Εφημερίδα Κοινωνική

«Νέα Αρχή»… με υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά τον ΙΩΣΗΦ ΒΟΥΡΑΚΗ – Είδαμε κάτι διαφορετικό…

 Breaking News

«Νέα Αρχή»… με υποψήφιο δήμαρχο Πειραιά τον ΙΩΣΗΦ ΒΟΥΡΑΚΗ – Είδαμε κάτι διαφορετικό…
31 Ιανουαρίου 2014

*του Κώστα Παναγιωτάκη

Τόσα χρόνια σε συνεντεύξεις Τύπου υποψηφίων δημάρχων, αυτό που ζήσαμε την Τετάρτη το βράδυ στο SAVOY, στο κάλεσμα – ανακοίνωση υποψηφιότητας του Ιωσήφ Βουράκη, δεν το έχουμε ξαναζήσει… Και δεν θα αναφερθούμε στα τυπικά δηλαδή στην προσέλευση κόσμου, στα χειροκροτήματα και στα πολιτικά «κλισέ».

Αυτό που μας άγγιξε πραγματικά είναι η «δίψα» του κόσμου να δει το νέο, το άφθαρτο, το ανθρώπινο που εκπροσωπεί ο Ιωσήφ Βουράκης.

Μπαίνοντας στην αίθουσα είδαμε γνωστούς και άγνωστους… Πολλούς «επισήμους», όπως τους αποκαλούμε εδώ στον Πειραιά, αλλά και απλό κόσμο που γνώριζε, είχε ακούσει ή ήθελε να δει αυτή την ανεξάρτητη, ακκομάτιστη και νεανική υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο. Ο προθάλαμος αλλά και οι καρέκλες της αίθουσας του ξενοδοχείου είχαν γεμίσει ασφυκτικά. Τόσο που αν δεν είχαμε την ιδέα να πιάσουμε από την αρχή θέση στις καρέκλες των δημοσιογράφων, θα καθόμασταν όρθιοι…! Ο Ιωσήφ Βουράκης μπήκε στην αίθουσα φανερά συγκινημένος και χαμογελαστός. Όταν ανέβηκε στο βήμα είπε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους και οι πρώτες λέξεις βγήκαν δύσκολα από το στόμα του. Είχε δακρύσει. Κάπου εκεί σκεφτήκαμε: «Υπάρχει τίποτα πιο αληθινό, πιο ανθρώπινο; Πόσες φορές σε αυτή την αίθουσα έχουμε ακούσει ξύλινους πολιτικούς λόγους;».

vourakis-savoy3

Δεν θα σταθούμε στην ομιλία του Ιωσήφ Βουράκη. Την δημοσιεύσαμε χθες και οι Πειραιώτες πήραν μια γεύση των προθέσεων του. Θα σταθούμε όμως σε κάποια σημεία της συνέντευξης Τύπου που μας προξένησαν ιδιαίτερη εντύπωση. Πρώτο και βασικό, ο Ιωσήφ Βουράκης ζήτησε απ’ όλους να του μιλούν στον ενικό. «Είμαι ένας από εσάς, παίρνω δύναμη από εσάς» πρόσθεσε και συνέχισε: Όλη μου η ζωή είναι συνδεδεμένη με τον Πειραιά, μένω, ζω και δραστηριοποιούμαι εδώ».

 

Επίσης, ο Ιωσήφ Βουράκης δεν αναλώθηκε σε βαριές πολιτικές κουβέντες. Σηκώθηκε πολλές φορές από την καρέκλα για να δείξει ότι δεν έχει σχέση ούτε καν… στην όψη με τον σημερινό δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο τον οποίο «κατακεραύνωσε» σε πολλές αναφορές του: «Ο Πειραιάς δεν είναι μαγαζάκι κανενός!» είπε.

Αργότερα, έβγαλε από πάνω του τις πολιτικές ταμπέλες λέγοντας ότι ο συνδυασμός του αποτελείται από μια ομάδα Πειραιωτών που αγαπούν την πόλη και επιθυμούν να προσφέρουν σε αυτήν μακριά από «κομματικές συμφωνίες» και άλλου είδους συμφέροντα. Με τα λόγια του αυτά ο Ιωσήφ Βουράκης απέδειξε ότι δεν του αρέσουν «οι επαγγελματίες» της πολιτικής, ούτε επιθυμεί να τους μοιάσει.

Ακολούθησε μια σκληρή ανάκριση από τους δημοσιογράφους για πολλά και σοβαρά θέματα της πόλης. Ο Ιωσήφ Βουράκης ήταν πλήρως ενημερωμένος για όλα.

Και ήταν λογικό. Άλλωστε τελευταία, στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ασκεί σκληρή αντιπολίτευση και ξέρει πως «παίζεται το παιχνίδι» μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης.

Τον ρωτήσαμε πώς θα καταφέρει χωρίς «κουμπάρους» και κυβερνητικές πλάτες να παρέμβει σε μια σειρά προωθούμενων έργων: ΤΡΑΜ, ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΤΑΙΠΕΔ. Απάντησε: «Εγώ δεν πρόκειται να κάνω κουμπαριές. Έχω όμως την πολιτική βούληση να ανατρέψω ο,τιδήποτε υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των Πειραιωτών».

Ανέλυσε διεξοδικά μία – μία τις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που είδε με τα μάτια του στον Πειραιά τα τελευταία 3 χρόνια. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα προσέφυγε στον Εισαγγελέα για μια από αυτές τις περιπτώσεις. Μίλησε για τα σκάνδαλα με τη ΔΗΡΑΠ, τον διαχειριστικό έλεγχο που ποτέ δεν είδε, τη λάσπη που πέταξε ο δήμαρχος εναντίον του όταν «σήκωσε ανάστημα», το παρασκήνιο στον ΟΠΑΝ, τα «Ποσειδώνια» που… αγνοούνται, το Bowling, το Άλσος Δηλαβέρη, το Δημοτικό Θέατρο, τις επικίνδυνες Μονοδρομήσεις που προωθεί η δημοτική Αρχή, τις υπογραφές που μάζεψε για να μην φύγουν τα Δικαστήρια από την πόλη κ.α. Αποκάλυψε μάλιστα, ότι διαθέτει στα χέρια του στοιχεία για 118 ακίνητα του Πειραιά που μένουν αναξιοποίητα!

Δεσμεύτηκε πως όταν αναλάβει Δήμαρχος θα δώσει στη δημοσιότητα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ της οικογένειάς του και πως θα απαρνηθεί της χρηματικής του αποζημίωσης προκειμένου να γίνουν κοινωνικές δράσεις.

Η συνέντευξη τύπου του Ιωσήφ Βουράκη δεν ήταν «τυπική» όπως όλες οι άλλες… Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να προτιμήσει τις «χαιρετούρες» και τις φωτογραφίες, έμενε επίμονα στη θέση του να απαντάει για όλα τα θέματα του Πειραιά.

Ζήτησε μάλιστα, μετά τους δημοσιογράφους, να κάνουν ερωτήσεις και όσοι παρευρίσκονταν στην αίθουσα! Τρεις ολόκληρες ώρες δεχόταν μια «ανθρώπινη» ανάκριση. Την επιζητούσε άλλωστε.

vourakis-savoy2

Οι «επίσημοι» καλεσμένοι άρχισαν σιγά – σιγά να αποχωρούν… Εκείνος συνέχιζε να απαντάει ακόμα και όταν η αίθουσα είχε σχεδόν αδειάσει λέγοντας: «Μπορώ να κάτσω εδώ ως το πρωί». Μάταια η καλή φίλη, συνάδελφος και «συντονίστρια» Σταματίνα Μάρκου προσπαθούσε να συντομεύσει τη διαδικασία.

Τον λόγο αργότερα, πήραν φίλοι του Ιωσήφ Βουράκη που του πρότειναν λύσεις για την καθημερινότητα της πόλης, όπως εκείνοι την βλέπουν και την ζουν.

Ζήτησε να τους ακούσει όλους και τους προσκάλεσε στα γραφεία του συνδυασμού του που θα βρίσκονται στο κτίριο της οδού Καραΐσκου 98.

Εκεί θα βρίσκεται σχεδόν καθημερινά και ο ίδιος για να σημειώνει, να ακούει και να βοηθάει σε ό,τι μπορεί

Στο τέλος της συνέντευξης, η μικρή κόρη του, Ελένη (18μηνών) έφυγε από την αγκαλιά της μητέρας της και ζήτησε να την αγκαλιά του πατέρα της, του Ιωσήφ. Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή, ενδεικτική του κλίματος…

Ο Ιωσήφ Βουράκης έκλεισε το λόγο του, όπως άρχισε, με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και ζήτησε από όσους έχουν βαρεθεί τους δημάρχους του «κομματικού σωλήνα» να τον ακολουθήσουν σε αυτή την δύσκολη αλλά και δημιουργική διαδρομή μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

Παρουσίες στην συνέντευξη τύπου: Στέφανος Χρήστου-Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά,πατήρ Ανδρέας Καβάσιλας, Γιώργος Ζησιμάτος-πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Χρήστος Πάλλης-πρόεδρος Ε.Ο.Τ., Θ. Κόντες-πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, Ανδρέας Κιοσσές-πρόεδρος Αθλητικού Συλλόγου ΦΟΙΝΙΚΑ Πειραιά, Δημήτρης Καρύδης-πρώην βουλευτής, Λεωνίδας Αθανασιάδης-περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Παύλος Πολιτάκης-από την Ε.Σ.Ε.Ε., Δέσποινα Βασβάντη-πρόεδρος χορωδίας 1960.

Οι γνωστές Πειραιώτισσες τραγουδίστριες: Πένη Ξενάκη και Λένα Αλκαίου. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι: Βαγγ. Αλεξανδρής, Ευαγγελία Αθανασίου, οι πρώην Αντιδήμαρχοι: Δημήτρης Παρασκευόπουλος και Δημήτρης Γκερλές, Στέλιος Μπρατσόλης-πρώην πρόεδρος Ε.Π.Σ.Π., Κώστας Καρράς-πρώην Αντινομάρχης, οι πρώην πρόεδροι των διαμερισμάτων: Ζωή Κεχαγιά και Καίτη Γραμματικοπούλου, Βασίλης Κατσαφάδος-πολιτευτής, από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο ο Κώστας Σαββίδης, ο διεθνής βετεράνος πολίστας Ανάργυρος Κεχαγιάς, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Πετράτος, η Ελένη και ο Αργύρης Ματιάτος, οι εκδότες του Πειραϊκού Τύπου, οι Δημοσιογράφοι και πάρα πολλοί φίλοι του Ιωσήφ Βουράκη.

sigkentrosi-vouraki

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ