Ανθρωπιστικές Εθελοντικές Οργανώσεις καθιερώνοντας Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων μέσα στον Δήμο και συντονίζουμε τις δράσεις τους με τις δράσεις του Δήμου.

• Αποκαθιστούμε την εύρυθμη και προβλεπόμενη λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που η απερχόμενη δημοτική αρχή, παραβιάζοντας τους όρους υλοποίησής του, το έχει υποβαθμίσει.

• Στηρίζουμε το έργο της Μητρόπολης και των ενοριών στην αντιμετώπιση του διατροφικού προβλήματος

• Ιδρύουμε Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο με παροχές πρωτοβάθμιας Υγείας σε συνεργασία με ανθρωπιστικές εθελοντικές οργανώσεις.

• Αναπτύσσουμε σε συνεργασία με άλλους Δήμους το δίκτυο προληπτικής οδοντιατρικής για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων

• Καταγράφουμε τους συνδημότες με αναπηρία οι οποίοι με ειδική ηλεκτρονική κάρτα, και ειδικό όχημα μεταφοράς χρησιμοποιούν κατά προτεραιότητα τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αποκαθιστούμε την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία (κινητικά προβλήματα-τύφλωση) σε δρόμους, πεζοδρόμια, πλατείες, δημόσια κτήρια.

• Συντάσσουμε προτάσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης εταιριών, με αντισταθμιστικά οφέλη, με σκοπό τις συμφωνίες χορηγιών προγραμμάτων ενίσχυσης του κοινωνικού προγράμματος αλληλεγγύης του Δήμου.»

 


 Σχετικά άρθρα