Δύο επεκτάσεις του δικτύου του τραμ ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το πρώτο τρίμηνο του έτους η Αττικό Μετρό, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να ξεκαθαριστεί αν θα ενταχθεί ή όχι στο νέο ΕΣΠΑ το έργο κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 του μετρό Αθηνών (Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός), προϋπολογισμού περί τα 900.000.000 ευρώ.
Ανεξάρτητα από την τύχη του συγκεκριμένου έργου, είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικές ηγεσίες στα υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε σειρά ώριμων έργων σταθερής τροχιάς. Στο παρελθόν εντάσσονταν στα κοινοτικά προγράμματα έργα τα οποία βρίσκονταν σε αρχικό στάδιο από πλευράς μελετών (απαλλοτριώσεων κ.λπ.), με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους να καθυστερεί. Τώρα αρκετά έργα της Αττικό Μετρό (γραμμή 4, επεκτάσεις γραμμών 2 και 3, τραμ κ.λπ.) είναι ώριμα από πλευράς μελετών και είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας ποια θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.
Το πρώτο έργο που εκτιμάται πως θα δημοπρατηθεί εντός τριμήνου, το οποίο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είχε κολλήσει εξαιτίας καθυστερήσεων στην έγκριση των περιβαλλοντικών έργων, αφορά την επέκταση του τραμ προς τον σταθμό Αργυρούπολη του μετρό ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι της παραλιακής ζώνης. Πρόκειται για έργο ύψους περί τα 15.000.000 ευρώ για την κατασκευή γραμμής 1,2 χλμ., που θα συνδέει το Ελληνικό με την Αργυρούπολη, με δύο νέες στάσεις.
Πιο σημαντική είναι, όμως, η επέκταση από Σύνταγμα προς Πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίον του Άρεως η οποία θα γίνει στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Πανεπιστημίου, έργο που έχει αναλάβει στο σύνολό του η Αττικό Μετρό.
Αυτήν την περίοδο ολοκληρώνονται οι μελέτες για την περίφημη ανάπλαση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, επέκταση του τραμ και σειρά κυκλοφοριακών και άλλων παρεμβάσεων στο κέντρο της πόλης. Το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται κοντά στα 90.000.000 ευρώ. Το δίκτυο του τραμ θα επεκταθεί κατά 2,2 χιλιόμετρα με τη δημιουργία τεσσάρων νέων στάσεων μέχρι το Πεδίον του Άρεως.
Αυτές τις ημέρες αναμένεται να αρχίσουν να ζωντανεύουν και τα εργοτάξια στο τμήμα της επέκτασης προς Πειραιά έπειτα από πολλούς μήνες μελετών και παζαριών με τη δημοτική αρχή. Η σύμβαση με την τεχνική εταιρεία Θεμέλη είχε υπογραφεί τον περασμένο Ιανουάριο και προβλέπεται η κατασκευή γραμμής 3,1 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς Πειραιά (με 7 νέες στάσεις) και γραμμής 2,3 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς Φάληρο (με 5 νέες στάσεις) που αναμένεται να εξυπηρετεί περί τα 12.000.000 επιβάτες ετησίως.
Από τις διαπραγματεύσεις των επόμενων μηνών για το ποια έργα θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ θα κριθεί η τύχη της γραμμής 4 του μετρό, σε σχήμα U, που σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια. Το κόστος κατασκευής του πρώτου τμήματος της γραμμής 4 (από Άλσος Βεΐκου μέχρι Ευαγγελισμό, με εννέα στάσεις) εκτιμάται στα 900.000.000 ευρώ. Όσοι τάσσονται υπέρ της ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ υποστηρίζουν πως θα καλύπτει πυκνοκατοικημένες και «φτωχές» συνοικίες της πρωτεύουσας όπως το Γαλάτσι και η Κυψέλη, ενώ θα αποφορτίσει την περιοχή της Ευελπίδων (όπου βρίσκονται τα δικαστήρια) από το σημερινό κυκλοφοριακό χάος.
Το μεγάλο κόστος του έργου θα μετρήσει κατά τη λήψη απόφασης για ένταξη ή μη στο ΕΣΠΑ, αλλά η κυβέρνηση έχει το «μαξιλάρι» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η διοίκηση της τελευταίας (και με επιστολές προς τη διοίκηση της Αττικό Μετρό) έχει ενημερώσει πώς μπορεί να καλύψει την κρατική συμμετοχή στην κατασκευή του έργου, με οκταετές δάνειο.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση τους επόμενους δύο – τρεις μήνες. Οι απαισιόδοξοι θεωρούν, πάντως, πως η επέκταση του μετρό πιθανώς «θα πληρώσει» τα τεράστια κονδύλια που δίνονται για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων.
Οι εξελίξεις με τα υδροπλάνα
Δυνατά στον ανταγωνισμό της μεταφοράς, κυρίως από και προς νησιωτικούς προορισμούς, αναμένεται ότι θα μπουν τους επόμενους μήνες τα υδροπλάνα. Οι εταιρείες Ελληνικά Υδροπλάνα Α.Ε. και Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε. προχωρούν τις διαδικασίες για την κατασκευή υδατοδρομίων σε διάφορες περιοχές της χώρας και σύντομα θα είναι σε θέση να κάνουν και τις πρώτες πτήσεις τους.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Ιόνιο, όπου οι διαδικασίες για τη σύσταση των υδατοδρομίων είχαν τρέξει ήδη από την προηγούμενη χρονιά, υπάρχει ενισχυμένη ετοιμότητα και αναμένεται ότι τα νησιά της περιοχής θα είναι μεταξύ των πρώτων προορισμών που θα υποδεχτούν υδροπλάνα. Να σημειωθεί ότι ειδικά για το Ιόνιο εκφράζεται ενδιαφέρον και για πτήσεις υδροπλάνων από το εξωτερικό. Μάλιστα τους προηγούμενους μήνες είχε γίνει και η πρώτη δοκιμαστική πτήση από το Μπρίντιζι της Ιταλίας στην Κέρκυρα.
Ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίων εκφράζεται από τις περισσότερες περιοχές της χώρας και σχεδόν από όλα τα νησιά, καθώς πρόκειται για μια επένδυση σχετικά χαμηλού κόστους, η οποία μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα μετακίνησης ειδικά σε σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη δεν έχουν τρέξει οι διαδικασίες για τη δημιουργία του υδατοδρομίου στην περιοχή της πρωτεύουσας, το οποίο πρόκειται να γίνει σε χώρο ιδιοκτησίας του ΟΛΠ στον Πειραιά. Η δημιουργία του συγκεκριμένου υδατοδρομίου είναι προϋπόθεση για την εμπορική επιτυχία του εγχειρήματος επιστροφής των υδροπλάνων, αφού οι περισσότερες περιοχές που εκφράζουν το ενδιαφέρον τους αναζητούν σύνδεση με την Αθήνα.
Μόλις πριν από λίγες μέρες τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Ναυτιλίας προχώρησαν στην τιμολόγηση των υπηρεσιών υδατοδρομίων, καθορίζοντας τα όρια των τιμών που θα μπορούν να επιβάλλουν οι φορείς λειτουργίας τους.