Εφημερίδα Κοινωνική

Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ

 Breaking News

Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ
19 Δεκεμβρίου 2013

Οργανικό έλλειμμα κοντά στο 1 δισ. ευρώ (973,3 εκατ.) παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου για το 2014, αφού τα έσοδά του εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 251,7 εκατ. ευρώ και τα έξοδά του το 1,225 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ, στο οποίο δεν έχει κλείσει ισολογισμός μετά το 2003, διατυπώνεται και η επιφύλαξη «ότι μετά τη λήξη του γ’ τριμήνου του έτους 2014 θα γίνει επανεκτίμηση των στοιχείων και ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί αναλόγως και το οργανικό έλλειμμα».

Επίσης, στον προϋπολογισμό για το Κεφάλαιο Ανεργίας Ασθενείας Ναυτικών (ΚΑΑΝ) προβλέπεται το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, αλλά όπως επισημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και το σωματείο των Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, στην πραγματικότητα οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Όπως υποστηρίζουν, «ο Οίκος Ναύτου με την ένταξή του στο ΕΟΠΥ δημιούργησε τραγικά προβλήματα στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να πληρώνουν από την τσέπη τους γιατρούς και φάρμακα, περιμένοντας μήνες για την εξόφληση τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα σωματεία, η μεγαλύτερη δαπάνη στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει η κάλυψη των εξόδων στα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή προσθέτουν ότι «αρνούνται οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις να λειτουργήσουν το εγκαταλειμμένο ΝΙΕΝ (ναυτικό νοσοκομείο) στα Μελίσσια και να το αξιοποιήσουν ως πανεπιστημιακή κλινική για την πρόληψη και αντιμετώπιση επαγγελματικών ασθενειών και της κοινωνικοασφαλιστικής περίθαλψης και προστασίας των ναυτεργατών και των εργαζομένων. Αντίθετα, επιδιώκουν μέσω του ΤΑΙΠΕΔ την εκποίησή του».

Πηγή: Ναυτεμπορική

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ