Εφημερίδα Κοινωνική

Κίνδυνοι από την έκθεση στον καπνό κατά την καύση ξύλου

 Breaking News

Κίνδυνοι από την έκθεση στον καπνό κατά την καύση ξύλου
19 Φεβρουαρίου 2014

*Του Βάσσου Δημήτριου

 

Σε μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του NewJersey των Ηνωμένων Πολιτειών διαπιστώθηκε ότι οι επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών τετραπλασιάζεται με τα πρώτα κρύα εξαιτίας της αυξημένης χρήσης τζακιού. Διάφορα σωματίδια και τοξικοί παράγοντες που εκλύονται κατά την καύση του ξύλου όταν εισπνευστούν μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, συριγμό ακόμα και απειλητική για τη ζωή παρόξυνση άσθματος.

Ο καπνός που εκλύεται από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες περιέχει ένα σύνολο από μικρομοριακά σωματίδια και τοξικά αέρια που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, στον καπνό που προέρχεται από την καύση του ξύλου περιέχονται:

• Μικρά σωματίδια: Αυτά έχουν τόσο μικρό μέγεθος, που με κάθε εισπνοή μπορούν να φτάσουν στα πιο απομακρυσμένα σημεία του βρογχικού δένδρου, να περάσουν στη συστηματική κυκλοφορία, να επιταχύνουν τη σκλήρυνση των αρτηριών και να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιακή λειτουργία.

• Διοξείδιο του αζώτου (NO2): Πρόκειται για άοσμο αέριο που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, τη μύτη, τον λαιμό, και να προκαλέσει δύσπνοια. Σε ασθενείς με άσθμα, η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου μπορεί να αυξήσει τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα και να κάνει τα μικρά παιδιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις. Αντίθετα, η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ΝΟ2 μπορεί να προκαλέσει χρόνια βρογχίτιδα.

• Μονοξείδιο του άνθρακα (CO): Αυτό το άοσμο, άχρωμο, δηλητηριώδες αέριο καταλαμβάνει τη θέση του οξυγόνου στο μόριο της αιμοσφαιρίνης κι έτσι εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του σώματος. Μπορεί να προκαλέσει αρχικά πονοκέφαλο, ζάλη, διαταραχές συγκέντρωσης, και σε υψηλότερες συγκεντρώσεις ακόμα και θάνατο. Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα μπορεί να είναι ευαίσθητοι ακόμη και σε μικρότερες συγκεντρώσεις του μονοξειδίου του άνθρακα

• Τοξικές ενώσεις: Σε αυτές περιλαμβάνονται η φορμαλδεΰδη, το βενζόλιο, το χλωρομεθάνιο και η αιθυλο-μεθυλο-κετόνη. Πρόκειται γενικά για άοσμες, άχρωμες και άγευστες ουσίες που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, με την ικανότητά τους να διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες.

• Διοξείδιο του άνθρακα (CO2): Πρόκειται για το κύριο υπεύθυνο αέριο όσον αφορά το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.

Τα παραπάνω μόρια είναι τόσο μικρά που διαπερνούν τα φίλτρα της μύτης και του ανώτερου αναπνευστικού, καταλήγοντας βαθιά στους πνεύμονες. Εκεί μπορεί να μείνουν για τόσο χρονικό διάστημα, ικανό ώστε να προκαλέσουν δομικές αλλαγές στους πνεύμονες και χημικές μεταβολές στο σώμα με τη συστηματική απορρόφησή τους.

 

Βάσσος Δημήτριος MD, Msc

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

Ογκολογική μονάδα Γ΄Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής

Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

 

Το άρθρο συνεχίζεται…


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ