Εφημερίδα Κοινωνική

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ: Αλλάζουν οι οδικές συνήθειες κατοίκων και επισκεπτών του Πειραιά

 Breaking News

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ: Αλλάζουν οι οδικές συνήθειες κατοίκων και επισκεπτών του Πειραιά
19 Φεβρουαρίου 2014

Σε πλήρη εφαρμογή από το βράδυ του Σαββάτου

Ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους τα τελικά σχέδια των μονοδρομήσεων σε Α’ και Β’ Δημοτική Κοινότητα (κεντρικός Πειραιάς και Πειραϊκή) τα οποία μπαίνουν σε εφαρμογή -αρχικά- από το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου. Η Κυριακή θα αποτελέσει «τεστάρισμα» των νέων αλλαγών και… καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι οδηγοί από την Δευτέρα το πρωί, που θα πάνε στις δουλειές τους, θα βρουν μπροστά τους έναν διαφορετικό Πειραιά με μεγάλες ανατροπές στο κυκλοφοριακό.

Τις μονοδρομήσεις ανέλαβε η Αττικό Μετρό και έχουν «ανταποδοτικό» χαρακτήρα για την έλευση του ΤΡΑΜ στον Πειραιά. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, δεν κόστισαν τίποτα αφού επικαιροποιήθηκαν παλαιότερες μελέτες και λύθηκαν συμβάσεις με ιδιώτες που ζητούσαν 3 εκ. ευρώ, μόνο για την μονοδρόμηση του κεντρικού Πειραιά. Ο Β. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι οι μονοδρομήσεις θα βοηθήσουν να πάρουν πόλη και λιμάνι μια κυκλοφοριακή «ανάσα».

Σταδιακά θα ενισχυθούν με θέσεις στάθμευσης (ακόμα και υπόγειες), παρκόμετρα (είναι ήδη σε εξέλιξη ο διαγωνισμός) και υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ στην Ομηρίδου Σκυλίτση, έργο που έχει ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έλευση του ΤΡΑΜ στην πόλη. Οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν πως η κυκλοφορία των οχημάτων στον Πειραιά θα διευκολυνθεί κατά 40-60% ενώ δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόσβαση στα νοσοκομεία της πόλης.

Συγκεκριμένα (όπως θα δείτε και στον πάνω χάρτη): φορά εξόδου προς Αθήνα θα έχει η Γρηγορίου Λαμπράκη από Μπουμπουλίνας ως Ελευθερίου Βενιζέλου (ο δρόμος που οδηγεί προς τον Προφήτη Ηλία) και η Βασιλέως Γεωργίου Α” θα έχει φορά προς το λιμάνι από Γρ. Λαμπράκη ως Εθν. Αντιστάσεως.

Η 34ου Συντάγματος θα έχει φορά εισόδου προς το κέντρο του Πειραιά από Ομηρίδου Σκυλίτση ως Ελευθερίου Βενιζέλου. Αναλυτικά οι αλλαγές στον χάρτη.

Με τις αλλαγές αυτές αλλάζουν οι οδικές συνήθειες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τη μονοδρόμηση της Πειραϊκής από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων προς το Πασαλιμάνι και θα γίνει στις 16 Μαρτίου. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν και αντίστοιχες μεταβολές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ. Νέες λεωφορειολωρίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους στην οδό Τσαμαδού (με τον Εμπορικό κόσμο της περιοχής να εκφράζει κάποιες διαφωνίες).

Ο δήμαρχος αναγνωρίζει ότι κατά τις πρώτες ημέρες θα παρουσιαστούν κάποιες παρενέργειες, ωστόσο προσθέτει πως χωρίς μονοδρομήσεις δεν υπάρχει λύση στο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα για να εξετάσει το ζήτημα και να καταθέσει τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις. Έμποροι της πόλης μιλώντας στο «Βήμα» εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους λέγοντας ότι δυσχεραίνεται σημαντικά η φορτοεκφόρτωση καθώς, όπως τους μετέφεραν παράγοντες του δήμου, θα μπορεί να γίνεται πριν από τις 7 το πρωί και μετά τις 9 το βράδυ.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ