Εφημερίδα Κοινωνική

Επιστημονική ημερίδα με θέμα το παλιό Ρολόι – Διαφορετικές απόψεις μπορούν να βρουν έναν κοινό τόπο

 Breaking News

Επιστημονική ημερίδα με θέμα το παλιό Ρολόι – Διαφορετικές απόψεις μπορούν να βρουν έναν κοινό τόπο
18 Μαρτίου 2014

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας για το παλιό Ρολόι που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τίτλο: «Η Ανάκτηση της Ιστορικής Αρχιτεκτονικής Ταυτότητας της πόλης του Πειραιά. Του ρολογιού ο χρόνος θα ταξιδέψει πάλι στους δρόμους της θάλασσας».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας στην ημερίδα, τόνισε:

«Είναι μέρα που ο Πειραιάς δίνει σάρκα και οστά σε ένα όνειρο πολλών γενεών, σε ένα όνειρο όμως που ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση, εν υπνώσει θα έλεγα. Σήμερα «κουρδίζουμε» το όνειρο ώστε να κτυπήσει, σύντομα, ξανά το παλιό ρολόι του Πειραιά και θα κτυπήσει. Στην ώρα του. Επιτρέψτε μου να πω: ο Πειραιάς χωρίς πολιτισμό δεν είναι Πειραιάς. Ο Πειραιάς θέλει και μπορεί να διώξει τα φαντάσματα του χθες που τον κράτησαν αγκυλωμένο πίσω. Πιστεύουμε ότι οι πόλεις ζουν και προχωρούν έχοντας ταυτότητα. Για χρόνια η πόλη μας είχε χάσει την ταυτότητά της. Βήμα-Βήμα, αλλά με γρήγορο βηματισμό, της ξαναδίνουμε την ταυτότητά της.

Το Δημοτικό μας Θέατρο, αυτό το αριστούργημα, αυτό το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη λειτουργεί πλέον. Δεν θα λειτουργήσει, δεν μετατίθεται για το μέλλον επειδή υπήρξαν δυσκολίες, τις ξεπεράσαμε, τις νικήσαμε. Το Βεάκειο, η Κανθάρου, η Δημοτική μας Πινακοθήκη, η Βιβλιοθήκη μας, το Αρχαιολογικό Μουσείο – ένα από τα καλύτερα της χώρας και της Ευρώπης – αποτελούν ήδη σημεία αναφοράς.

Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει το ρολόι μας. Όχι μόνο γιατί θα το ξανακτίσουμε εκεί που ήταν, ακριβώς εκεί και όπως ήταν, αλλά γιατί θα σηματοδοτεί τη νέα ανάπτυξη, την νέα αναγέννηση του Πειραιά, που θα οδηγήσει και όλη την Ελλάδα έξω από μνημόνια και κρίσεις!

Στη συνέχεια, μίλησε η Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Τάνια Μοροπούλου:

«Ένα μνημείο, λένε πολλοί, δεν ξανακτίζεται αλλά διατηρείται. Είναι θέματα σοβαρά. Πολλοί θα έλεγαν, όπως διεθνείς αρχιτέκτονες σαν τον Ρέντζο Πιάνο, ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα μοντέρνο κέλυφος για να υποδεχθεί τις σύγχρονες χρήσεις, διατηρώντας όμως αρχιτεκτονικά στοιχεία που αποτελούν σύμβολα της ταυτότητας του μνημείου ή της πόλης.

Κάποιοι άλλοι θα έλεγαν ότι δεν πρέπει να προστεθεί στην οικιστική ένταξη του Δήμου του Πειραιά ένα επιπλέον στοιχείο. Είμαι σίγουρη όμως ότι όλες αυτές οι διαφορετικές απόψεις μπορούν να βρουν ένα κοινό τόπο στη βούληση της Δημοτικής Αρχής και του κόσμου του Πειραιά για να φτιάξει το δικό του αύριο ανακτώντας την ταυτότητά του, την ποιότητα της ζωής του, αγωνιζόμενος μέσα στη κρίση για την ελπίδα, τη διέξοδο και το αύριο, διατηρώντας και αποκαθιστώντας την πολιτιστική του κληρονομιά και παράδοση»

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη, έκανε μία ιστορική αναδρομή για το εμβληματικό κτίριο του ρολογιού. Στάθηκε στις ιστορικές πηγές και περιέγραψε την ζωή της πόλης και το Ρολόι που έγινε μύθος. Ο κ. Peter Economides, με ένα σύγχρονο τρόπο στρατηγικής, παρουσίασε το πως μπορεί να πραγματοποιηθεί ο επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας της πόλης του Πειραιά.

Ο Συνθέτης κ. Γιώργος Κουρουπός μίλησε με θέμα: «Ο Χρόνος στη Μουσική».

Η κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Έφορος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων μίλησε με θέμα: «Η αντίληψη του χρόνου στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη».

Ο Ακαδημαϊκός και Zωγράφος κ. Παναγιώτης Τέτσης, μίλησε «για τον Πειραιά με τα μάτια ενός έποικου», μεταφέροντας βιωματικές εμπειρίες και νοσταλγικές εικόνες μιας πόλης που άκμασε σε όλους τους τομείς. Μίλησε επίσης για τον πνευματικό Πειραιά με την πληθώρα λογοτεχνών, ποιητών και ζωγράφων που έχει αναδείξει αυτή η πόλη.

Η αρχιτέκτων κα Αγνή Πικιώνη, μετέφερε στους παρευρισκόμενους «Αναμνήσεις από τον Πειραιά» του Δημήτρη Πικιώνη.

Ο κ. Νικόλαος Ντόριζας, Αρχιτέκτων, στην ομιλία του για την Αναστήλωση του Παλιού Ρολογιού στον Πειραιά, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ρολογιού που θεμελιώθηκε τον Αύγουστο του 1869, από το Δήμαρχο Δημήτρη Μουτσόπουλο, στον χώρο του σημερινού Τινάνειου Κήπου, προκειμένου να στεγάσει το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, αλλά και στην απόφαση για την κατεδάφιση του.

Ο κ. Ντόριζας παρουσίασε παραδείγματα ανακατασκευής ιστορικών κτιρίων στην Ελλάδα, όπως το κτίριο της Στοάς του Αττάλου στην αρχαία αγορά και στη Ρόδο τον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, κτίριο που χρησιμοποιείται ως εκθεσιακό και εκπαιδευτικό κέντρο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ντόριζας, τόνισε:

«Όλα αυτά τα παραδείγματα ανακατασκευής ναών, πόλεων ολόκληρων ήδη από το 1945, δείχνουν το δρόμο για την πόλη μας, τον Πειραιά.

Εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια φέρνουν κόσμο απ’ τα πέρατα της γης και ο Πειραιάς δεν τους δείχνει το ιστορικό του μεγαλείο.

Το «Ρολόι του Πειραιά» μπορεί να ξαναγίνει το ορόσημο της πόλης μας».

Η κα Πόπη Παπαντωνίου, Αρχιτέκτων, Μέλος Δ.Σ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, ανέφερε ότι το Δ.Σ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, από επιστημονική άποψη, δεν συμφωνεί με τις ανακατασκευές μνημείων που έχουν εξαφανιστεί και σημείωσε ότι: «δεν πρόκειται για ανακαίνιση ούτε αναστήλωση κατεστραμμένου κτιρίου στα υπολείμματα του, αλλά για ανακατασκευή ιστορικού κτιρίου από την αρχή».

Κλείνοντας την Ημερίδα ο Δήμαρχος Πειραιά, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ένα μεγάλο θέμα που ξεκινάμε είναι να μεγαλώσει ο Πειραιάς με την επιστροφή των Πειραιωτών στον Πειραιά της καρδιάς τους».

Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος κα Χρύσα Ταβουλάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν πολλοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, σπουδαστές από τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ και μαθητές σχολείων της πόλης.

Παραβρέθηκαν Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι καθώς και πολλές Πειραιώτισσες και Πειραιώτες.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ