Εφημερίδα Κοινωνική

Άνοιξη: η εποχή της…αλλεργίας!

 Breaking News

Άνοιξη: η εποχή της…αλλεργίας!
04 Απριλίου 2014

Η άνοιξη θεωρείται και είναι η ομορφότερη περίοδος του χρόνου…Η φύση εξέρχεται από το χειμώνα και εισέρχεται σε μια περίοδο ανανέωσης και δημιουργίας, που μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία…Όμως, μαζί της κάνουν την εμφάνιση και οι αλλεργίες, οι αντιδράσεις εκείνες του οργανισμού μας απέναντι σε ορισμένες ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τις λεγόμενες εποχιακές αλλεργίες, που οφείλονται σε μια ποικιλία παραγόντων, όπως η γύρη των δέντρων και των λουλουδιών, τα αγριόχορτα ή το γρασίδι και τα σπόρια των μυκήτων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται εύκολα με τον αέρα. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες και οι αλλεργίες που οφείλονται σε άλλους παράγοντες, μη εποχιακούς, όπως τροφές, φάρμακα, οικιακή σκόνη, το τρίχωμα ζώων και το τσίμπημα από μέλισσες ή σφήκες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερες μορφές αλλεργίας τις οποίες θα αναφέρουμε κάποια άλλη στιγμή.

Η συμπτωματολογία της εποχιακής αλλεργίας περιλαμβάνει τα κόκκινα μάτια που δακρύζουν και τσούζουν (επιπεφυκίτις), την καταρροή (ρινίτις), το «μπούκωμα», τη φαγούρα της μύτης, του ουρανίσκου και του λάρυγγα, το συχνό και επίμονο φτέρνισμα, το βήχα, η δύσπνοια και σε μερικές περιπτώσεις την εμφάνιση εξανθήματος με ή χωρίς φαγούρα κατά κύριο λόγο στα ακάλυπτα μέρη του σώματος (πρόσωπο, λαιμό, χέρια και πόδια).

Τα συμπτώματα της εποχιακής αλλεργίας, παρότι δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα σοβαρά, εντούτοις είναι εξόχως ενοχλητικά, χρόνια και ταλαιπωρούν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που αναζητούν ανακούφιση από αυτά. Ο ρόλος του αλλεργιολόγου είναι βασικός στην έγκαιρη διάγνωση της αλλεργικής νόσου, της εκτίμησης της βαρύτητας των συμπτωμάτων, του εντοπισμού των πιθανών αλλεργιογόνων που τα προκαλούν και της ορθής θεραπευτικής προσέγγισης για την ανακούφιση του ασθενή.

Είναι βασικό ο ασθενής να καταλάβει ότι πρόκειται για μια χρόνια πάθηση, με υφέσεις και εξάρσεις, για την οποία δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα μπορούν να χορηγηθούν στους ασθενείς αντιισταμινικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή και αποσυμφορητικά από τη μύτη. Τα αντιισταμινικά φάρμακα, αυτά δηλαδή που δρουν έναντι της ισταμίνης, της βασικής ουσίας που απελευθερώνεται κατά την αλλεργική αντίδραση προκαλώντας τα συμπτώματα, μπορεί να είναι χάπια ή σιρόπια που χορηγούνται από το στόμα, ρινικά σπρέι ή ενέσιμα. Τα κορτικοστεροειδή μπορεί να είναι χάπια ή ρινικά σπρέι, ενώ τα αποσυμφορητικά είναι σπρέι της μύτης που προκαλούν αγγειοσύσπαση στο ρινικό βλεννογόνο και ανακουφίζουν από τη ρινίτιδα. Τα δύο τελευταία φάρμακα δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο διάστημα.

Η ανοσοθεραπεία έχει θέση και στην εποχιακή αλλεργία και μπορεί να βοηθήσει τόσο στην πρόληψη όσο και στη μείωση του αριθμού ή της έντασης των αλλεργικών επεισοδίων. Μόνο ο ειδικός αλλεργιολόγος μπορεί να κάνει ανοσοθεραπεία, ενίοντας απειροελάχιστες δόσεις του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, προκαλώντας απευαισθητοποίηση του ασθενή. Για να βρεθεί ποιό αλλεργιογόνο προκαλεί τα συμπτώματα στον ασθενή γίνονται ορισμένες εξετάσεις που περιλαμβάνουν τις επιδερμικές δοκιμασίες (patch test) ή την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων τύπου IgE έναντι συγκεκριμένων αλλεργιογόνων (RAST test).

Η καλύτερη θεραπεία, και στην εποχιακή αλλεργία, όπως και στα περισσότερα νοσήματα, είναι η πρόληψη. Ο ειδικός αλλεργιολόγος θα καθοδηγήσει σωστά τον ασθενή ως προς τις ενέργειες που χρειάζεται να κάνει για την αποφυγή εκδήλωσης συμπτωμάτων εποχιακής αλλεργίας. Μερικές οδηγίες που μπορεί να δώσει είναι:

- Αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου και μείωση της έκθεσης σε αυτό. Αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου τις ημέρες που εκδηλώνεται συνήθως η αλλεργία και με τη χρήση κλιματιστικού.

- Διατήρηση της υγρασίας σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα και με τη χρήση ειδικού μηχανήματος. Είναι γεγονός ότι η υγρασία αυξάνει τις συγκεντρώσεις των αλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα και τις συντηρεί για μεγάλο διάστημα, κάτι που παρατηρείται ακόμα και όταν ο καιρός είναι βροχερός, όπου τα αλλεργιογόνα καθιζάνουν σε χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα.

- Ελαχιστοποίηση ή αποφυγή των εξωτερικών δραστηριοτήτων ή των επισκέψεων στην ύπαιθρο τις ημέρες που η γύρη βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα

- Να μην συμμετέχουν σε κούρεμα γρασιδιού ή χόρτων τα αλλεργικά άτομα και αποφεύγεται η επαφή με το χορτάρι. Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει κάποια τέτοια δραστηριότητα, είναι αναγκαία η λήψη προφυλακτικών μέτρων, όπως μάσκα και μακριά ρούχα.

- Μπάνιο ή ντουζ μετά από κάθε εξωτερική δραστηριότητα είναι απαραίτητα.

- Το στέγνωμα των πλυμένων ρούχων να μη γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

- Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, και γενικότερα η Μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, βοηθάνε στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των εποχιακών αλλεργιών.

Σε κάθε περίπτωση οι συμβουλές του ειδικού θα σας βοηθήσουν… προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες… ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα…Χαρείτε την Άνοιξη!

 

Δανιήλ Ιωάννης

Ιατρός Βιοπαθολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ

Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ