Εφημερίδα Κοινωνική

Εποχική γρίπη: γνώση και προληπτικά μέτρα τα καλύτερα «φάρμακα»

 Breaking News

Εποχική γρίπη: γνώση και προληπτικά μέτρα τα καλύτερα «φάρμακα»
26 Φεβρουαρίου 2014

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος (ανωτέρου ή/και κατωτέρου) που προκαλείται από τους ιούς Α, Β και C της γρίπης και συχνά συγχέεται με το το κοινό κρυολόγημα το οποίο οφείλεται σε διαφορετικούς ιούς και έχει ελαφρύτερα συμπτώματα (συνάχι – πονόλαιμος). Στη χώρα μας εμφανίζεται κατά κανόνα το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου, δηλαδή τους χειμερινούς μήνες οπότε ευνοείται η ανάπτυξη και η μετάδοση των ιών (κρύος αέρας και συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους).

Τα κύρια συμπτώματά της είναι πυρετός, μυαλγία, κακουχία, αδυναμία, βήχας (επίμονος) και πονοκέφαλος, και διαρκεί κατά μέσο όρο από 2-5 ημέρες, και στα παιδιά λίγο παραπάνω, συνοδευόμενα από ναυτία, εμέτους και διάρροια.

Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί μέχρι και μια εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνήθως υποχωρεί με απλή θεραπεία, όμως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μπορεί να εμφανίσει επιπλοκές, με κύρια την πνευμονία. Η γρίπη είναι θανατηφόρος σε ποσοστό < 0.1%. Σε επίμονα, ωστόσο, συμπτώματα, όπως υψηλός πυρετός, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, παρατεινόμενοι έμετοι, μελάνιασμα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Η γρίπη κάνει «τον κύκλο της» και η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, λήψη πολλών υγρών, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών για την αντιμετώπιση του πυρετού και αναλγητικών για την αντιμετώπιση των μυαλγιών.

Η ασπιρίνη θα πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά και τους εφήβους και να δίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής του ιατρού. Η βιταμίνη C βοηθά στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού (αλλά δεν πρέπει να υπερκαταναλώνεται!). Και φυσικά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά, καθώς αυτά δεν καταπολεμούν τους ιούς, παρά μόνον μετά από σύσταση του ιατρού.

Σημαντικό προληπτικό μέτρο έναντι της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, που έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας και σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ αφορά τις παρακάτω ομάδες υψηλού κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

3. Παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, σοβαρή καρδιακή, μεταμοσχευθέντες, δρεπανοκυτταρική νόσο και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυικά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες β΄ και γ΄ τριμήνου

5. Παιδιά που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη

6. Εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

7. Οι ιδρυματικοί πληθυσμοί

Ο καλύτερος χρόνος για εμβολιασμό είναι η περίοδος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, αν και μπορεί κάποιος να εμβολιαστεί και αργότερα εάν για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκε έγκαιρα. Αρκεί μία δόση εμβολίου το χρόνο για τους ενήλικες, και για τα παιδιά <9 ετών συνήθως γίνονται δύο δόσεις με διαφορά ενός μηνός όταν κάνουν πρώτη φορά το εμβόλιο.

Αποφύγετε στενή επαφή με άλλα άρρωστα άτομα, αλλά και εσείς κρατήστε απόσταση από τους άλλους όταν είστε άρρωστοι. Μείνετε στο σπίτι σας όταν είστε άρρωστοι και ξεκουραστείτε. Καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με χαρτομάντηλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και πλένετε συχνά τα χέρια σας. Αποφύγετε επίσης να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας. Η γνώση και η προφύλαξη νικούν την γρίπη…άλλωστε, «γρίπη είναι…θα περάσει!».

 

Δανιήλ Ιωάννης

Ιατρός Βιοπαθολόγος- Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ