Εφημερίδα Κοινωνική

Κώστας Κατσαφάδος: Κίνητρα για την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού

 Breaking News

Κώστας Κατσαφάδος: Κίνητρα για την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού
04 Ιανουαρίου 2014

Η παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ο βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος αναφέρει ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το 2012 υπήρξε πτώση 45% στους επισκέπτες από την Ελλάδα που έκαναν χρήση των ιαματικών πηγών.

Όπως τονίζει ο βουλευτής, οι αιτίες της τεράστιας πτώσης, η οποία επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και στην προοπτική ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, πρέπει να αναζητηθούν στην περικοπή των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων για τις λουτροθεραπείες, που λειτουργεί ως αντικίνητρο και απειλεί τη βιωσιμότητα των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφέρεται στον άγονο διαγωνισμό της Παρασκευής 13-12-2013 για την παραχώρηση των ιαματικών πηγών σε Υπάτη, Θερμοπύλες, Καμένα Βούρλα και Κονιαβίτη ως απότοκο του μειωμένου ενδιαφέροντος, εγχώριων και ξένων επενδυτών που οφείλεται στην κάθετη πτώση των δεικτών του ιαματικού τουρισμού.

Κάνει μάλιστα και αναφορές σε μετρήσιμα στοιχεία που αφορούν στις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα με στόχο να κάνουν χρήση των ιαματικών πηγών και παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 5.5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. «Το γεγονός ότι ο ιαματικός τουρισμός στηρίχθηκε στην εγχώρια τουριστική αγορά, αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα αν δει κανείς την καθολική υποχώρηση του συγκεκριμένου τομέα, όπως αποδεικνύεται από τους δείκτες», επισημαίνει στο Κοινοβούλιο ο κ. Κατσαφάδος προσπαθώντας να εξηγήσει τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτήν την ποσοστιαία πτώση.

«Οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην περικοπή των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων για τις λουτροθεραπείες , που λειτουργεί ως αντικίνητρο και απειλεί τη βιωσιμότητα των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα. Τόσο αυτών που παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, όσο και αυτών που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες. Συνεπώς απαιτούνται πολιτικές κινήτρων για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την προσέλκυση επενδυτών για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Ιαματικές πηγές όπως της Αιδηψού, των Μεθάνων, της Υπάτης και των Καμένων Βούρλων , στις οποίες στηρίχθηκε η ανάπτυξη των τοπικών οικογενειών για χρόνια, δεν πρέπει να εγκλωβιστούν σε μία μακρά πορεία και περίοδο παρακμής», εξήγησε ο Βουλευτής.

Κλείνοντας την ομιλία του, ρώτησε τους αρμόδιους Υπουργούς ποια επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα προτίθενται να θεσπίσουν για την τόνωση και ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών στη χώρα μας και διερεύνησε αν υπάρχει πρόθεση να αναθεωρηθεί το καθεστώς των επιδομάτων λουτροθεραπείας από τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιοριστεί η πτωτική τάση στην κίνηση και στην επισκεψιμότητα των ιαματικών πηγών.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ