Εφημερίδα Κοινωνική

Άγγελος Σαμαράς : Ο ειδικός στον Πειραιά για θέματα Ασφάλειας

Άγγελος Σαμαράς : Ο ειδικός στον Πειραιά για θέματα Ασφάλειας
18 Δεκεμβρίου 2013

Η καινοτομία του ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ και πολλές συμβουλές για να κοιμάστε ήσυχοι!!!

 

Συναντήσαμε για δεύτερη φορά τον κ. Σαμαρά, τον ειδικό στην τέχνη της κλειθροποιίας. Αυτή τη φορά όμως, δεν μείναμε σε απλές και γενικές συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος όσον αφορά στην ασφάλεια του στο σπίτι. Αυτή τη φορά μιλήσαμε για μια καινούρια τεχνολογία, πιθανότατα ελάχιστα γνωστή στους περισσότερους από εμάς, αλλά τεράστιας χρησιμότητας: το αυτόματο κλείδωμα.

- Κε Σαμαρά, θα αναφερθούμε στο αυτόματο κλείδωμα. Πείτε μας με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται;

- Το αυτόματο κλείδωμα καταρχάς για να τα βάζουμε λίγο τα πράγματα σε σειρά, χωρίζεται σε ηλεκτρονικά κλειδώματα και ηλεκτρομηχανικά κλειδώματα.

- Ποια η διαφορά μεταξύ των δύο;

-Η διαφορά είναι ότι σ’ ένα προϊόν ηλεκτρονικό θα πρέπει να μπαίνεις στο χώρο σου βάζοντας κάποιο αποτύπωμα… κάποιο πληκτρολόγιο… να χτυπάς κάποιους αριθμούς ή κάποιες κάρτες. Ενώ στο ηλεκτρομηχανικό κλείδωμα θα έχεις το κλειδί σου και θα μπαίνεις μέσα. Όπως επίσης, η διαφορά είναι και στον τρόπο που θα βγαίνεις από το χώρο που θα χει ένα αυτόματο κλείδωμα.

-Πάλι αναλόγως το σύστημα δηλαδή;

- Ναι. Γιατί στα ηλεκτρονικά συστήματα θα πρέπει να πατάς κάποιο κουμπί, στα ηλεκτρομηχανικά πολύ πιθανόν να πατάς την ίδια την πετούγια που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα. Τώρα.. αναλόγως τι πόρτα έχεις, αλουμινόπορτα, ξυλόπορτα, θωρακισμένη πόρτα…υπάρχει και το κατάλληλο σετ κλειδώματος στην ανάλογη τιμή… το τι ζητάει ο πελάτης. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα με τα αυτόματα κλειδώματα είναι να προσπαθήσουμε να μη «φύγουμε» απ’ τις συνήθειές μας, απ’ αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε για να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα μας. Δηλαδή, αν πάμε σε μια πολυκατοικία και βάλουμε ένα δακτυλικό αποτύπωμα…υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι που δε χειρίζονται καν κινητό.. θα πεις σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο να βάζει το χέρι του και να το κρατάει κάπως; Καταλαβαίνετε… Άρα, προτιμούμε πάντοτε να βρίσκουμε λύσεις οι οποίες δε θα μας βγάλουν από τις συνήθειές μας. Ο κανόνας ας πούμε , το κλειδί. Το κλειδί έχει μια μεγάλη σημασία, έχει μια μεγάλη έννοια, δεν είναι το απλό κλειδί , το κλειδί που κόβω στο χρωματοπωλείο. Είναι ένα κλειδί ειδικό, κόβεται σε συγκεκριμένα καταστήματα, άρα παρέχει πολύ υψηλή ασφάλεια και δε μου αλλάζει τον τρόπο που έχω συνηθίσει να μπαίνω μέσα στο χώρο αυτό. Βάζω το κλειδί, ανοίγει το αυτόματο κλείδωμα. Σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα σε περίπτωση σεισμού, φωτιάς, όπου πρέπει να βγω άμεσα από το σπίτι, δε χρειάζεται να ψάχνω να βρω κανένα κουμπάκι μέσα σ’ αυτόν τον πανικό. Θα πατήσω την πετούγια μου ..θα ανοίξουν όλα!

 

 

- Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα στο σύστημα, επειδή λειτουργεί με τον τρόπο που μας περιγράψατε και να μπλοκάρει και να μη μπορεί κάποιος να μπει ή να βγει;

 

- Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό, γιατί εμείς φροντίζουμε όταν θα κοπεί το ρεύμα είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει ρεύμα, πάντοτε μπορούμε να ανοίξουμε με την πετούγια. Ξεκλειδώνουν όλα στον πανικό επάνω. Άρα, προσπαθούμε να προσέχουμε πάρα πολύ αυτό το πράγμα. Έπειτα, μια τεράστια διευκόλυνση με τα αυτόματα κλειδώματα είναι το ότι δίνουν τη δυνατότητα να είμαι 24 ώρες το 24ωρο κλειδωμένος, και μπορεί ο επισκέπτης μου να μπαίνει χωρίς εγώ να κατεβαίνω ν’ ανοίγω, αφού μπορώ να ανοίξω από το σπίτι μου με το θυροτηλέφωνο. Εδώ όμως πρέπει να σταθούμε, και θέλει ιδιαίτερη προσοχή, γιατί το να τοποθετήσουμε ένα αυτόματο κλείδωμα δε σημαίνει ότι έχω κλειδώσει το σπίτι μου. Έχω όμως κλειδώσει πολύ καλά τους κοινόχρηστους χώρους. Τις αποθήκες μου, τις σκάλες να μη με παραμονεύσει κάποιος, με χτυπήσει για να μπει μαζί μου μέσα κτλ. Όμως υπάρχει πάντοτε η περίπτωση κάποιος να ξεγελάσει κάποιον και να τρυπώσει μες στο σπίτι. Άρα πρέπει και η πόρτα επάνω να είναι καλά κλειδωμένη.

 

- Θα συμβουλεύατε δηλαδή όλες οι πολυκατοικίες να έχουν αυτόματο κλείδωμα και επιλεκτικά μετά να έβαζε και ο κάθε ένοικος στο διαμέρισμά του;

-Πιστεύω λόγω των καιρών στους οποίους ζούμε, είναι σωστό η πόρτα της εισόδου να είναι κλειδωμένη. Τώρα, όταν η μια πόρτα εισόδου είναι κλειδωμένη, αμέσως έρχονται οι έννοιες του πανικού στο μυαλό μας και το τι θα γίνει αν πρέπει να βγούμε όλοι αμέσως από εκεί. Γι’ αυτό έρχονται αυτά τα συστήματα που λέγονται αυτόματα κλειδώματα να μας δώσουν λύσεις πάνω σε τέτοιες εκτάκτου ανάγκης καταστάσεις. Γιατί θα μπορούσα να κλειδώσω την πόρτα μου και χειροκίνητα..πολύ καλό. Και να σου πω και τη γνώμη μου είναι και πολύ ασφαλείας. Αλλά σ έναν πανικό θα μπερδευτούν λίγο τα πράγματα ή θα πρέπει να κατέβω να ανοίξω σε κάποιον που επισκέπτεται το χώρο. Εκεί λίγο χάνουμε. Αλλά ότι κερδίζουμε ασφάλεια και με πολύ μικρό κόστος σίγουρα ναι.

 

- Ενδεικτικά πόσο κοστίζει η μορφή αυτόματου κλειδώματος;

 

- Αυτή τη στιγμή έχουμε λύσεις που ξεκινάνε από 400 ευρώ και φυσικά παρέχουμε και σερβις, καθώς μια τέτοια τεχνολογία χρειάζεται και την ανάλογη συντήρηση. Πρώτα απ όλα εξαρτάται απ την πόρτα και δεύτερον από τις απαιτήσεις του πελάτη. Πώς θέλεις να χειρίζεσαι αυτό το αυτόματο κλείδωμα; Πώς θες να μπαίνεις; Πώς θες να βγαίνεις; Όλα κλειδώνουν αυτόματα. Θέλεις ας πούμε όταν βγαίνεις να κλειδώνει η πόρτα περιμετρικά ή μόνο σε ένα σημείο; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο… κλειδώνουμε αυτόματα, αλλά κλείδωμα με κλείδωμα έχει διαφορά.

 

- Εσείς σαν ειδικός, τι θα προτείνατε;

 

- Το ιδανικό στις θωρακισμένες πόρτες είναι να κλειδώνει ταυτόχρονα όλη η πόρτα, γύρω γύρω. Αυτό είναι το ιδανικό. Βέβαια εδώ έχουμε κι ένα υψηλότερο κόστος, όμως νομίζω ότι αν θα μιλήσουμε με τον ειδικό, με τον άνθρωπο που εμπιστευόμαστε θα μπορέσει να μας διευκολύνει γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Σίγουρα μπορεί ναι βρεθεί η χρυσή τομή, πιθανώς να κάνουμε κάποιο διακανονισμό με δόσεις. Αν πραγματικά ενδιαφέρεται κάποιος, σίγουρα θα συζητήσει με τον ειδικό και θα βρει λύσεις.

 

- Με την εφαρμογή του αυτόματου κλειδώματος έχει παρατηρηθεί μείωση στις απόπειρες κλοπής ;

 

- Κοιτάξτε να σας πω … αυτό σίγουρα μειώνει τα περιστατικά. Όμως πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο παραβίασης, το γνωρίζουμε αυτό, αλλά δε μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπει μες στην πολυκατοικία γιατί έβαλε την ταυτότητα και μπήκε μέσα, έτσι; Ή ακόμη και να κάνει ένα βανδαλισμό. Ξέρετε δεν κλέβουνε μόνο σπίτια… κλέβουνε αποθήκες… κλέβουνε πίνακες από τα λεβητοστάσια, κλέβουνε τα πόμολα… κλέβουνε τα πάντα! Νομίζω λοιπόν ότι είναι πολύ χρήσιμο μια πολυκατοικία να έχει αυτόματο κλείδωμα. Τώρα βέβαια θα μου πεις εδώ άλλοι δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο… αυτόματα κλειδώματα θα συζητάμεl; Όμως είναι κάτι το οποίο ειδικά στην εποχή μας το χρειαζόμαστε, είναι κάτι το οποίο είναι σωστό. Οι λύσεις στο οικονομικό θα βρεθούν.

 

-Τα έξοδα άλλωστε μοιράζονται στους ενοίκους, σωστά;

-Τα έξοδα μοιράζονται σε όσους κατοικούν μέσα στην πολυκατοικία. είτε είναι ενοικιαστές είτε ιδιοκτήτες. Είναι μια λύση σωστή. Πλέον έχουν έρθει και προϊόντα πάρα πολύ καλά στο αυτόματο κλείδωμα και έχουμε λύσεις καλές για τον κόσμο.

- Σαν τεχνολογία υπάρχει καιρό;

- Όχι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καιρό, αλλά γενικότερα και στην Ευρώπη δεν είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα στο οποίο χρησιμοποιείται. Γι’ αυτό φτάνουμε στην κουβέντα που σας προανέφερα ότι σήμερα μπορούμε κι έχουμε καλά πράγματα. Παλιότερα ήταν ας το πούμε «πιο δοκιμαστικά», σήμερα όμως υπάρχουν καλά προϊόντα που μπορούν να ικανοποιήσουν πάρα πολύ τον κόσμο και ως προς την τιμή και ως προς τις παροχές τους. Εξάλλου θα χετε δει ότι πλέον στις τράπεζες υπάρχουν αυτόματα κλειδώματα. Η τράπεζα έχει προτιμήσει ηλεκτρομηχανικό κλείδωμα. Μπορεί να έχει ηλεκτρονικό κάτι άλλο.. ας πούμε ο συναγερμός είναι σίγουρα μόνο ηλεκτρονικός μόνο. Αλλά το κλείδωμα το ηλεκτρομηχανικό είναι το πιο σωστό για μένα.

 

 

* Συνέντευξη στην Μαρία – Ελένη Τσίνου

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ