Εφημερίδα Κοινωνική

Η πόλη που χτυπά η καρδιά της Ναυτιλίας

 Breaking News

Η πόλη που χτυπά η καρδιά της Ναυτιλίας
16 Ιανουαρίου 2014

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με θέμα: «Πρόσβαση της Ελλάδος στις ποτάμιες μεταφορές της Ευρώπης», στο πλαίσιο της έκθεσης για τη Ναυτιλία, που διοργανώνεται στο δημοτικό νεοκλασικό κτίριο της οδού Κανθάρου. Στη διάλεξη, που έγινε με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.), ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Άλκης Κορρές. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Τ. Ναυπηγός – καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Κωνσταντίνος Σπύρου.

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στην πόλη που χτυπά η καρδιά της Ναυτιλίας μας. Στον Πειραιά της Ναυτοσύνης, στον Πειραιά του Πολιτισμού, στον Πειραιά του Εμπορίου, στον Πειραιά της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.

Καλωσορίσατε στο μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι της χώρας μας και της Ευρώπης.

Αποτελεί για μας μεγάλη χαρά και τιμή να σας υποδεχόμαστε εδώ και να διοργανώνετε την ημερίδα σας :

«Πρόσβαση της Ελλάδος στις ποτάμιες μεταφορές της Ευρώπης» εδώ, στο εθνικό μας λιμάνι που το 2015 θα είναι και το λιμάνι που θα χτυπά η καρδιά της Ευρώπης. Και αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τη χώρα μας και το λιμάνι του Πειραιά για να γιορτάσει την ημέρα των Θαλασσών της Ευρώπης.

Ήδη, βρισκόμαστε στο σχεδιασμό αυτής της σημαντικής δράσης που θα αναδείξει την παγκόσμια δύναμη της ελληνικής ναυτοσύνης και το νέο ρόλο του Πειραιά. Γιατί στην παιδεία πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα για να έχουν μέλλον οι επόμενες γενιές.

Είναι μεγάλη η τιμή που έχει γίνει στην πατρίδα μας και στην πόλη μας.

Ο Πειραιάς το αξίζει, και μάλιστα, το αξίζει ο Πειραιάς που όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε να έχουμε φτιάξει μέχρι το 2015 και γι’ αυτό σας καλώ με ιδέες και προτάσεις να συνεισφέρετε σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Ιδιαίτερα εσάς που έχετε καινοτόμες ιδέες και δράσεις.

Η Ελλάδα, ακόμη και στις ώρες της κρίσης, είναι η πρώτη δύναμη στην εμπορική ναυτιλία.

Όπως διαπιστώνετε, διοργανώσαμε αυτήν την πολύ ωραία έκθεση σε συνεργασία και με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας αλλά και με τα Υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, για να αναδείξουμε την πορεία της ναυτοσύνης στη χώρα μας. Το υλικό είναι εντυπωσιακό και ήδη αρκετά σχολεία του Πειραιά έχουν επισκεφθεί την έκθεση.

Να υπενθυμίσω και αυτό: Δεν έχουμε μόνο το μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο, αλλά και ο στόλος του Πολεμικού μας Ναυτικού δεν έχει υποστείλει ποτέ την ελληνική σημαία, αναδεικνύοντας έτσι τη μοναδική σχέση ελληνικότητας και ναυτοσύνης.

Αγαπητοί φίλοι,

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ζει μέσα στη θάλασσα, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και τα περισσότερα νησιά ανάμεσα στα κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο. Η θάλασσα αποτελεί στοιχείο της ταυτότητάς μας, με τις ρίζες της να χάνονται στους αιώνες.

Από τη Φοινίκη μέχρι τον τότε γνωστό κόσμο, το σημερινό Γιβραλτάρ, οι Έλληνες, μέσα από τους θαλάσσιους δρόμους, αναπτύξαμε δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με άλλους λαούς, πολιτισμούς και θρησκείες. Αυτοί οι δεσμοί αποτελούν και εχέγγυα βιώσιμης ανάπτυξης, ιδιαίτερα με τις δεδομένες συνθήκες.

Η Ελλάδα δεν ζει μόνο μέσα στη θάλασσα, ζει και από τη θάλασσα. Δεν είναι μόνο η θέση της ελληνόκτητης ναυτιλίας και της χώρας στη «βιομηχανία θαλασσίων μεταφορών» και η προστιθέμενη αξία που προσδίδει στη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία και την κοινωνία που μας γεμίζει αισιοδοξία, αλλά και οι εκτιμήσεις για ενίσχυση της συμβολής της μέσω της ενεργοποίησης όλων των πτυχών του ναυτιλιακού πλέγματος.

Βάζοντας παντού την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη και στο επίκεντρο των όποιων πρωτοβουλιών μας τον άνθρωπο, τον επιβάτη, τον επισκέπτη, τον άνθρωπο της ναυτιλίας και με γνώμονα ότι πόλη και λιμάνι είναι αδιαίρετα. Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στην ημερίδα σας».

Ο κ. Άλκης Κορρές παρουσιάζοντας τη θέση της Ελλάδας στο συνολικό σχέδιο διασύνδεσης των ποτάμιων με τις θαλάσσιες μεταφορές στα Βαλκάνια και ευρύτερα, τόνισε: «Εμείς έχουμε 35 χιλιόμετρα ποταμού, έχουμε ένα έτοιμο λιμάνι και πολύ καλό μάλιστα πάνω στη θάλασσα – της Θεσσαλονίκης – και αυτά τα οποία προσβλέπουμε σαν οφέλη είναι πολύ σημαντικά. Επίσης, στις μεταφορές στην Ελλάδα, αλλά και στη διαμετακόμιση έχουμε μια τεράστια εξέλιξη τα τελευταία 15 χρόνια. Όλα αυτά συνδράμουν στο να δούμε πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε το τεράστιο όφελος, το οποίο συνεπάγεται, τα βαπόρια τα οποία κατεβαίνουν το Δούναβη να μπορούν να συντομεύσουν την ποτάμια διαδρομή τους μέχρι να έρθουν στο ύψος της Θεσσαλονίκης, γύρω – γύρω δηλαδή, Εύξεινος Πόντος – Βόσπορος – Θεσσαλονίκη, κατά 1200 χιλιόμετρα».

Για όσους ενδιαφέρονται…

Η Έκθεση για τη Ναυτιλία θα συνεχιστεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, στο νεοκλασικό κτίριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου). Το αφιέρωμα στη Ναυτιλία περιλαμβάνει : παραδοσιακά σκαριά πλοίων, ομοιώματα πολεμικών πλοίων, πίνακες με ναυτικούς κόμπους, ναυτικές στολές Βαλκανικών πολέμων, ιστορικούς ναυτικούς χάρτες, κάδρα με ιστορικές συλλογές πλοίων, όργανα μέτρησης, οπτικοακουστικό υλικό για την κατασκευή παραδοσιακών σκαριών του 18ου – 19ου αιώνα, καθώς και βίντεο αφιερωμένο στο πολεμικό και εμπορικό ναυτικό.

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά: 10.00 – 14.00 και 18:00 – 20:00.

Σαββατοκύριακο: 10.00 -14.00.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ