Εφημερίδα Κοινωνική

Κίνδυνοι από την έκθεση στον καπνό κατά την καύση ξύλου

 Breaking News

Κίνδυνοι από την έκθεση στον καπνό κατά την καύση ξύλου
24 Φεβρουαρίου 2014

Συνέχεια άρθρου…

Η μη χρήση τζακιού ή ξυλόσομπας στο σπίτι, δεν μας προστατεύει από τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνού. Η καύση του ξύλου παράγει τόσο μικρά σωματίδια που μπορούν να διαπεράσουν κλειστές πόρτες και παράθυρα, αλλά και να διεισδύσουν στα γειτονικά σπίτια. Για την ακρίβεια –κατά τους χειμερινούς μήνες– ο καπνός από την καύση του ξύλου δεν ανεβαίνει στα άνωτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά παραμένει κοντά στο έδαφος και εισέρχεται σε σπίτια, σχολεία και νοσοκομεία. Μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Washington στην περιοχή του Seattle και του Idaho διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των PM10 (δηλαδή τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα – για τα οποία έχει θεσπιστεί ως όριο ασφαλείας τα 50 mcg/m3 από την Ευρωπαϊκή Ένωση) σε σπίτια που δεν είχαν τζάκια ή ξυλόσομπες βρέθηκε να φτάνουν σ’ ένα ποσοστό 50-70% του εξωτερικού αέρα, με αποτέλεσμα κι αυτοί οι κάτοικοι να αναπνέουν αέρα με καπνό, ακόμα κι αν δεν έκαιγαν οι ίδιοι ξύλα. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πιο ευάλωτοι στην αύξηση των επιπέδων των PM10 ήταν οι άνδρες και τα άτομα άνω των 65 ετών, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οξύ καρδιακό επεισόδιο ή διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Παράλληλα, όσοι είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί για καρδιακά προβλήματα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο.

Αύξηση του κινδύνου για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, όχι μόνο το κάπνισμα, άλλα και η έκθεση του αναπνευστικού σε βιομάζα και προϊόντα καύσης αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα. Επιστήμονες στο Μεξικό συνέλεξαν δείγματα αίματος από 62 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, 9 ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και 9 υγιείς ασθενείς που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Από τους ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα, οι 23 ήταν καπνιστές τσιγάρου (37,1%), οι 24 είχαν εκτεθεί σε καπνό από καύση ξύλου (38,7%) και οι 15 ασθενείς δεν ανέφεραν καμία έκθεση (24,2%). Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως το 38,7% των ασθενών με καρκίνο είχαν μια συνεχή έκθεση σε καπνό από καύση ξύλου για περισσότερο από 10 χρόνια.

Επιδραση στα παιδιά

Ενώ για τους ενήλικες φαίνεται ότι η παρατεταμένη έκθεση σε καπνό ξύλου συνεισφέρει στην ανάπτυξη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, διάμεσης πνευμονοπάθειας, πνευμονικής υπέρτασης και καταστέλλει τους μηχανισμούς άμυνας του αναπνευστικού, τα παιδιά δείχνουν να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Συγκεκριμένα, μελέτες συνέκριναν παιδιά τα οποία ζούσαν σε σπίτια που χρησιμοποιούσαν για θέρμανση τζάκι ή ξυλόσομπες και παιδιά που οι οικογένειές τους χρησιμοποιούσαν άλλους τρόπους θέρμανσης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά, που εκτίθονταν στην προσχολική ηλικία σε καπνό ξύλου, εμφάνιζαν έκπτωση των δοκιμασιών αναπνευστικής λειτουργίας, αυξημένη επίπτωση οξείας βρογχίτιδας (με μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια βήχα και συριγμού), καθώς και μεγαλύτερη συχνότητα και βαρύτητα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Μερικές προτάσεις

• Μην αφήνετε άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως άσθμα, αλλεργίες, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια να εκτίθενται σε τζάκι ή ξυλόσομπα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

• Βεβαιωθείτε πως υπάρχει επαρκής αερισμός του χώρου, ώστε να απομακρύνεται με ασφάλεια και να μην συσσωρεύεται ο παραγόμενος καπνός. Κάντε συντήρηση του τζακιού ή της ξύλοσομπας και καθαρίζετε την καμινάδα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποιητική απαγωγή του καπνού.

• Μην χρησιμοποιείτε το τζάκι ή την ξυλόσομπα ως τον μοναδικό τρόπο θέρμανσης.

• Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο αερίζεται καλά μετά τη χρήση του τζακιού και ξεσκονίζετε με προσοχή, καθώς τα μικροσκοπικά σωματίδια από την καύση του ξύλου κατακάθονται σε επιφάνειες και στο πάτωμα˙ οπότε με το περπάτημα, το κάθισμα κ.λπ. μπορούν να μετακινηθούν και να επιστρέψουν ξανά στον εισπνεόμενο αέρα.

 

Βάσσος Δημήτριος MD, Msc

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών

Ογκολογική μονάδα Γ΄Πανεπιστημιακής Παθολογικής κλινικής

Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ