Εφημερίδα Κοινωνική

Μια «θάλασσα» άνεργοι

 Breaking News

Μια «θάλασσα» άνεργοι
21 Μαρτίου 2014

Τους 10.000 φτάνουν οι άνεργοι ναυτικοί βάσει των στοιχείων των ναυτεργατικών σωματείων, την ώρα που οι επίσημες μετρήσεις τους υπολογίζουν στις 5.000 με τις πραγματικές θέσεις εργασίας είναι 14.000. Αριθμοί «τρομακτικοί» αν αναλογιστεί κανείς πως τη δεκαετία του 1980 οι θέσεις εργασίας έφταναν τις 80.000 με το ελληνικό νηολόγιο να «έχει» καταγεγραμμένα πάνω από 3.500 πλοία, ενώ σήμερα φτάνουν μόλις τα 800.

Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται σε ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η ανεργία των ναυτικών» και στην οποία επισημαίνεται ότι οι πολιτικές των κυβερνήσεων.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, σε πολιτικές που δεν ευνοούν την μείωση της ανεργίας των ναυτικών εντάσσεται το νέο θεσμικό πλαίσιο στην ακτοπλοΐα.

Διευκρινίζουν πως η διαφορά ανάμεσα στην επίσημη και την πραγματική ανεργία οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν καταγράφεται στους καταλόγους του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) επειδή ουδέποτε τους εξασφαλίζει εργασία και επίσης η συντριπτική πλειονότητα δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για την επιδότηση. Επισημαίνουν πως σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μόνο 440 ναυτικοί είχαν δικαίωμα επιδότησης, από το σύνολο των επίσημα εγγεγραμμένων ναυτικών, ενώ το ύψος των επιδομάτων ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών υπολείπεται σημαντικά των αντίστοιχων επιδομάτων σε άλλους εργασιακούς κλάδους. Η απάντηση του ΥΝΑ θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πολλές φορές έχει υποστηρίξει πως στόχος του Υπουργείου είναι η ενίσχυση του ναυτικού επαγγέλματος.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ