Εφημερίδα Κοινωνική

Νοσήματα που σχετίζονται με το Στοματογναθικό Σύστημα – Ενδιαφέρουσα Ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς

 Breaking News

Νοσήματα που σχετίζονται με το Στοματογναθικό Σύστημα – Ενδιαφέρουσα Ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς
11 Μαρτίου 2014

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεσημέρι του Σαββάτου 8/3/2014, η ημερίδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς με τίτλο “Νοσήματα που σχετίζονται με το Στοματογναθικό Σύστημα”.

Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε θεματικές ενότητες με συντονιστή τον Μ. Τζάκη, Αν. Καθηγητή και Δ/ντή της Κλινικής Στοματοπροσωπικού Πόνου της Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ.

Το Στοματογναθικό σύστημα (ΣΣ) ή το Μασητικό σύστημα, όπως συχνά αναφέρεται είναι η λειτουργική μονάδα, η οποία πραγματοποιεί τη μάσηση, την κατάποση, την αναπνοή, την ομιλία και ακόμα βοηθά το άτομο να συμπεριφέρεται κοινωνικά (χαμόγελο, έκφραση θυμού, ερωτική συμπεριφορά κ.λπ.), μέσω του συμπλέγματος άλλων αλληλεπικαλυπτόμενων λειτουργικών μονάδων, οι οποίες σχηματίζουν το κεφάλι και το λαιμό, και στην πραγματικότητα όλο το σώμα. Το ΣΣ εμπλέκεται επίσης στις στοματικές έξεις, όπως π.χ. στην παραλειτουργία η οποία περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως σφίξιμο και τρίξιμο των δοντιών (βρυγμός), δάγκωμα νυχιών, θηλασμός του δακτύλου, κάπνισμα πίπας κ.λπ.

Ο όρος δυσλειτουργία του Στοματογναθικού συστήματος, ή Κρανιογναθικές διαταραχές, αναφέρεται στο σύνολο των διαφορετικών παθήσεων που εμφανίζονται όμως με παρόμοια συμπτώματα στο Στοματογναθικό σύστημα (ΣΣ).

Τα συμπτώματα αυτά τα οποία είναι πόνος στο πρόσωπο, την κεφαλή και τις Κροταφογναθικές διαρθρώσεις, περιορισμός των κινήσεων της κάτω γνάθου και θόρυβοι από τις Κροταφογναθικές διαρθρώσεις, παρουσιάστηκαν από τον Αναπλ καθηγητή Μ. Τζάκη.

Ο καθηγητής της Ιατρικής Χ. Μουτσόπουλος παρουσίασε τις εκδηλώσεις και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο ΣΣ η προσβολή του από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Ο καθηγητής της Οδοντιατρικής Ι. Ιατρού παρουσίασε την σύγχρονη αντιμετώπιση των νεοπλασματικών νόσων του ΣΣ από την πλευρά της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο καθηγητής της Οδοντιατρικής Φ. Μαδιανός παρουσίασε την έρευνα, τη σχετική, με τις επιπτώσεις της περιοδοντικής νόσου στην υγεία των ασθενών γενικά αλλά και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην βαρύτητα σοβαρών νόσων όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κυήσεως από την περιοδοντική νόσο κλπ.

Ο Αναπλ. καθηγητής της Ενδοδοντίας Μ. Χαμπάζ παρουσίασε τη σύγχρονη βιβλιογραφία σχετικά με το στοματοπροσωπικό πόνο οδοντικής αιτιολογίας και παρουσίασε επίσης τις σύγχρονες απόψεις για τις μεθόδους διαφορικής διάγνωσης, σε περιπτώσεις προβολικού πόνου.

Ο καθηγητής Β. Δρούκας παρουσίασε όλη την ποικιλία των νοσολογικών οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για την πρόκληση Στοματοπροσωπικού πόνου καθώς και τα σημεία σκανδάλης (trigger points).

Ο λέκτορας Β. Ψάρρας, παρουσίασε τα σύγχρονα βιβλιογραφικά δεδομένα σχετικά με τις απόψεις που υπάρχουν σήμερα για το ρόλο της Οδοντικής σύγκλεισης στη λειτουργία του ΣΣ.

Η ημερίδα έκλεισε με ερωτήσεις, εκτενή συζήτηση των παρουσιάσεων και με σχόλια από το ακροατήριο.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

1. Η Οδοντιατρική είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη και είναι επιστήμη με έκταση και βάθος τέτοιο που την τοποθετούν στο κέντρο της Ιατρικής.

2. Η κατάσταση του ΣΣ αντανακλά και προβάλει την γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

3. Η καλή υγεία του ΣΣ εξασφαλίζει καλύτερες προϋποθέσεις για τη διατήρηση της υγείας του ασθενούς.

4. Η έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε νοσήματος στο ΣΣ εξασφαλίζει στον ασθενή μακροζωία, καλύτερη ποιότητα ζωής και καλύτερη λειτουργία του ΣΣ.

5. Η σύγχρονη έρευνα έχει δώσει στην Οδοντιατρική ξεχωριστό ρόλο μεταξύ των ειδικοτήτων της Ιατρικής.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ