Εφημερίδα Κοινωνική

80 Χρόνια Δήμος Περιστερίου – Ένας δήμος, δίπλα στον πολίτη με «μπροστάρη» τον Ανδρέα Παχατουρίδη

 Breaking News

80 Χρόνια Δήμος Περιστερίου – Ένας δήμος, δίπλα στον πολίτη με «μπροστάρη» τον Ανδρέα Παχατουρίδη
11 Φεβρουαρίου 2014

Τι κάνει το Δήμο Περιστερίου να διαφέρει από τους άλλους δήμους στην Ελλάδα και να αποτελεί αυτοδιοικητικό παράδειγμα, τώρα, στους χαλεπούς καιρούς του μνημονίου; Φυσικά ο κοινωνικός χαρακτήρας αλλά και το πλούσιο έργο σε υποδομές που έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια.

Tο Περιστέρι είναι ο κεντρικός και πολυπληθέστερος δήμος του Δυτικού Τομέα στο Αθηναϊκό Πεδίο της Αττικής και ένας από τους πολυπληθέστερους στην ελληνική επικράτεια. Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης συγκαταλέγεται η έντονη αστικοποίηση, η πυκνή δόμηση και η δημογραφική πολυφυλετικότητα.

Χαρακτηριστικό του Δήμου Περιστερίου, τα έργα υποδομής και οι κοινωνικές δράσεις που αποτελούν σταθερά χαρακτηριστικά του τα τελευταία χρόνια. Πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, άλλωστε, αφού στο δήμο τα τελευταία 12 χρόνια παρατηρείται αυτό που αποκαλούμε «πολιτική σταθερότητα» στα δημοτικά πράγματα αφού οι Περιστεριώτες δίνουν σταθερά ψήφο εμπιστοσύνης στον Ανδρέα Παχατουρίδη.

Ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης εξελέγη ως Δήμαρχος του Περιστερίου, για πρώτη φορά το έτος 2002. Το 2006 επανεκλέχθηκε Δήμαρχος από την 1η Κυριακή, με ποσοστό ρεκόρ, για τους τέσσερις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, 47%.

Το 2010 επανεκλέχθηκε Δήμαρχος για 3η φορά με ποσοστό ρεκόρ 66%, κατακτώντας την πρωτιά σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πραγματικό Ενδιαφέρον για τον πολίτη

Ο δήμος Περιστερίου, είναι πραγματικά ένας από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα, που δείχνουν το ενδιαφέρον για την πόλη έμπρακτα. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν σχεδιαστεί πολλές δραστηριότητες γύρω από το Δημοτικό ωδείο, το Δημοτικό ελεύθερο πανεπιστήμιο, το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί στα χωροταξικά όρια του Περιστερίου, με δράσεις και εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες.

Μία χειροπιαστή απόδειξη, η προσφορά δωρεάν τροφίμων στους φοιτητές του Δήμου που σπουδάζουν σε επαρχιακές πόλεις, κίνηση συντονισμένη από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου, που αποτελεί παράδειγμα πλέον για την τοπική αυτοδιοίκηση όλης της χώρας.

Πολύτιμο το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου

8 τμήματα ΚΑΠΗ με πολλές παρεχόμενες υπηρεσίες και δράσεις, που χρονολογούνται από το 1982. Σήμερα, κάποιες από τις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι ψυχο-κοινωνικές και συμβουλευτικές που παρέχονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, ιατροφαρμακευτικές και υγειονομικές από γιατρούς ,επισκέπτες υγείας και νοσηλεύτριες, ενώ για τα μέλη των ΚΑΠΗ, υπάρχει βιβλιοθήκη, διοργανώνονται Περίπατοι, εκδρομές, Εορταστικές εκδηλώσεις.- Θαλάσσια μπάνια, Θερινές κατασκηνώσεις- Πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα Το Κ. Α. Π. Η. λειτουργεί και ως Κέντρο Πρακτικής Άσκησης των Σπουδαστών ΤΕΙ Αθηνών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας.

kaphxorodia

Επίσης στο Δήμο Περιστερίου, λειτουργούν αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί και για τα άτομα μεγάλης ηλικίας υπάρχει το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι».

 

Ειδικό βάρος στον Αθλητισμό

Τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Περιστερίου έχουν κατασκευασθεί 8 υπερσύγχρονα γήπεδα ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα, 6 κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά κέντρα, και η πιο σύγχρονη σάλα γυμναστικής. Το έργο στον τομέα του αθλητισμού δεν είναι μόνον αθλητικό, αλλά και κοινωνικό, αφού όλοι έχουν δικαίωμα στην άθληση και στην συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα. Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, ότι ο Δήμος Περιστερίου έχει ανακηρυχθεί από τους αθλητικούς συντάκτες ως ο πρώτος Δήμος στην ανάπτυξη αθλητικών υποδομών.

Κολυμβητήριο Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων στο Περιστέρι

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη συμφωνία Δήμου – Περιφέρειας τον περασμένο Μάιο για την Προγραμματική σύμβαση του νέου κολυμβητηρίου στον Λόφο Αξιωματικών, μιας ολοκληρωμένης αθλητικής υποδομής στην περιοχή, ένας χώρος απόλυτα σύγχρονος και λειτουργικός, που θα πληροί τις τελευταίες τεχνικές προδιαγραφές αλλά και τις πλέον σύγχρονες απαιτήσεις βιοκλιματικού σχεδιασμού παρομοίων έργων; Αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.

kolimvitirio-peristeriou

Άλσος Περιστερίου, το διαμάντι της πόλης!

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα που έγιναν στο Δήμο τα τελευταία χρόνια και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων. Μια βόλτα στα κατάφυτα δρομάκια του Άλσους Περιστερίου, γεμάτα χρώματα κι αρώματα και το παιχνιδιάρικο τραγούδι των πουλιών να συντροφεύει τα βήματα και τις σκέψεις σας, είναι ένα πολύτιμο (και ανέξοδο!) δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας…

Όσοι αγαπούν την άθληση, εδώ θα βρουν ένα μοναδικό υπερσύγχρονο γυμναστήριο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για να γυμναστούν μέσα στη φύση και να διώξουν από πάνω τους το άγχος! Ό, τι καλύτερο αυτή την εποχή…

Αν πάλι αυτό που σας χαλαρώνει είναι το διάβασμα, μπορείτε να δανειστείτε ένα από τα βιβλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που θα βρείτε εδώ και να «ταξιδέψετε» νοερά μέσα από τις σελίδες του… στους ειδικούς χώρους ανάγνωσης. Επίσης, ως επισκέπτης του άλσους, έχετε δωρεάν Wi Fi.

alsos-peristeriou

 

Ο Δήμος κοντά στις ευπαθείς ομάδες – Λειτουργία ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο Περιστερίου

Το Περιστέρι είναι ένας από τους πρώτους δήμους, που εφαρμόζουν πιλοτικά το θεσμό του δημοτικού ΚΕΠ Υγείας.

Τα ΚΕΠ Υγείας θα παρέχουν σε υγιείς πολίτες τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου πριν νοσήσουν, θα τους ευαισθητοποιούν σε θέματα υγείας και πρόληψης και θα τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους.

Στα πλαίσια του προγράμματος, πρόκειται να γίνει ολοκληρωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για μία σειρά από σοβαρά νοσήματα.

Οι εξετάσεις για τις ευάλωτες ομάδες των ανασφάλιστων θα γίνονται δωρεάν από εθελοντές γιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, ενώ για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ οι εξετάσεις θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο, με το παραπεμπτικό του προσωπικού γιατρού του κάθε πολίτη.

Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης στην εκδήλωση που έγινε για τα εγκαίνια του θεσμού, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στις δύσκολες εποχές της μνημονιακής ασφυξίας που ζούμε, πρωτοβουλίες συνεργασίας της αυτοδιοίκησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορούν να δώσουν ένα αισιόδοξο μήνυμα ιατροκοινωνικής φροντίδας, που θα στοχεύει στη διατήρηση υγειών πολιτών».

paxatouridis-kep

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ