Εφημερίδα Κοινωνική

Διαρροή πετρελαιοειδών στο «λιμανάκι των ψαράδων» στο Κερατσίνι

Διαρροή πετρελαιοειδών στο «λιμανάκι των ψαράδων» στο Κερατσίνι
09 Δεκεμβρίου 2013

Το θέμα μετά από την καταγγελία του Δημάρχου Λουκά Τζανή «πήγε» στη Βουλή με ερώτηση Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ

Ερώτηση κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Γιαννακάκη Β΄Πειραιώς, Νίκη Φούντα Αιτωλοακαρνανίας και Μαρία Ρεπούση Α’ Πειραιώς, αναφορικά με διαρροή πετρελαιοειδών στο «λιμανάκι των ψαράδων», στο Κερατσίνι, και για τις συνεπακόλουθες ευθύνες της ΔΕΗ.

Η ερώτηση απευθύνθηκε στους κ.κ. Υπουργούς Ναυτιλίας & Αιγαίου και Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής. Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτήθηκαν αν έχουν διερευνηθεί οι σχετικές καταγγελίες και αν έχουν αναζητηθεί τυχόν ευθύνες για τους υπαίτιους της ρύπανσης, καθώς και τι προτίθενται να πράξουν αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος και την απορρύπανση της.

Η αιτιολόγηση της ερώτησης:

«Το γνωστό λιμανάκι των ψαράδων είναι το μοναδικό τμήμα της πόλης του Κερατσινίου, με πρόσβαση στη θάλασσα, αφού ο ΟΛΠ με συνεχείς επεκτάσεις του έχει κλείσει όλο το μέτωπο προς τη θάλασσα. Σε αυτή τη μικρή διέξοδο προς τη θάλασσα ελλιμενίζονται αλιευτικές βάρκες, ενώ αποτελεί χώρο περιπάτου για τους κατοίκους της περιοχής. Σε αυτό το χώρο προκαλείται ρύπανση από τη διαρροή πετρελαίου και καταλοίπων πετρελαιοειδών στη θάλασσα, η οποία προέρχεται από τις παλαιές δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου, που τροφοδοτούσαν με καύσιμο τον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου της ΔΕΗ πριν την αλλαγή του καυσίμου σε φυσικό αέριο. Φαινόμενα τέτοιων διαρροών είναι τακτικά, σύμφωνα καταγγελίες του Δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, μέλη του Συλλόγου Αλιέων «Ο Άγιος Νικόλαος» και κατοίκους αλιείς της περιοχής. Πρόσφατα, στα μέσα Νοεμβρίου, μετά από μεγάλη κακοκαιρία υπήρξε νέα μεγάλη διαρροή, η οποία δημιούργησε τεράστια πετρελαιοκηλίδα στο λιμανάκι και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, αφού η μοναδική προστασία είναι ένας πλαστικός φράκτης. Ως υπεύθυνη καταγγέλλεται από Δήμο και κατοίκους η ΔΕΗ, η οποία αδιαφορεί για τη ρύπανση που προκαλεί στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον, καθώς και στην υγεία κατοίκων και εργαζομένων. Η διαρροή πετρελαίου αποτελεί μία από τις σοβαρότερες αιτίες ρύπανσης και καταστροφής της θαλάσσιας χλωρίδας και της πανίδας. Ποσότητες πετρελαιοειδών από το εργοστάσιο της διαρρέουν στο θαλάσσιο περιβάλλον και εξαπλώνονται στην επιφάνεια της θάλασσας. Η ρύπανση όμως δεν διαχέεται μόνο στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και στο χερσαίο στον οποίο εδράζονται οι εν λόγω δεξαμενές. Τα κατάλοιπα των πετρελαιοειδών, από τον κατεστραμμένο πυθμένα των δεξαμενών βρίσκουν διέξοδο στο έδαφος και από εκεί στο θαλάσσιο χώρο. Σύμφωνα δε με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αποβλήτων, τα κατάλοιπα πετρελαίου χαρακτηρίζονται επικίνδυνα και πρέπει να διαχειριστούν ανάλογα, καθώς και να γίνει αποκατάσταση του ρυπασμένου χώρου.»

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ