Εφημερίδα Κοινωνική

Μπορούμε και πρέπει να καταπολεμήσουμε την ανεργία στον Πειραιά

19 Οκτωβρίου 2013

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013, στο Μέγαρο του Ε.Β.Ε.Π., η εκδήλωση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, με θέμα: «Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πράξης ΄΄Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για ανέργους και επαπειλούμενους ανέργους των βιομηχανικών κλάδων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, μέσω της παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, κατάρτισης/επανακατάρτισης, με στόχο την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων΄΄ (MIS 375331) και με φορέα διαχείρισης την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΄΄Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα΄΄ ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι κ.κ. Κ. Χατζηδάκης, Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ι. Τραγάκης, Α΄ Αντιπρόεδρος Βουλής, Δ. Καρύδης, Κ. Κατσαφάδος, Π. Μελάς, Α. Νεράτζης, Βουλευτές Α΄ και Β΄ Πειραιά, Σ. Χρήστου, Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Δ. Κατσικάρης, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Β. Μιχαλολιάκος, Δήμαρχος Πειραιά, Σ. Κομνηνός, Γεν. Γραμματέας Εμπορίου, Γ. Ανωμερίτης, Πρόεδρος του ΟΛΠ, Θ. Αμπατζόγλου, Διοικητής Ο.Α.Ε.Δ., Τ. Βαμβακίδης, Εμπορικός Δ/ντης της Cosco, Ν. Μυρτάκης, Αντιπρόεδρος Παγκρήτιας Τράπεζας, Πρόεδροι Ενώσεων, Συλλόγων, Συνδέσμων, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και Επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ανώτατα υπηρεσιακά Στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Το ΕΒΕΠ, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Προέδρου Γιώργου Κασιμάτη, με το επιστημονικό δυναμικό στελεχών και συνεργατών του, με τους αναδόχους, με τη συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ, σχεδίασε και έκανε πράξη ένα σύνθετο και πρωτοποριακό πρόγραμμα κατάρτισης, συμβουλευτικής αναβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Ικανοτήτων, που απευθύνθηκε και κινητοποίησε 1.500 ανέργους και επαπειλούμενους ανέργους, κυρίως της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Πειραιά η οποία πλήττεται έντονα και παρατεταμένα». Ο κ. Β. Κορκίδης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους φορείς με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στη βιομηχανική περιοχή του Πειραιά: «Το Ε.Β.Ε.Π. έχει προτάσεις και πιστεύει πως δεν είναι ποτέ αργά για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που σύμφωνα με μελέτες, έχει την δυναμική προσφοράς άνω των 10 δις ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία, αλλά και άνω των 30.000 θέσεων εργασίας. Είναι γνωστή η πεποίθηση των μελών του Ε.Β.Ε.Π., ότι ο Πειραιάς έχει όλες τις δυνατότητες να είναι στην πρώτη γραμμή μιας νέας αναπτυξιακής πορείας της χώρας με σύγχρονο περιεχόμενο, σταθερές βάσεις, αποδοχή και συμμετοχή της κοινωνίας. Η θέση μου είναι ότι η ανάπτυξη θα έρθει και πάλι από τη θάλασσα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι « Eίχαμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να προχωρήσουμε σε μια δράση όπως του συγκεκριμένου Προγράμματος. Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα γίνει εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Το 2014 και το 2015 θέλουμε να δοθούν περισσότερα χρήματα και να περιορίσουμε τον κοινωνικό πόνο. Αποτελεί πατριωτικό μας καθήκον». Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι οι ωφελούμενοι δεν παραιτήθηκαν, αλλά βρήκαν το κουράγιο να επανακαταρτιστούν και να περάσουν σε μια επόμενη φάση της ζωής τους.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, σημείωσε ότι «Πέραν της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, απαιτείται η αλλαγή της νοοτροπίας. Είναι στοίχημα για το Υπουργείο, τους εκπαιδευτικούς, τις ελληνικές οικογένειες, αλλά και τους παραγωγικούς φορείς, όπως το Ε.Β.Ε.Π., να ωθήσουμε τα παιδιά μας, προς νέους δημιουργικούς δρόμους». Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Α΄ ΕΥΣ του Υπουργείου Ανάπτυξης, κ. Γ. Λυπιρίδης, εκπροσωπώντας τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, κ. Γ. Γιαννούση, αφού τόνισε τα πλεονεκτήματα του Προγράμματος ανέφερε ότι «Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. Ευρώ, υλοποιήθηκε με επιτυχία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και έδωσε τη δυνατότητα στους ωφελούμενους ανέργους να καταρτιστούν σε ειδικότητες αιχμής».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες καταρτισμένους του Προγράμματος σε 9 ειδικότητες, καθώς επίσης στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και σε προϊσταμένους και στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού.

Σε παράλληλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ο.Λ.Π. (πρώην ΝΑΥΣΙ)- Ναυπηγική Ζώνη Περάματος έλαβε χώρα η απονομή των πιστοποιητικών επάρκειας από την TUV HELLAS σε συμμετέχοντες στη Δράση. Εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άψογη υλοποίηση του Προγράμματος και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «για πρώτη φορά έγινε ένα Πρόγραμμα με ουσιαστικό περιεχόμενο».


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ