Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 – Ένας χρήσιμος οδηγός για ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ και ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ

 Breaking News

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2014 – Ένας χρήσιμος οδηγός για ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ και ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
10 Απριλίου 2014

Οι εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν αφού έχει μείνει περίπου ένας μήνας για την διεξαγωγή του πρώτου γύρου στις 18 Μάιου ενώ ο δεύτερος γύρος, στις περιοχές που θα χρειαστεί, θα διεξαχθεί στις 25 Μαΐου 2014. Στο πλαίσιο της διεξαγωγής των εκλογών του Μαΐου για την εκλογή Τοπικών Αρχόντων και των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και των Ευρωβουλευτών το υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει εγκυκλίους σχετικά με τις εκλογές . Ας δούμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι συμμετέχουν στις εκλογές.

Οι σταυροί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο αριθμός των περιφερειακών συμβούλων

Στην αλλαγή του τρόπου εκλογής των δημοτικών συμβούλων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 προχώρησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που εντάχθηκε στο μεταναστευτικό νομοσχέδιο μετά από πρόταση του Νικήτα Κακλαμάνη, καταργείται η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» (Ν 3852/2010) σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος είχε το δικαίωμα να «σταυρώσει» μέχρι τρεις υποψήφιους από τη δημοτική κοινότητα στην οποία ανήκει και μόλις ένα από τις υπόλοιπες. Με την τροπολογία επανέρχεται η παλαιά ρύθμιση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων η οποία εφαρμόσθηκε τελευταία φορά στις δημοτικές εκλογές του 2006 σύμφωνα με την οποία ο ψηφοφόρος μπορεί να επιλέξει να «σταυρώσει» δημοτικούς συμβούλους απ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα χωρίς περιορισμό. Δηλαδή, ο δήμος αντιμετωπίζεται, πλέον, ως ενιαίο σύνολο αναφορικά με την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ενώ παραμένει η διάκριση αναφορικά με τους διαμερισματικούς συμβούλους. Το νέο σύστημα έχει θετικές όψεις. Πρώτα-πρώτα δεν εκλέγονται πια δημοτικοί σύμβουλοι, πληθυσμιακά μικρού διαμερίσματος, με 200 σταυρούς προτίμησης την ώρα που έμεναν εκτός δημοτικού συμβουλίου υποψήφιοι, πληθυσμιακά μεγάλων διαμερισμάτων, που είχαν πάρει 1.000 σταυρούς. Από την απόφαση προκύπτει και ο αριθμός των σταυρών που θα πρέπει να βάλει ο ψηφοφόρος για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Συγκεκριμένα, μέχρι τρεις σταυρούς ο ψηφοφόρος θα μπορεί να βάζει σε δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια και στους οποίους δεν συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες, καθώς και σε δήμους με ενιαία εκλογική περιφέρεια και στους οποίους συνιστώνται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες. Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο ψηφοφόρος θα έχει το δικαίωμα των τριών σταυρών, εκτός από τις περιπτώσεις που θα εκλέγονται τρεις σύμβουλοι, οπότε προβλέπεται η μονοσταυρία. Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό για την εκλογή του. Εάν όμως τοποθετηθεί σταυρός στο όνομά του, το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ετεροδημότες δεν μπορούν να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους ενώ δεν προβλέπεται πλέον δικαίωμα ψήφου σε αλλοδαπούς και ομογενείς.

Ποιοί δικαιούνται εκλογική άδεια

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Η διάρκειά της είναι ανάλογη με τη χιλιομετρική απόσταση. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια 1 εργάσιμης ημέρας.

Για τα νησιά μπορεί να φτάσει και τις 3 εργάσιμες μέρες.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν ψηφίσουν

Βεβαίωση από τον δήμο θα πρέπει να πάρουν όσοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του εκλογικού τους δικαιώματος και δεν πάνε να ψηφίσουν στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2014.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014 και των Επαναληπτικών της 25ης Μαΐου 2014, επισημαίνεται ότι, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται.

Ποιοί θεωρούνται δικαιολογημένοι

Πρόκειται για εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, εκλογείς άνω των εβδομήντα (70) ετών ή εκλογείς που βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα.

Όμως, οι εκλογείς εκείνοι, που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας των εκλογών του Μαΐου 2014 δεν θα μπορέσουν να μεταβούν στο τόπο εγγραφής τους για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο τόπος αυτός απέχει πάνω από διακόσια (200) χιλιόμετρα πρέπει να εφοδιάζονται με σχετική βεβαίωση από τον δήμο.

Ήδη, το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει εκτυπώσει και αποστείλει έντυπες βεβαιώσεις, με τις οποίες θα εφοδιάζονται οι εν λόγω εκλογείς από τους Ο.Τ.Α. του τόπου διαμονής τους.

Τι ισχύει για τις δημοσκοπήσεις

Απαγορεύσεις δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων ισχύουν πλέον μια ημέρα πριν από τη διενέργεια των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο, τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις τυχόν επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πως ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές

Η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυρό προτίμησης. Οι πολίτες θα μπορούν να επιλέξουν έως τέσσερεις υποψηφίους στα ψηφοδέλτια των συνδιασμών για τις Ευρωεκλογές 2014.

Κλειστά τα δικαστήρια για τις Εκλογές

Αναστέλλουν την λειτουργία τους τα δικαστήρια της χώρας, αναστέλλονται δε κι οι πλειστηριασμοί, από 14 έως 28 Μαΐου 2014, λόγω των Ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών 2014 που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου.

Δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους

Στην σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών δώστε τα στοιχεία σας. Εκεί θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε. Αν δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια.

Περισσότερες πληροφορίες για εκλογικές δαπάνες, διαχείριση και δημοσιότητα των οικονομικών των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών και των υποψηφίων για τις
αυτοδιοικητικές  εκλογές στις 18 Μαΐου 2014, κατεβάστε το επισυναπτόμενο αρχείο από εδώ .

 


 Σχετικά άρθρα