Εφημερίδα Κοινωνική

Η ρήτρα της νησιωτικότητας θέμα στη Βουλή

 Breaking News

Η ρήτρα της νησιωτικότητας θέμα στη Βουλή
21 Ιανουαρίου 2014

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας ζητούν με επιστολή τους 5 βουλευτές της ΝΔ, οι Κόνσολας Εμμανουήλ Βουλευτής Δωδεκανήσου,Βογιατζής Παύλος Βουλευτής Λέσβου, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Πειραιώς, Δερμετζόπουλος Αλέξανδρος Βουλευτής Έβρου, Πασχαλίδης Ιωάννης Βουλευτής Καβάλας

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούν από τον κ. Σαμαρά να αναλάβει πρωτοβουλία για την πλήρη και οριζόντια εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, όχι μόνο στα νομοσχέδια που κατατίθενται αλλά σε όλες τις αποφάσεις τα εκτελεστικής εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές ενδεικτικά αναφέρονται στις δομές δημόσιας υγείας στα νησιά που, όπως λένε, είναι υποστελεχωμένες, καθώς οι γιατροί επιλέγουν δύσκολα να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά. Όπως επισημαίνουν, «αν ισχύσουν στα νησιά οι οριζόντιες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα για τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, τότε είναι βέβαιο ότι το επίπεδο της δημόσιας υγείας στα νησιά θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο και η υποστελέχωση θα προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις».

Σε απόσπασμα της επιστολής αναφέρεται : «Με τη ρήτρα νησιωτικότητας αναγνωρίζονται έμπρακτα οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και ενεργοποιείται, αυτόματα, ένα πλαίσιο ιδιαίτερης αντιμετώπισης, που δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση αλλά επιβάλλεται από τη διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου.

Μέχρι σήμερα, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις του Ελληνικού Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, σε όλες τις βαθμίδες της, δεν συνυπολόγιζαν τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών. Τις προσπερνούσαν και αντιμετώπιζαν τα νησιά μας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν τις αστικές περιοχές ή την ηπειρωτική χώρα.»

Ενώ με αποστροφή προς τον Πρωθυπουργό λένε χαρακτηριστικά : Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση για να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή στη ρήτρα νησιωτικότητας, σε ένα νόμο που ψήφισε πριν από ένα χρόνο η Βουλή. Σε μία διάταξη που προσδίδει νόημα και περιεχόμενο στο άρθρο 101 του Συντάγματος και στην έννοια της νησιωτικότητας. Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση για την εφαρμογή της».

Εντυπωσιακό στοιχείο στην επιστολή αποτελεί ο επίλογος κατά τον οποίο οι 5 Βουλευτές ζητούν «το αυτονόητο, να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τους νόμους που ψηφίζουμε».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ