Εφημερίδα Κοινωνική

Ο Μάκης Δελαπόρτας ετοιμάζει έναν… «μουσικό θησαυρό»

Ο Μάκης Δελαπόρτας ετοιμάζει έναν… «μουσικό θησαυρό»
30 Οκτωβρίου 2013

Αποκλειστική συνέντευξη στην «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» (Εύα Τσολάκη)

Η ζωή ενός παιδιού με όνειρα που κατάφερε να τα κάνει πραγματικότητα. Το παιδί που έβλεπε τους αγαπημένους του ήρωες στο πανί, τους γνώρισε και έγιναν οι αγαπημένοι του φίλοι και άνθρωποι στην ζωή. Μέχρι τώρα με 22 βιβλία στο ενεργητικό του, ετοιμάζοντας το 23ο και 300 δίσκους που έχει αναλάβει την επιμέλεια σε τραγούδια μουσικής και θεάτρου. Με την χορηγία του ΟΠΑΠ έρχεται και συλλογή από μια σειρά soundtrack που εμπεριέχουν όλο τον ελληνικό Κινηματόγραφο και όμως μετά από όλα αυτά ο αγαπημένος μας Μάκης Δελαπόρτας νιώθει πως κάθε μέρα «ξεκινάει» ξανά γιατί το ταξίδι δεν τελειώνει ποτέ.

23

Μίλησε μου για τη συλλογή των soundtrack που ετοιμάζεις.

Μια σειρά από σπάνια ελληνικά soundtrack πρόκειται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Όλη αυτή η συλλογή που περιέχει πάνω από μισό αιώνα μουσικής κινηματογραφικής δημιουργίας, αποτελείται από σπάνιες και ανέκδοτες ηχογραφήσεις όλων τους σπουδαίων ελλήνων συνθετών, που έντυσαν με την μουσική και τα τραγούδια τους, τις αγαπημένες ελληνικές ταινίες που χρονολογούνται από τα τέλη της δεκαετίας του ’40, έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, που ήταν και η πιο σημαντική περίοδος του.Τα soundtrack που θα κυκλοφορήσουν σε επιμελημένα cd αλλα και σε αριθμημένα συλλεκτικά βινύλια είναι: Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές, , Ανάμεσα σε δυο γυναίκες, Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο, Οι αμαρτωλοί, Αιχμάλωτοι του μίσους, Βρώμικη πόλις, , Δίψα για ζωή, Γάμος αλά ελληνικά, Τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι, Εκβιαστές, Ο εμίρης και ο κακομοίρης, Ζητείται επειγόντως γαμπρός, Ο θρίαμβος, Ο θησαυρός του μακαρίτη, Η ιδιωτική μου ζωή, , Το κορίτσι του Λούνα παρκ, Κονσέρτο για πολυβόλα, Ο μικρός δραπέτης, Το ποντικάκι, Πρόκληση, Το πιο λαμπρό μπουζούκι, Η Ρένα είναι οφ σάιτ, Φλογέρα κι αίμα, Η αριστοκράτισσα και ο αλήτης, Αγάπη γραμμένη με αίμα, Ο βάλτος, Το αγόρι που αγαπώ, Τα χέρια, Αδυναμίες, Καραγκούνα, Πεζοδρόμιο, Το παρελθόν μιας γυναίκας, Αυτοί που ξέρουν να αγαπούν, Ταγκό 2001, Οι εκδικηταί, Υποβρήχιον Παπανικολής, Υπερήφανοι αετοί, Η ζούγκλα των πόλεων, Το νησί της αγάπης, Ο νάνος και οι 7 χιονάτες, Ο θάνατος θα ξανάρθει, Ο αντάρτης του βάλτου, Χαρούμενο ξεκίνημα, Ο Μιμήκος και η Μαίρη, Ένας ήρως με παντούφλες, Τα παλιόπαιδα, Για ποιόν χτυπά η κουδούνα, Λίγο πριν ξημερώσει, Το μωρό μου, Δημήτρη μου – Δημήτρη μου, Της κακομοίρας, Πολύ αργά για δάκρια, Νύχτα γάμου, Ο μπλοφατζής, Η γυναίκα μου τρελάθηκε, Γυμνοί στο χιόνι, Φανταρίνες, Η δίκη των δικαστών, Έρωτες στη Λέσβο, Πανικός, Οι εχθροί, Μια γυναίκα στην αντίσταση, και άλλα.

Πρόκειται για ένα μουσικό θησαυρό που συνέλεξα με πολύ μεράκι και φροντίδα και που δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ πριν στο παρελθόν. Μέσα από αυτές τις εκδόσεις πρόκειται να σωθούν περίπου 1550 μουσικά θέματα και τραγούδια που έντυσαν τις μαγικές εικόνες που λεγόμενου παλιού καλού κινηματογράφου. Μέγας χορηγός για όλη αυτή τη σειρά των ελληνικών soundtracks θα είναι ο ΟΠΑΠ, που χωρίς τη δική του υποστήριξη θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν αυτές οι εκδόσεις.

 

Αυτό το διάστημα όμως ολοκληρώνεις και την αυτοβιογραφία σου;

Σε εισαγωγικά γιατί είμαι πολύ νέος για αυτοβιογραφία. Έχω εμπειρίες και αναμνήσεις μιας ολόκληρης εποχής που βρισκόμαστε στο τέλος της. Έζησα από κοντά και αυτοβιογράφησα τους «μύθους» της Ελλάδος (Βουγιουκλάκη, Παπαμιχαήλ, Βλαχοπούλου, Ηλιόπουλο, Κωνσταντάρα, Καραγιάννη, Φώσκολο, Άννα Καλουτά κ.α) Πιστεύω θα είναι ένα βιβλίο πολιτιστικού ενδιαφέροντος και για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν. Έχει να κάνει με περιστατικά, αναμνήσεις από αυτούς τους ανθρώπους που έζησα από κοντά. Μια μυθιστορηματική αφήγηση που έζησε από κοντά το όνειρο που είχε από παιδί, να γνωρίσω αυτά τα πρόσωπα από το πανί που είχα λατρέψει από μικρός.

 

Μέσα από όλους από αυτούς τους «μύθους» θα εξέφραζες κάποια αδυναμία με συγκεκριμένο άνθρωπο;

Iδιαίτερη σχέση που είχα ήταν με την Ρένα Βλαχοπούλου που την έζησα πολλά χρόνια και στο πρόσωπο μου είδε τον γιό που δεν είχε αποκτήσει ποτέ. Μου άφησε όλο το αρχείο της και τα πνευματικά της δικαιώματα. Η σχέση μας ήταν πέρα πλέον από συνεργασία, ήτανοικογενειακή. Το ίδιο όμως θα μπορούσα να πω και για την Αλίκη που τις χρωστάω πολλά και το ξεκίνημά μου.

 

24Πως ήταν ως άνθρωπος η Αλίκη; Ήταν τόσο «αληθινή» όσο εμείς την γνωρίσαμε μέσα από ταινίες;

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μια αλήθεια από αυτή την εικόνα που έβγαινε προς τα έξω. Είχαν τις αδυναμίες τους, τα πάθη τους. Κανένας δεν απομυθοποιήθηκε στα μάτια μου. Με αγκάλιασαν, με πίστεψαν και έπαιξε μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας μου στη σχέση αυτή. Τους κέρδιζα με τη δουλειά μου και το σεβασμό μου. Έτσι και η Αλίκη.

Ο Δημήτρης ήταν πάντα το «καλό παιδί από τον Πειραιά»;

Eίπες μια λέξη, παιδί. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μεγάλωσαν ποτέ. Ήταν ένα παιδί πεισματάρικο του στυλ «μη μου πάρεις το παιχνίδι μου, θα βάλω τα κλάματα» και με την Αλίκη λειτούργησε η σχέση τους έτσι. Μια σχέση αγάπη-μίσους. Ενώ αγαπιόντουσαν πολύ, μισιόντουσαν ταυτόχρονα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπήρχε κακία από πίσω. Ο Δημήτρης ήταν αρκετά ευαίσθητος και έφυγε με πικρίες.

 

Ποιο επάγγελμα σε «γεμίζει» περισσότερο; Hθοποιός; Συγγραφέας; Ραδιοφωνικός παραγωγός;

Eίμαι καλλιτέχνης πάνω από όλα. Δεν μου αρέσουν ούτε οι τίτλοι, ούτε οι ταμπέλες. Κινούμαι σε ένα χώρο καλλιτεχνικό που ανοίγω κύκλους και τους κλείνω. Κάπως έτσι αισθάνομαι. Είμαι πολυδιάστατος και δεν θα μπορούσα να είμαι σε ένα πράγμα μόνο. Μου έχει αποδείξει ο χρόνος ότι αυτά που έχω κάνει είναι καλά και αυτό είναι σημαντικό για μένα γιατί δεν θα μου αρέσει να κάνω κάτι μέτρια, όπως τα βιβλία μου που είναι 22 μέχρι τώρα και οι δίσκοι που είναι 300 που έχω επιμεληθεί από το χώρο του σινεμά και του θεάτρου. Αγάπησα το ένδοξο παρελθόν μας και μπήκε η ιδέα στο μυαλό μου να σώσω πράγματα.

 

Μου έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου μια φράση του Μάνου Ελευθερίου που μου είχε πει «Μη γνωρίζεις ποτέ αυτούς που θαυμάζεις». Εσύ το πιστεύεις αυτό;

Σε μένα δεν ισχύει γιατί δεν απομυθοποίησα κανέναν στα μάτια μου. Τους αγάπησα και με αγάπησαν ανθρώπινα. Πέρα από το μύθο τους άγγιξα και ένα πιο προσωπικό τους κομμάτι, έζησα μαζί τους και τις άσχημες στιγμές (θανάτους, νοσοκομεία, αρρώστιες) ήμουν δίπλα τους. Δεν το έβλεπα ως επαγγελματική υποχρέωση αλλά ήμουν δίπλα τους επειδή το ένιωθα.

 

Να σε φέρω και λίγο στο σήμερα. Πως είναι να βλέπεις τον εαυτό σου μετά από τόσα χρόνια στο Ρετιρέ; O γνωστός Άλκης.

Ο Άλκης είναι ένα αγαπημένο πρόσωπο. Τον αισθάνομαι σαν γιο μου. Ξεκίνησε ο πιο νέος της παρέας αυτής, διέκρινα μια φλόγα στο μάτι του. Αυτό το παιδί κάτι ήθελε να κάνει, ενώ στο σίριαλ πιεζόταν από το αφεντικό του και τους γύρω του, ο Άλκης στη ζώη κατάφερε πράγματα που δεν ξέρω αν στο σίριαλ θα τα κατάφερνε. Τον αγαπώ όμως. Είναι ένα σίριαλ λαϊκό μιας εποχής που έτσι μιλάγαμε, έτσι ντυνόμαστε, καθημερινές ιστορίες όπως οι ταινίες του 60. Μια γλυκιά ανάμνηση εποχής.

 

Με ποιο δικό σου μήνυμα θα ήθελες να κλείσει αυτή η συνέντευξη μας; 

Eίμαι ακόμα στην αρχή της καριέρας μου. Και κάθε μέρα νιώθω ότι ξεκινάω από την αρχή. Δεν αισθάνομαι πως έφτασα κάπου. Είναι μακρύ το ταξίδι ακόμα και πολύ όμορφο. Το βιβλίο μου θα βγει το Φεβρουάριο από τις εκδόσεις Άγκυρα και οι δίσκοι θα βγουν τον επόμενο μήνα Ετοιμάζω και άλλα πράγματα αλλά πρώτα να είμαστε καλά και μέσα από αυτές τις αντίξοες συνθήκες της εποχής μας να μπορούμε να δημιουργούμε. Είναι το φως στο Τούνελ για μένα .

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ