Εφημερίδα Κοινωνική

Γιώργος Ανδρίτσος – Ο οδοντίατρος των επωνύμων μιλά στο koinoniki.gr

 Breaking News

Γιώργος Ανδρίτσος – Ο οδοντίατρος των επωνύμων μιλά στο koinoniki.gr
13 Μαρτίου 2014

*Συνέντευξη: Εύη Τσολάκη- Βενετία Λουκά

 

Κι όμως, υπάρχει ένας, που οι ασθενείς, όπως κι εγώ, αφήνονται στα χέρια του χωρίς να φοβούνται! Ο Γιώργος Ανδρίτσος (ο οδοντίατρος των επωνύμων) τον βρήκαμε, τον ανακρίναμε και μας αποκάλυψε μερικά μυστικά για την υγεία και την αισθητική των δοντιών μας.

-Θα θέλατε να μας πείτε πώς πρέπει να βουρτσίζουμε σωστά να διατηρούμε τη στοματική μας υγιεινή σε πολύ υψηλό επίπεδο;

Το πιο σημαντικό για τη διατήρηση πολύ καλής στοματικής υγιεινής είναι το σωστό και καθημερινό βούρτσισμα. Η προτεινόμενη τεχνική βουρτσίσματος για ενήλικες και για παιδιά άνω των 9 ετών είναι η τεχνική Bass, η οποία έχει ως στόχο την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας όχι μόνο από τις οδοντικές επιφάνειες αλλά και μέσα από τα ούλα. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και την τοποθετούμε με κλίση 45 μοιρών στο σημείο του δοντιού που «ενώνεται» με τα ούλα (αυχένας του δοντιού). Στη συνέχεια, πιέζουμε ελαφρά την οδοντόβουρτσα με μικρές επαναλαμβανόμενες δονήσεις, ώστε μερικές τρίχες της να βρεθούν μέσα στα ούλα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε όλα τα δόντια και σε όλες τις επιφάνειες ανεξαιρέτως και στο τέλος προτείνουμε το βούρτσισμα και της άνω επιφάνειας της γλώσσας για να απομακρυνθούν τα μικρόβια και από εκεί να έχουμε μια πιο δροσερή αναπνοή.

-Όταν για κάποιο λόγο χάνουμε κάποια δόντια και δεν θέλουμε να φορέσουμε οδοντοστοιχίες (μασέλες) υπάρχει κάποια λύση γι’ αυτό;

Πολλές φορές μπορεί να έχουμε απώλεια δοντιών στη στοματική μας κοιλότητα που να μην είναι δυνατή ή να αντενδείκνυται η αποκατάσταση με γέφυρες. Τη λύση έχουν έρθει να δώσουν τα οδοντικά εμφυτεύματα. Έτσι, σε ασθενείς με εκτεταμένη απώλεια δοντιών ή χωρίς δόντια δίνεται η δυνατότητα να μασούν καλά και να μιλούν κανονικά με σταθερά δόντια. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι τα εμφυτεύματα δεν αποτελούν πανάκεια και για να τοποθετηθούν, ο ασθενής στην περιοχή ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχει επαρκή ποσότητα οστού και να είναι πάρα πολύ επιμελής με τη στοματική του υγιεινή.

-Μια γυναίκα η οποία πρόκειται να μείνει έγκυος ή είναι ήδη, είναι κάτι που πρέπει να προσέχει περισσότερο;

Γενικά μία έγκυος θέλει ειδική αντιμετώπιση στα πάντα. Από αυτή την αντιμετώπιση δεν θα μπορούσε να λείπει και η οδοντιατρική. Σε μία γυναίκα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλάζει πάρα πολύ το πρότυπο των ορμονών. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αποτελούν πολύ καλή τροφή για τα μικρόβια που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα και επομένως, εάν η γυναίκα δεν εμφάνιζε κάποια από τις δύο νόσους ίσως να την εμφανίσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή αν προϋπήρχε νόσος η κατάσταση να επιδεινωθεί.

Επιπρόσθετα, έχει βρεθεί, ότι έγκυες γυναίκες με περιοδοντική νόσο, έχουν εως και εφταπλάσιες πιθανότητες για αποβολή και πρόωρο τοκετό και γέννηση λιποβαρών νεογνών από έγκυες με πολύ καλή στοματική υγιεινή καθώς και αυξημένες πιθανότητες για αποβολή. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, σε γυναίκες με κακή στοματική υγιεινή εμφανίζεται σχετικά συχνά ένας καλοήθης όγκος στην περιοχή των ούλων, η λεγόμενη επουλίδα της κύησης.

Με λίγα λόγια, εάν μια γυναίκα έχει βάλει στόχο την εγκυμοσύνη, καλό είναι να επισκεφτεί τον οδοντίατρο πριν, να γίνει θεραπεία της ουλίτιδας ή της περιοδοντίτιδας και μετά να προχωρήσει. Τώρα εάν η γυναίκα είναι ήδη έγκυος, επισκέπτεται τον οδοντίατρο τακτικά για έλεγχο του μικροβιακού φορτίου και καθαρισμό και να είναι πάρα πολύ σχολαστική στην επιμέλεια της στοματικής υγιεινής για να αποφύγει τις παραπάνω επιπλοκές.

Γενικά, οποιαδήποτε άλλη οδοντιατρική πράξη είναι απαγορευτική στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και στα άλλα δύο εάν είναι δυνατόν να αναβάλλεται για μετά τον τοκετό. Σε περιπτώσεις πόνου, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έγκυο με ιδιαίτερη προσοχή.

-Τελευταία διαφημίζονται πάρα πολλές ουσίες για λεύκανση δοντιών από φαρμακεία και από το ίντερνετ. Θα θέλατε να μας πείτε τη γνώμη σας;

image (2)Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες όντως προκαλούν παροδική λεύκανση των δοντιών, αλλά η μακροχρόνια χρήση τους, λόγω των αποτριπτικών κόκκων που περιέχουν, προκαλεί καταστροφή της αδαμαντίνης (σμάλτο) των δοντιών.

Γενικά, αν θέλουμε να έχουμε ένα όμορφο λευκό χαμόγελο χωρίς να βλάπτουμε τα δόντια μας, θα πρέπει τα υλικά της λεύκανσης να τοποθετούνται αποκλειστικά και μόνο στα δόντια, πάντα υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου και να μην έρχονται σε επαφή με τα ούλα, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθεί χημικό έγκαυμα.

Μέχρι τώρα, όλα τα προϊόντα λεύκανσης που έχω δει σε φαρμακεία περιλαμβάνουν στις συσκευασίες τους, νάρθηκες, οι οποίοι είναι ίδιοι για όλους τους ασθενείς. Όμως, κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική οδοντοστοιχία και όπως μπορείτε να καταλάβετε και μόνοι σας αποκλείεται να ταιριάζει ο νάρθηκας τέλεια στα δόντια του.

Άρα, είναι προφανές ότι δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το υλικό να προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Επιπλέον, όσον αφορά τα προϊόντα λεύκανσης που πωλούνται στο διαδίκτυο, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και αν είναι ασφαλή.

-Υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος χωρίς ταλαιπωρία και με λίγα χρήματα να αλλάξουμε τελείως την εικόνα του χαμόγελου μας;

Κατ” αρχάς οι οδοντίατροι δεν κάνουμε μαγικά! Απλά συνδυάζουμε την επιστήμη με την τέχνη για να δημιουργούμε όμορφα χαμόγελα. Ο πιο απλός και ανώδυνος τρόπος βελτίωσης του χαμόγελου επιτυγχάνεται με τη λεύκανση των δοντιών, καθώς δίνει λάμψη στο χαμόγελο μας, γρήγορα, εύκολα, ανώδυνα και οικονομικά.

Εάν επιθυμούμε να αλλάξουμε και το σχήμα, εκτός από το χρώμα των δοντιών μας μπορούμε να καταφύγουμε στο bonding δοντιών, μια διαδικασία με την οποία με την χρήση σύνθετης ρητίνης αναδιαμορφώνουμε το σχήμα των δοντιών χωρίς καθόλου τρόχισμα. Ακόμη καλά αποτελέσματα δίνει η λύση των όψεων ρητίνης. Οι πιο ακριβές όψεις πορσελάνης προσφέρουν αισθητικά άψογο αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις, με πολύ μεγάλη διάρκεια στο χρόνο.

-Είδαμε ότι βοηθήσατε αφιλοκερδώς μία κοπέλα με νευρική ανορεξία να ξαναβρεί το χαμόγελό της. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες πράξεις στις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα μας;

Μπορεί η ιατρική να είναι μέσο βιοπορισμού για εμένα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κατεξοχήν αποτελεί λειτούργημα. Έτσι ακριβώς έπραξα και με τη Μαρία, η περίπτωση της οποίας ήταν πολύ δύσκολη και ήθελε υπομονή από την πλευρά της και πολλές ώρες δουλειάς. Με το ίδιο σκεπτικό συμμετέχω στις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου.

-Πείτε μας την μυστική συνταγή για το πως οι ασθενείς αφήνονται στα χέρια σας χωρίς να φοβούνται…

1418205_10203735124046869_501607048_nΤο βασικότερο προκειμένου κάποιος να αφεθεί και να είναι χαλαρός στην οδοντιατρική καρέκλα είναι να υπάρχει σχέση οικειότητας και αμοιβαίας επικοινωνίας μεταξύ του ασθενή και του οδοντιάτρου. Αυτό επιτυγχάνεται κατ” αρχήν με την λήψη σωστού και ολοκληρωμένου ιστορικού βάσει του οποίου μπορώ να ενημερωθώ για όλα τα προβλήματα υγείας του ασθενή μου και να κατανοήσω την ψυχολογία του. Κατόπιν, ιδιαίτερα σημαντικό για εμένα είναι ο ασθενής να έχει πλήρη αντίληψη του οδοντιατρικού του προβλήματος και της θεραπείας την οποία πρέπει να ακολουθήσει.

Έτσι φροντίζω ώστε ο ασθενής μου, πριν καθίσει στην οδοντιατρική καρέκλα να μην έχει την παραμικρή απορία η οποία θα του γεννά ανησυχία ή φόβο. Αυτό επιτυγχάνεται, εκτός από τη διεξοδική συζήτηση και την αναλυτική επίλυση όλων των αποριών του και με την παρακολούθηση σχετικών βίντεο τα οποία φροντίζω να δείχνω στους ασθενείς μου προκειμένου εκείνοι να είναι σε θέση να αντιληφθούν ακριβώς κάθε κομμάτι της θεραπείας που θα επακολουθήσει. Έτσι, όταν πλέον το θεραπευτικό κομμάτι ξεκινά οι ασθενείς είναι ήδη χαλαροί και έτοιμοι να δεχθούν την θεραπεία τους.

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ