Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

 Breaking News

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
28 Φεβρουαρίου 2014

Η Δημοτική Αρχή, με το ιδιαίτερο έμπρακτο προσωπικό ενδιαφέρον του Δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου για το πράσινο της πόλης μας, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Γρηγόρη Καψοκόλη και το ολιγάριθμο προσωπικό της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου με τον σημαντικό ζήλο που επέδειξε, κατάφερε να υλοποιήσει και να ξεπεράσει τους στόχους της και για το έτος 2013. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Πρασίνου του Δήμου εφαρμόζοντας τον προγραμματισμό της προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε χώρους πρασίνου όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων, τόσο στο κέντρο, όσο και σε υποβαθμισμένες περιοχές αλλάζοντας την όψη, την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους.

Συγκεκριμένα το Τμήμα Παρκοτεχνίας πραγματοποίησε αναπλάσεις:

1) Στο Κήπο της Πλατείας Καραϊσκάκη στην Ακτή Ποσειδώνος στον Κεντρικό Λιμένα.

2) Στο χώρο πρασίνου της Νησίδας επί της Ακτής Ξαβερίου.

3) Στα παρτέρια της νησίδας της οδού Χαρ. Τρικούπη.

4) Στην νέα είσοδο του Πάρκου Δηλαβέρη επί της Λεωφ.Θηβών (εξωτερικά της εισόδου και κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου κατασκευάστηκαν νέα παρτέρια με ξύλινα περιθώρια ,πληρώθηκαν με κηπευτικό χώμα εμπλουτισμένο με βελτιωτικά,τοποθετήθηκε δίκτυο άρδευσης,εγκαταστάθηκε έτοιμος χλοοτάπητας , φυτεύθηκαν 400 καλλωπιστικοί θάμνοι και κατασκευάστηκε διακοσμητική υδατόπτωση στην είσοδο του Πάρκου)

Δημιουργήθηκαν νέοι χώροι πρασίνου και παιδικής χαράς:

1) Στην συμβολή των οδών Λεωφ. Χατζηκυριακού και Κανάρη στο Χατζηκυριάκειο.

2) Στον περιβάλλοντα χώρο του παιδικού σταθμού των ΗΣΑΠ, που παραχωρήθηκε στον Δήμο προς χρήση, στην συμβολή των οδών Ζερβού 1 & Γιαννοπούλου στο Ν. Φάληρο.

3) Στο τμήμα της νησίδας της Λεωφ. Πειραιώς (μεταξύ των οδών Καρ. Δημητρίου και Ομήρου)

(Έγινε ανάπλαση της νησίδας με την δημιουργία νέων παρτεριών, την προσθήκη κηπευτικού χώματος εμπλουτισμένου με βελτιωτικά εδάφους, την τοποθέτηση υπόγειου αυτομάτου δικτύου άρδευσης )

4) Φυτεύθηκαν παρτέρια με θάμνους και ανθοφόρα φυτά και τοποθετήθηκαν ξύλινες ζαρντινιέρες κατά μήκος της νησίδας Α. Μιαούλη και σε διάφορα άλλα σημεία των Δημ. Κοινοτήτων δίνοντας νέα αισθητική στους χώρους αυτούς.

5) Τον Ιούνιο έγιναν τα εγκαίνεια του νεοαναπλασθέντος Πάρκου Δηλαβέρη που άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

6) Στα πλαίσια της ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου και της τέλεσης των εγκαινίων του αναδείχθηκε ο περιβάλλον χώρος πρασίνου επί του πεζοδρόμου Μπακογιάννη με ανακατασκευή των υπαρχόντων παρτεριών, την προσθήκη κηπευτικού χώματος, την συντήρηση του παλαιού πρασίνου και την ενίσχυση του με φύτευση.

7) Ανανεώθηκαν τα ανθοφόρα φυτά στα κρεμαστά φυτοδοχεία στις λεωφόρους και στις πλατείες του κέντρου της πόλης(Λ.Γεωργίου,Ηρώων Πολυτεχνείου,Α.Μουτσοπούλου, Πλ.Κοραή, Αγ.Νικόλαος, πεζόδρομος Σωτήρος κ.λ.π.)

8) Στον πεζόδρομο Σωτήρος συμπληρώθηκε το πράσινο των παρτεριών.

9) Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στους νεοδημιουργηθέντες ή αναπλασθέντες χώρους πρασίνου αφορούν την συμπλήρωση με νέο κηπευτικό χώμα , εμπλουτισμό με βελτιωτικά εδάφους , εγκατάσταση υπόγειου δικτύου αυτόματης άρδευσης, εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα, φύτευση δένδρων, θάμνων, ανθοφόρων.

10) Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των δημοτών για βελτίωση της ποιότητας ζωής διοργανώθηκε Ανθοκομική Έκθεση στον Τινάνειο Κήπο.

11)Τέλος η Υπηρεσία Πρασίνου προέβη σε φύτευση άνω των 7.000 θάμνων δένδρων & ανθοφόρων καθώς και σε συντήρηση του πρασίνου σε κήπους και δενδροστοιχίες Κοινόχρηστων χώρων, Ιερών Ναών, Σχολείων, Δημ. Κοιμητηρίου «Ανάσταση».

Οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης του πρασίνου αφορούσαν:

• την χειμερινή κλάδευση δένδρων σε δεν/χιες οδών και χώρων πρασίνου (μουριές,ακακίες,σοφόρες κ.λ.π.)

• τον κλαδοκάθαρο αειθαλών δένδρων(νεραντζιές, λιγούστρα δενδρ. κ.λ.π.)

• την κλάδευση υψηλόκορμων δένδρων, όπου απαιτείτο

• την κοπή και απομάκρυνση φοινίκων προσβεβλημένων από το έντομο του ρυγχοφόρου

• τον καθαρισμό πεύκων από φωλιές πιτυοκάμπης.

• κοπή χλοοτάπητα, κλάδευση θάμνων, βοτάνισμα ζιζανίων και καθαρισμός στους κήπους και παρτέρια.

• Λιπάνσεις και φυτοπροστασία του φυτικού πρασίνου.

Το Τμήμα Μελετών & Σχεδιασμού έργων Πρασίνου εκπόνησε όλες τις απαραίτητες μελέτες προμήθειας υλικών και εργασιών και παρακολούθησε τη δημοπράτηση και την πορεία υλοποίησης τους. Επίσης εκπονήθηκαν μελέτες για την ανάπλαση πλέον των 20 χώρων Πρασίνου και υπεβλήθη πρόταση για έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ . Κατόπιν έγκρισης και ένταξης αυτής, δημοπρατούνται προς υλοποίηση εντός του έτους 2014.

Το Τμήμα Διαχείρισης Υλικών και Κίνησης Οχημάτων προέβη:

1) Σε συντηρήσεις

α) Όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού & εργαλείων της Δ/νσης (αλυσοπρίονα, χλοοκοπτικές μηχανές, πολυμηχανήματα, σκαπτικά κ.ά.).

β) Καθιστικών πάγκων και περιφράξεων.

2) Σε εγκατάσταση υπέργειων και υπόγειων δικτύων αυτόματης άρδευσης και συντήρησης αυτών.

3) Στη συντήρηση των οχημάτων της Υπηρεσίας (τρικύκλων ) έτσι ώστε να γίνεται χωρίς πρόβλημα η μεταφορά υλικών, φυτών εργαλείων και μηχανημάτων της Δ/νσης .

4) Στην καταχώρηση και διαχείριση όλων των υλικών και εργαλείων της Δ/νσης.

Οι δραστηριότητες του Τμήματος Περιβάλλοντος αναλύονται συγκεντρωτικά ως ακολούθως :

α)Συνεργασία του τμήματος με το ΔΙΚΕΠΑΖ για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων.

β) Αλληλογραφία του τμήματος με άλλες Δημόσιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση θεμάτων ρύπανσης καθώς και αντιμετώπισης καταγγελιών που αφορούν τα αδέσποτα σκυλιά.

γ)Παρακολούθηση προγράμματος ποιότητας νερών κολύμβησης των ακτών Φρεαττύδα και Βοτσαλάκια του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ

δ)Διενέργεια απεντομώσεων και μυοκτονιών στα φρεάτια ομβρίων υδάτων του Δήμου Πειραιά (έκτακτες περιπτώσεις –κουνούπια , ποντίκια). Σύνταξη μελέτης καθώς και επίβλεψη της ανωτέρω εργασίας.

ε) Σύνταξη συμβατικών τευχών για την ανάθεση εκπόνησης της περιβαλλοντικής μελέτης που αφορά το Νεκροταφείο «Αναστάσεως» Πειραιά από ιδιώτη μελετητή.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ